Skocz do zawartości

Augustowskie jeziora...

L3siU

Rekomendowane odpowiedzi

Cytuję fragment artukułu, do którego linka podałeś: 

"jeśli byśmy odławiali szczupaka po 1 maja to byśmy nie uzyskali ikry, dzięki której zarybiamy jezioro"

Wynika z niego, że zębate zostały dawcami ikry/mlecza w jakimś ośrodku. Tak więc musiały zostać do niego zabrane.

Tak ja to rozumiem. Czy pozyskany w ten sposób wylęg trafi akurat do jeziora Necko, a jeśli jednak to w jakiej ilości - to już inna kwestia. Natomiast samo pozyskanie tarlaków i zabranie ich to raczej normalny element gospodarki.

• Like 2

https://augustowskireporter.pl/aktualnosci/10687-odlowili-szczupaka.html

Jeśli ktoś miał zamiar wybrać się tam na szczupaka, proponuję zmienić plany.

… to odpowiem Koledze...w trzech turach zostało zarybione w Necku/ Rospudzie 850 tys. sztuk szczupaka, najwyższa transza w ostatnich 3-4 latach. Kolega Maciek K., Skarbnik Koła w trzecim brał udział.Od 2016 odłowów gospodarczych nie ma na tej wodzie. Tarlaki też trzeba pozyskać, jak się wcześniej dokłada do wody. Z tego co wiadomo, to Milosciwie Panujący Prezs PZW był nie raz już w Mieście i kilku innych w regionie i prowadzone były rozmowy. Widocznie już jakiś czas temu stwierdzono ,że z licencje dają dużo większe wpływy budżetowe niż odłowy. A miejscowi wędkarze też nie trawią siat rybaków, czy kłusoli i obieg informacji i działania dają efekty...

• Like 2

• 1 miesiąc temu...
  • 1 rok później...

Panowie proszę o pomoc, nie wiem gdzie jest miejsce na forum by o to pytać, ale może tu zaglądają jacyś obeznani w okolicy. Jadę do kopanicy, na tak samo nazwane jezioro, łączy się ono z j. Tobolowo. Że ryb tam nie ma to już wiem, chce się dowiedzieć tylko kto jest zarządca tego jeziora i jak moge uzyskać pozwolenia.

Druga sprawa to może ktoś poleci jakaś rzekę w okolicy? Wykupilbym dniówki w tamtejszym PZW jeśli warto gdzieś pochodzic. Nie mam wielkich wymagań co do ryb :) byle coś plywalo

Panowie proszę o pomoc, nie wiem gdzie jest miejsce na forum by o to pytać, ale może tu zaglądają jacyś obeznani w okolicy. Jadę do kopanicy, na tak samo nazwane jezioro, łączy się ono z j. Tobolowo. Że ryb tam nie ma to już wiem, chce się dowiedzieć tylko kto jest zarządca tego jeziora i jak moge uzyskać pozwolenia.

Druga sprawa to może ktoś poleci jakaś rzekę w okolicy? Wykupilbym dniówki w tamtejszym PZW jeśli warto gdzieś pochodzic. Nie mam wielkich wymagań co do ryb :) byle coś plywalo

Odnośnie Kopanicy: 2 minuty w googlach: 

http://lgr-pojezierze.eu/wp-content/uploads/2014/04/przewodnik-w%C4%99dkarski.pdf

Użytkownik rybacki - zezwolenia wędkarskie: Michał Osewski, tel. 600 994 266, Tobołowo 6c

Żeby nie było że wiedziałem..... Nigdy nie byłem nad tymi jeziorami. 

Edytowane przez rower26

Odnośnie Kopanicy: 2 minuty w googlach:

http://lgr-pojezierze.eu/wp-content/uploads/2014/04/przewodnik-w%C4%99dkarski.pdf

Użytkownik rybacki - zezwolenia wędkarskie: Michał Osewski, tel. 600 994 266, Tobołowo 6c

Żeby nie było że wiedziałem..... Nigdy nie byłem nad tymi jeziorami.

A ja byłem, nawet w tym tygodniu. Powiem więcej, mieszkałem nad jeziorem Tobołowo 23 lata. Ta część jeziora w Kopanicy jest niestety o wiele mniej atrakcyjna niż ta w samym Tobołowie. Z drapieżników możesz liczyć na szczupaki, jako tako brały mimo upałów. Okonie możesz olać, po nich pozostało jedynie wspomnienie. Jeśli interesują Cię karpiowate spróbuj na lina. Jest go sporo ale niestety dominują osobniki które da radę podnieść do góry na wędce bez podbieraka. Edytowane przez Pumba
  • Like 3

Hańcza i Marycha. Wczoraj kupiłem zezwolenia na PZW Białystok. Będę nad Szelmentem.

• Like 1

• 9 miesięcy temu...

... na pewno wąsate  :D .  Praktycznie od Portu do ,,wylotu", czyli połączenia rzeki z Neckiem możesz ogarniać street fishing. Patyk raczej dłuższy, tak od 2,30. Znajomi  po 2,70 stosują, wklejki. Jakieś twisterki, w brudnych kolorach, tiogopodobne. Pod samym mostem można, z obydwu stron, od jeziora. Obecnie i tak wszystko jest spóźnione, o tym , już tu wiele napisane zostało. Fajne jest nocne łowienie na bulwarze przy oświetleniu i zmieniających się kolorach podświetlenia mostu. Tu już zestaw z wyższej kategorii wagowej...

• Like 1