Robert Crocker Opublikowano 3 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2017 Okolice Olsztyna to samo z tą pogodą .... Chciałoby się pójść na ryby ale łowienie okoni to porażka. Balon z plecionki i ciągła próba ustawienia się. Woda ciągle wymieszana i brak klarowności uniemożliwia łowienie. Widoczność 30 cm ... jak ten okoń ma brać ? co do roślinności to też mnie ten fakt zastanawia. W latach ciepłych i słonecznych jest często mniej roślin na górkach niż analogicznie w pochmurne i chłodne miesiące ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SkiDivPL Opublikowano 3 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2017 Na jakim jesteś jeziorze ja dziś wróciłem i kwitną na całego woda max 1 m widoku ale fakt zimna bo wymieszana z nad dna jest . 3 dni pływania i echo na biało pojedyncze rybki małe na czcinieJezioro Sajno. Wigry. W połowie maja br. temperatura wody była o dwa stopnie wyższa niż jest obecnie. Woda w Wigrach kilka dni temu miała 18,5 st. Rok temu o tej porze było to 26 st. Niemniej zielsko rośnie na potęgę.Miesiąc temu na Białym, Necku woda przypominała żur w porównaniu z Wigrami.Od tygodnia tak dmucha, albo leje, że nie ma szans na jakiś wypad. Tzn. szanse są, tylko w takich warunkach nie ma przyjemności z łowienia.Właśnie takiego żuru się spodziewałem.Na jeziorze pustka, nawet sieci nie stoją. Chyba już się im nie opłaca Za kilka dni zmienię miejscówkę to może lepsze wyniki będą. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bob74 Opublikowano 3 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2017 Na Necku i Nettcie w sezonie wodę mielą jednostki pływające Białej Floty i oczywiście prywatnie krążowniki.Najbliższy weekend to maksymalne przemielenie.Runda MŚ łodzi wytrzymałościowych. Przewalone wszystko od dna. Choć można polecić street fishing wieczorem nad Nettą za panem z wąsem. Sajno to jezioro w dzierżawie p. S. to jak wiadomo pustynia. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seba 123 Opublikowano 4 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2017 (edytowane) Sajno wy....e jest do zera sandacze były tam 16 lat temu teraz nie łowią kijanek. Oczywiście coś można złowić na czcinie ale generalnie to kupa nawet leśniczy co tam łowił mówi ze od 4 lat nie pływa Kolego, licz się nieco ze słowami, te wulgaryzmy są zbędne Edytowane 4 Lipca 2017 przez bartsiedlce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janusszr Opublikowano 4 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2017 To samo będzie z Wigrami. Wystarczy, że sonda pokaże jakąś rybę to natychmiast brygada rybacka stawia tam sieć. Nawet nie raczą jej oznakować. Kilka dni temu widzę butelkę po Pepsi i kawałek styropianu z nawiniętym sznurkiem. Czyli "oznakowana" sieć WPN. Ominąłem to dużym łukiem. Ze sto metrów dalej wypuszczam woblera i mam branie. Oczywiście na haku siedzi sieć WPN. Teraz sieci znakują ryby. Jak na ekranie jest ryba, to trzeba się liczyć z siatami. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szczupak1 Opublikowano 5 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2017 Banda. Dyrektor się zmienił i efekt widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamson Opublikowano 5 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2017 Banda. Dyrektor się zmienił i efekt widać. Bez znaczenia. Za poprzedniego było to samo. Generalnie Wigry zaczęły "upadać" od jakiś 10-12 lat. Teraz zaliczyły już chyba dno. Mam tam teściów i kiedyś jeszcze czasem wypłynąłem. Teraz "no way"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szczupak1 Opublikowano 5 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2017 Szkoda słów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janusszr Opublikowano 5 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2017 Bez znaczenia. Za poprzedniego było to samo. Generalnie Wigry zaczęły "upadać" od jakiś 10-12 lat. Teraz zaliczyły już chyba dno. Mam tam teściów i kiedyś jeszcze czasem wypłynąłem. Teraz "no way"...Ja koniec Wigier datuję na moment powstania Wigierskiego Parku Narodowego. A było to w 1989 roku. Przed powstaniem Parku ryb starczyło wszystkim. I kłusolom i zawodowym rybakom, nie mówiąc o wędkarzach. Teraz kłusol siatek raczej nie stawia. Teraz kłusol ryby traktuje prądem Prądem, bo siatki drogie, a jezioro jest trałowane często w poszukiwaniu tychże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamson Opublikowano 9 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2017 Ja koniec Wigier datuję na moment powstania Wigierskiego Parku Narodowego. A było to w 1989 roku. Przed powstaniem Parku ryb starczyło wszystkim. I kłusolom i zawodowym rybakom, nie mówiąc o wędkarzach. Teraz kłusol siatek raczej nie stawia. Teraz kłusol ryby traktuje prądem Prądem, bo siatki drogie, a jezioro jest trałowane często w poszukiwaniu tychżeKoniec 1989 to upadek wszystkich jezior...Mi chodziło ot to, że te 10-12 lat temu coś tam można jeszcze było złowić. Teraz to jest masakra.Nawet kłusole narzekają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SkiDivPL Opublikowano 9 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2017 Dzisiaj ostatni dzień nad Sajnem To jezioro nad którym się wychowałem i które zostanie mi we wspomnieniach.Jezioro zamordowane...Dzisiaj wieczorem naliczyłem ponad 20 sieci przez kilka km linii brzegowej, a pewnie było ich dużo więcej.Ryb nie ma i pewnie już nie będzie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janusszr Opublikowano 10 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2017 Zaczepiłem raz pana Ichtiologa na Wigrach. Zaparkował swoją motorówę w trzcinach(wędkarzom tego nie wolno czynić). On niczego niepokojącego nie widzi.I dalsza dyskusja nie miała już sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szczupak1 Opublikowano 10 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2017 P.............oje........by. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Novis Opublikowano 11 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2017 Dzisiaj ostatni dzień nad Sajnem To jezioro nad którym się wychowałem i które zostanie mi we wspomnieniach.Jezioro zamordowane...Dzisiaj wieczorem naliczyłem ponad 20 sieci przez kilka km linii brzegowej, a pewnie było ich dużo więcej.Ryb nie ma i pewnie już nie będzie. Bylem nad Sajnem, w czasach, kiedy Bulba robil Drapieżnika ( jakieś 9 lat temu). Coś się udalo wydlubać, ale żadne okazy. Wtedy też poznalem Maćka Kuronia, śp. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SkiDivPL Opublikowano 11 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2017 Bylem nad Sajnem, w czasach, kiedy Bulba robil Drapieżnika ( jakieś 9 lat temu). Coś się udalo wydlubać, ale żadne okazy. Wtedy też poznalem Maćka Kuronia, śp.Wydłubać da się cały czas, ale trzeba też szanować własny czas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SkiDivPL Opublikowano 16 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2017 Z uporem maniaka pcham się znowu na Suwalszczyznę. Orientujecie się może czy nad jeziorem Zelwa coś połowię i kto jest dzierżawcą tego zbiornika?Będę łowił przeważnie na jeziorze Pomorze ale Zelwa jest w pobliżu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WhiteWillow Opublikowano 16 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2017 Z uporem maniaka pcham się znowu na Suwalszczyznę. Orientujecie się może czy nad jeziorem Zelwa coś połowię i kto jest dzierżawcą tego zbiornika?Będę łowił przeważnie na jeziorze Pomorze ale Zelwa jest w pobliżu.Z Pomorza będziesz miał rzut beretem lub machnięcie wiosłem na Kunis. Tam złowisz. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trolinka666 Opublikowano 16 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2017 Ktoś był ostatnio nad jez Kajejty ? Coś tam jeszcze pływa? Pytam ,bo mnie tam nie było kilka lat,a wybieram się w przyszłym tygodniu i nie wiem czy ganiać za zębatym czy zapolować na lina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SkiDivPL Opublikowano 16 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2017 Z Pomorza będziesz miał rzut beretem lub machnięcie wiosłem na Kunis. Tam złowisz.Dzięki, czy tym kanałkiem łączącym jeziora da się przepłynąć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WhiteWillow Opublikowano 16 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2017 Dzięki, czy tym kanałkiem łączącym jeziora da się przepłynąć?Jeszcze kilka lat temu się dało, jak teraz jest - nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartek Opublikowano 2 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2017 Jezioro Wigry puste? Czasem się zastanawiam czy piszący na tym forum celowo próbują zniechęcić do łowienia na niektórych jeziorach czy po prostu są miernymi wędkarzami . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 2 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2017 Jezioro Wigry puste? Czasem się zastanawiam czy piszący na tym forum celowo próbują zniechęcić do łowienia na niektórych jeziorach czy po prostu są miernymi wędkarzami .Teraz i tak to bez znaczenia. Koniec sezonu na drapieżniki i trzeba czekać do pierwszego czerwca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek88 Opublikowano 2 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2017 Nie ma co się nadto rozwodzić, lepiej na Wigrach już było 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janusszr Opublikowano 2 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2017 Jezioro Wigry puste? Czasem się zastanawiam czy piszący na tym forum celowo próbują zniechęcić do łowienia na niektórych jeziorach czy po prostu są miernymi wędkarzami .Napisałeś to na podstawie własnych obserwacji? Nikogo nie chcę zniechęcić. Widocznie jestem wg Ciebie miernym wędkarzem.Wczoraj byłem na Wigrach. Jezioro całe moje. Zero innych wędkarzy w zasięgu wzroku i lornetki. Złowiłem dwa piękne leszcze. 3,10 i 4,20kg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janusszr Opublikowano 2 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2017 Teraz i tak to bez znaczenia. Koniec sezonu na drapieżniki i trzeba czekać do pierwszego czerwca.Nowy dyrektor Parku jest. Nie wiadomo jak będzie z tym pierwszym czerwca. Może to być pierwszy lipca, jak drzewiej bywało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi