Skocz do zawartości

Wędki szczupakowe - wątek wydzielony z tematu o kijach Cormoran i Sportex

Gumofilc

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 84
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

:mellow: No to trzeba było od razu zaznaczyć, że pisząc, cyt.:

Rozglądam się za szczupakowym kijkiem a ze względów finansowych muszę zrezygnować z kija robionego u rodbuildera.

masz na myśli możliwość dołożenia do ceny Cormorana ładnych kilku stówek :mellow:

Głosów przekonujących do rozbijania skarbonki byłoby więcej! :lol:

Jak odbierzesz kij może wstaw jakieś fotki, albo lepiej z majowego chrztu bojowego :D

Pozdrawiam

Grzesiek

• 1 rok później...

@Kozi

Przeczytaj dokładnie ten wątek od początku,

lepiej ten sezon łów tym co masz i powoli zbieraj kaskę na kij z pracowni,

szczerze polecam MXFa o którym była mowa w tym wątku tylko w takiej długości jaka ci odpowiada.

( Kije na tych blankach ma sporo forumowiczów i podejrzewam że każdy jest bardzo zadowolony) .

Wiadomo że najlepiej mieć od razu, ale czasami lepiej poczekać i zainwestować raz w coś porządnego, sprawdzonego niż przerobić kilka niesprawdzonych konstrukcji i tak naprawdę wydać więcej kasy niż na tą jedną.

:D

• 4 miesiące temu...

Możecie polecić coś nisko budżetowego pod szczupaka? Długość 2,70-2,90 do gum na główkach 6-15+3,4 calowe gumy. Ma to być moja 1 wędka z pracowni i chce żeby był to jak najbardziej ekonomiczny wariant. Jeśli da się coś takiego ukręcić to proszę o jakieś propozycje.

@Kozi,

Krzysiek dobrze radzi, myślę że MHX ST1084 dobrze nada się do tego co planujesz i da Ci zapas mocy potrzebny do łowienia z brzegu. Spokojnie mozesz ten blank uzbroic w przelotki Fuji Hardloy ( kombinacja ramek LV + L + szczytowy F np. Alconite ) lub Batson Forecast ( kombinacja ramek BVS + BF + szczytowy Fuji F Alconite ).

Jeżeli do tego dasz rękojeść z czarnej pianki Batsona albo aglomerowanego korka, będziesz miał bardzo przyzwoity kij za niewielkie pieniądze.

Tańsze blanki od MHX'a dostępne u nas na rynku to Batsony z serii RX6 ( obecnie w oznaczeniu DSS ) - myślę że też dobrze spełnią swoje zadanie.

W wariancie z przelotkami forecast i rękojescią z pianki powinienes sie zmiescic w 500zł (MHX ST084)

Jeżeli chodzi o MHX ST1144 to nie wiem czy kij nie bedzie zbyt ciężki, dla mnie to raczej kandydat na kij na jesienna dużą rzekę niż na stojąca wodę. Ew. możesz dać troche dłuższy dolnik żeby lepiej go doważyć (bez przesady, jakies 30cm licząc od końca uchwytu DPS-18).