Skocz do zawartości

Wędki szczupakowe - wątek wydzielony z tematu o kijach Cormoran i Sportex

Gumofilc

Rekomendowane odpowiedzi

@Friko,

oto i zdjęcia. Pozostałe dwa dokleiłem do poprzedniego wpisu; porządniej by wyglądało, gdyby wszystkie tam były, ale mogę doczepić tylko 2 za jednym zamachem. Może Ty je tam przerzucisz? Wtedy niniejszy wpis będzie można usunąć.

Są raczej... poglądowe, ale całe to zmniejszanie mnie przerasta.

Lamiglas GLB 90 2ML z Art-Rod:

post-3031-1348914629,7086_thumb.jpg

post-3031-1348914629,7376_thumb.jpg

• Odpowiedzi 84
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Wg mnie nie ma mozliwosci, zeby @adasio zbudowal sobie wedke w cenie lepszego chrustu. No, moze lepiej bedzie lepszej masówki, bo imiennik adasia mnie rozstrzela.

Blank to $50-70, do tego osprzet no i jeszcze rodbuilder musi sie wyzywic.

Mialem i ma rozne wedki na szczupaka, ale w koncu Waldek zbudowal mi kij na blanku Batsona HS 1023 i nie mam potrzeby zmiany, poki co. Z tym ze to nie za te pieniadze co Adas chce dac. :(

• 2 tygodnie później...

Poszło dzisiaj zamówienie, padło na kijek z pracowni na blanku Talon 74MXF2 VI+, zbrojony w alconite+sic na szczycie, rękojeść pianka dzielona :mellow: raz się żyje, dzięki @Friko za dobrą radę (kolejny raz :D )

Adaś, nie pożałujesz myślę. Ten kij to prawdziwy kombajn, idealne uzupełnienie pomiędzy cieżkim i lekkim castem, jakie juz posiadasz. Mam nadzieję że 01.05 będziemy go razem chrzcili na łódce :mellow:

Ja posiadam customa 2,1m do 25g. O ile przelotki byly rozlozone nienajciekawiej, o tyle cala rekojesc wykonana wzorcowo i z uchwytem Fuji, dokladnie taka jak trzeba na dlugosc.

Zmniejszenie juz skutkowaloby koniecznoscia dowazania...

Gumo

W moim przypadku brak wyważenia to błahostka :D

Na razie nie mogę patrzyć na nienaganną pracę, wyważenie i piękny design, szukam wszędzie kompromisu i uniwersalności, na pstrągi chodzę z zauberem 4000. :mellow:

Lubię łowić krótkimi wędkami ale nie wszędzie się takie nadają, dla tego zamiast kupować 2.10 ciąć go, łowić z brzegu i z łodzi 2.00, wolał bym 2.40 ściąć do 2.30 i był by na rzekę, na łódkę i na łowienie z brzegu :D

Bierzesz pod uwagę, że akurat wyważenie jest znacznie istotniejsze niż całkowita waga wędziska? Akurat ten parametr nie jest bez znaczenia, ale decyzja należy oczywiście do Ciebie. Wyważenie w każdym razie nie jest mniej istotnym parametrem niż długość dolnika, przynajmniej moim zdaniem.

Poszło dzisiaj zamówienie, padło na kijek z pracowni na blanku Talon 74MXF2 VI+, zbrojony w alconite+sic na szczycie, rękojeść pianka dzielona :mellow: raz się żyje, dzięki @Friko za dobrą radę (kolejny raz :D )

Adaś, nie pożałujesz myślę. Ten kij to prawdziwy kombajn, idealne uzupełnienie pomiędzy cieżkim i lekkim castem, jakie juz posiadasz. Mam nadzieję że 01.05 będziemy go razem chrzcili na łódce :mellow:

Miałem w planach majówkę spędzić na Wersmini,

ale tam wymyślili sobie łowienie szczupaka

i okonia na haczyki bezzadziorowe

a nie mam zamiaru na trzy dni wymieniać kotwic

w kilkudziesięciu przynętach :unsure:

więc pewnie będę próbował złowić jakiegoś sześćdziesiątaka na Kluchu.

na bank ochrzcimy kijek 01.05 :mellow:

Przy wedce 2,3-2,4m 10cm to juz sporo...

Jednak widzialem juz kilka wedek uszlachetnionych w ten sposob i potraktowanych bukfelem... <_<

Efekty bywaja rozne...

Wszystko zalezy od podejscia...

Jezeli ktos preferuje rozwiazania dorazne to byle nie przeginac (jaka jest dlugosc tego za dlugiego dla Ciebie dolnika?) mozna i tak.

Natomiast nie zgodze sie, ze to drugorzedna jest sprawa wywazenia. Jak urżniesz 10cm to zeby byl jakis elementarny komfort lowienia, trzeba dowazyc dolnik np. ołowiem, inaczej kij bedzie lecial na pysk a Ty zeby go podtrzymac bedziesz podnosil a po jakims czasie nawet podswiadomie trzymal wedke za rekojescia... :D

Jakis paździeż mozna na szybko potraktowac w ten sposob ale lepiej zainwestowac troche czasu i zrobic to porzadnie - przesunac uchwyt i w miare potrzeby przesunac 1sza przelotke.

Mimo ze blanki niemodułowe ale szkoda je w ten sposob traktowac - to ciekawe wedki.

Ja tez jestem za dobrze pojeta uniwersalnoscia i zauwazylem ze dluzsze kije najczesciej toleruja wieksza rozpietosc c.w.

Jednoczesnie zbyt dlugimi ciezej jest operowac ciezszymi przynetami..

Jednoczesnie zbyt dlugimi trudniej podbierac ryby..

Jednoczenie dluzszymi ciezko operowac w gestwinie

Jednoczesnie krotszymi ciezko jest poprowadzic przynete - w szczegolnosci rzeki...

Gumo

łowie niewyważonym zestawem od zawsze, mi to naprawde nie przeszkadza, miałem idealnie wyważony kij w ręku i ,,szału nima po prostu wydaje się nieco lżejszy, na mnie to wrażenia nie robi, może z biegiem lat się nawróce...

Nie patrz na to patrz na kuchnie, coś pie.....ie coś wybuchnie. po prostu łów :mellow: reszta przyjdzie z czasem