Skocz do zawartości

Wiosenne pstrągi

Baloo

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 180
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Wczoraj byl ciag dalszy wiosennych pstragow w naszym wykonaniu. Pogoda jakiej dawno nie bylo. Brakowalo jeszcze tylko zeby krowy z nieba lecialy. Poznawalismy nowy odcinek River Deveron. Miejsce nadzwyczaj urokliwe i zupelnie inne klimatem niz Isla. Ogromne kamienie w wodzie, progi, planie i wszystkoczego moznaby sobie zazyczyc. Woda koloru ciemnej herbaty wchodzacej w rubin. Zlapalismy dobrze ponad 40 pstragow :huh: z tym ze najwiekszy mial okolo 30cm, ktorego @wisnia wyjal na sam koniec. Mysle, ze damy tej rzece jeszcze szanse, bo podobno sa tam ladne pstragi, ale przede wszystkim, jest to rzeka lososiowa i nalezy czekac na sierpniowo-wrzesniowy ciag. Jutro kolejny dzien pstragowych zmagan, ale bede juz szukal wrazen sam, a we wtorek lece do krainy mlekiem i miodem plynacej (czyt. Polska) :mellow:

@jerry ale mi przycukrzyles :mellow: jakkolwiek nie uwazam sie za dobrego muszkarza, bo caly czas sie ucze, to wedrowcem chyba jestem. Dzis znpwu nabilem kilosow nad Isla, ale wyniki nie lepsze niz z soboty. Pogoda mnie dzis umeczyla nieziemsko, bo wiatr bardzo silny i co chwila deszcz. Spinning vs. muchowka 1:1 bo reszty przedszkolakow nie licze, a te co wzialem do wyniku, to tez raczej sprawa dyskusyjna, ale powiedzmy ze mialy okolo 30cm. Ostatnie wedkowanie przed wyjazdem nie wypadlo zatem zbyt okazale, ale nie dalem ciala. W czwartek mam juz zaplanowane pstragowanie z ojcem. Czy ktos oze ma wiesci jak wygladaja okologdanskie wody? Mam tu na mysli np. Wietcise. Podobno ostatnio mocno pada. Czy woda jest do lowienia? Czy moze juz jeteczki zaczely sie pokazywac <_< Czekam na pomoc!

@lukomat

Pewnie cię zmartwię ale na Wietcisie ani jęteczki,wszystko opóźnione :wacko: .Temperatury 10-12 stopni i deszcz.Pojedyńcze wyjścia do chrusta ale drobne do 35 cm.Woda mętnawa.

W weekend popróbuję na pasłęckich łączkach ,ale wieści tez nie sprzyjające :(

Jak mi się uda to na Wietcisę zajrze jeszcze pojutrze :D

@mifek, w milach byloby mniej <_<

@rocky, bede wdzieczny za wszelkie wiesci, jak na gdanskich wodach nie da rady to uderzymy gdzies tam w okolice pasleki na male, zakrzaczone rzeczki ktorych mi brakuje :( zatem trzymam kiuki za twoje lowy i czekam na wiesci!

@lukomat

Pewnie cię zmartwię ale na Wietcisie ani jęteczki,wszystko opóźnione :wacko: .Temperatury 10-12 stopni i deszcz.Pojedyńcze wyjścia do chrusta ale drobne do 35 cm.Woda mętnawa.

W weekend popróbuję na pasłęckich łączkach ,ale wieści tez nie sprzyjające :(

Jak mi się uda to na Wietcisę zajrze jeszcze pojutrze :D

Co do Wietcisy to w sobotę dowiedziałem sie od spotkanego nad Supiną wędkarza, że bardzo ładnie tam biorą pstrągi, pomimo mętnej wody. Trzeba je po prostu wkurzyć jakimś strażakiem :D

Zastanawiałem się, czy nie otworzyć nowego wątku o pstrągach na jętce ale po przeczytaniu wątku o podziale forum,jegokierunku i tego że muszkarze mają swoje forum niesmiało odzywam sie w tym. :mellow:

Jak juz sie chwaliłem spędziłem parę godzin na podchodach pasłęckich pstragów zbierających jętkę majową.Miałem farta, bo akurat zaczęła latać <_< Wyniki choć przyzwoite nie całkiem mnie zadowoliły. :wacko: Wyjąłem 45,44,43,42 ,żeby było śmieszniej to właśnie w takiej kolejności :lol:oczywiscie nie pod rząd-przedzieliły je dwa po 38 i jeszcze pare mniejszych, i dwa lipienie po 37 B)

Owszem,spotkania z kabankami też były ale jeden spadł a drugi poszedł z muchą.O dwóch profesorach oglądających muchę nie wspomnę :mellow: Jeden był taki ciekawski, że wychodził do każdej z czterech różnych imitacji jętki które mu serwowałem , ale zadnej nie wziął do buzi :angry: Pewnie jak bym zmienił żyłke na cieńszą niż 18-ka to może by się któryś skusił , ale jaki jest sens podawać 60-cio cm rybie przynęte na tak cienkiej żyłce w zarośniętej i pełnej faszynowych kołków rzece? :(

Woda niska i czysta i do tego żarówa, zmuszała mnie do czołgania sie po brzegu tak że mogę powiedzieć że ryby były ciężko wypracowane.Połowy o zmierzchu nie wchodziły w grę bo po zachodzie słońca robiło się zimno i jętka przestawała wychodzić :wacko:

Niestety,lustrzanka przeznaczona była dla 50-aków,a cyfrówki jeszcze się nie dorobiłem :wacko: :mellow: Tak naprawdę to coraz bardziej żałuję i dojrzewam do kupna jakiegoś aparaciku, bo tak czasami myślę że niedługo to nawet takich ryb nie będzie okazji fotografować :( Jednego z pstrążków zabrałem na tatara (44cm)ale fotki nie robiłem bo i tak nie miał bym odwagi zamieścić martwej ryby na tym forum :lol: Bez żadnych podtekstów! B)

Żałuj Luko,żałuj bo się działo :D

Wczoraj wyskoczyłem na Wietcisę powyzej Skarszew-przy moście betonowym 5 samochodów :angry: ,początek jętki i zero zbiórek.Poniżej drewnianego mostu dwa samochody i mnóstwo mew które zbierały jętkę i żaden pstrąg nie miał odwagi się wychylić <_<

Cześć - dawno się nie odzywałem, ale niestety obowiązki nie pozwalają..

Wczoraj byłem z muchówką, ale było słabo.. Jętki latały w lesie, ale żarły je pliszki a nie pstrągi ;) Kilka krótkich i lipieni na strzyżonego chrusta.. Po 18tej koniec zbiórek. Przeniosłem się na łąki, ale tam przez ponad godzinę, ani razu nie zarzuciłem wędki..

2 tygodnie temu zbierały owady jak głupie, ale byłem ze spinningiem. Po kilku godzinach łowienia Executorem znalazłem w pudełku pływającego Tiny i spuściłem go z prądem. Za chwilę dziabnąłem pięknie ubarwionego samca 37cm. Niestety za chwilę miałem telefon i musiałem spadać znad rzeki więc nie dane mi było poprawić wyniku, a była szansa..

Pozdrawiam

post-54-1348913236,0905_thumb.jpg

post-54-1348913236,2075_thumb.jpg

post-54-1348913236,301_thumb.jpg

@efex od kiedy ty na muche cwiczysz?? :huh:

@rocky, na wiosne pod betonowym mostem moj staruszek stracil pieknego pstraga, mowi, ze robil co chcial i nawet sie nie pokazal. Po tygodniu jak opadla woda, ryby juz nie bylo. Pewnie zjechl w dol albo ktos go wyjal :( Wietcisa to chyba ostatnia rybna woda w okolicy Gdanska. Mam racje?

@lukomat - jest taki czas kiedy i ja sięgam po muchówkę i on właśnie nadszedł, ale i niedługo się skończy :D trzeba być elastycznym, nie?

@spinerK - taka mała, tajna, zapomniana rzeczka w której na szczęście dzięki temu, że nikt tam nie jeździ, można jeszcze złowić takie cudo B)

Pozdrawiam,