Skocz do zawartości

Black Stone vs Spro Arc

Adri@n

Rekomendowane odpowiedzi

Hej mam pytanie. Chce w na początku czerwca kupić sobie nowy kołowrotek. Kołowrotek będzie mi służył do połowu klenie pstrągów czasami szczupaków, rzadko boleni.  Kij do którego ma być dopasowany to Parabellum 2,79, 3-16g. Na zakup kołowrotka mam 350 zł. Zastanawiam się pomiędzy Spro Arc a Black Stone z Mikado tego roku wszedł na rynek. Potrzebuje taki żeby w górskich i nizinnych rzekach gdy prowadzę przynęty pod prąd nie sprawiał dużego oporu. I jaki duży powinienem powinienem kupić.

Koledzy potrzebuje fachowej pomocy i proszę o to żeby raczej dawać konkretna odpowiedzieć który model kupić albo za te pieniądze coś lepszego.

@Adri@n

Wybierz rozmiar 10400. Waży chyba 5g więcej od wersji 10300. Zyskujesz większą szpulę co przełoży Ci się na odległość rzutu.

Miałem w rękach wielkość 10200, jednak to maleństwo do na prawdę delikatnych zastosowań.

Pod klenie wybrałem rozmiar 10400. Nie posiadam wersji Red, a Gold.

Edytowane przez Rafus

10300 i 10400 bebechy mają takie same. Różnią się jedynie rozmiarem szpuli.

Wybrałbym jeszcze raz 10400 bo 5 gram ręki Ci nie urwie, a zyskasz Kilka metrów na długości rzutów.

O różnicach pomiędzy tymi dwoma modelami się nie wypowiem. Szukaj we własnym zakresie informacji. Na pewno były owe młynki porównywane.

10300 i 10400 bebechy mają takie same. Różnią się jedynie rozmiarem szpuli.

Wybrałbym jeszcze raz 10400 bo 5 gram ręki Ci nie urwie, a zyskasz Kilka metrów na długości rzutów.

O różnicach pomiędzy tymi dwoma modelami się nie wypowiem. Szukaj we własnym zakresie informacji. Na pewno były owe młynki porównywane.

I tu kolego się mylisz bo 4000 jest trochę większe ma szerszy rotor.. i szpula z 4000 do 3000 nie pasuje. Model 4000 ma takie plusy że pasują do szpule 3000,4000 i Płytka "Match"

A czym róznią się Blue od Reda to Czerwony jest następcą niebieskiego, blue posiada 1/2 łożyska mniej i jest trochę cięży, co przekłada się na jakość materiałów.

Edytowane przez Spinnigista

I tu kolego się mylisz bo 4000 jest trochę większe ma szerszy rotor.. i szpula z 4000 do 3000 nie pasuje. Model 4000 ma takie plusy że pasują do szpule 3000,4000 i Płytka "Match"

A czym róznią się Blue od Reda to Czerwony jest następcą niebieskiego, blue posiada 1/2 łożyska mniej i jest trochę cięży, co przekłada się na jakość materiałów.

Jakie 1/2 mniej? Blue posiada 7 lub 9, a Red 10 łożysk.

Chłopaki wielkie dzięki za pomoc :) Ostatnie pytanie jaka wielkości tego kołowrotka łowie na nie zbyt dużych rzekach na wisłe uda mi się wybrać 2-4 razy na rok a tak to obławiam mniejsze rzeki. Typu Raba San 2 razy na Dunajcu byłem. Jaką wielkość byście proponowali? 103000 czy 104000 i jak jest znacząca różnica? Ryby tak jak pisałem kleń pstrąg rzadko szczupak i boleń. Żyłki używam 16 na klenia i pstrąga na szczupaka 22.