Skocz do zawartości

Nasze zestawy boleniowe

zander69

Rekomendowane odpowiedzi

Mam parabellum z poprzedniej generacji bodajże ma długość 278 do 35g i jestem zadowolony z odległości rzutowych. Podejrzewam, że są lepsze kije ale ja jestem z niego bardzo zadowolony i narazie nie szukam niczego innego, ma przyjemne paraboliczne ugięcie i jest na tyle sztywny, że przy prowadzeniu woblera w nurcie szczytówka się nie ugina za bardzo :)

Lowie z brzegu. W zimie na dopywie duzej nizinnej rzeki, a od kwietnia,- w niej samej. 

W styczniu, lutym i lipcu ,- Lamiglas RR 9"10lb. W zimie mam te wedke sparowana z kanciakiem 2500 a w lecie z Execem C3000M

W kwietniu, maju i na poczatku czerwca Phenix M-1+ 9"2' 12lb ze Stella 4000XG

Od koncowki sierpnia do grudnia Phenix M-1+ 9"8' 17lb z TP XD 4000

PS

Dla poszukiwaczy sensacji,- tu gdzie lowie bolen nie ma okresu ani wymiaru ochronnego. Lowienie w marcu odpuszczam ze wzgledu na marne walory zmagan z boleniowymi  "keltami".

Edytowane przez Rheinangler
  • Like 1

Lżejsza wersja SG parabellum do 23 g rowniez w pełni spełnia moje oczekiwania przynęty od 4-20 g wrecz katapultuje i bawić się można nim zarówno z klenikami jak i sumkom do 1.3m daje radę,choć wtedy już trochę mocy brakuje...niby niczego nie szukam ale jak patrzę na te Wasze kijaszki to się muszę wzbraniać od chęci zainteresowania /kupna. P.s. Jozi piekny zestawik????????

• Like 1

Bolenie łowię tylko z brzegu nad Wisłą i to przeważnie powierzchniowo w okresie wiosenno-letnim zatem głównym wyborem będzie Phenix SP922ML 12lb + Stella 14’ 3000 HGM + Duel Hardcore 8x PE 1.0 (testy nowej plecionki od maja).

Na jesienne cięższe denne łowienie mam Phenixa BCX88MH 17lb + Stella 18’ 4000 FJ + Duel Hardcore 8x PE 1.2 (testy plecionki od maja).

Szukam jeszcze blanku 9’0” 17lb za BCX’a pod bolenie, bo BCX to taka bardziej sandaczowa elektryczna kosa. Myślałem o Elitce ES90MHF2 od St. Croix’a tylko z dostępnością ciężko.

Edytowane przez maniak

Elitka pewnie byłaby dobrym wyborem ale te ceny zabijają.Może coś z CD byś znalazł albo w lamiglasie.

Tak patrząc na suche parametry i opinie użytkowników to ta Elitka zastąpiłaby mi trzy obecne kije pod moje całoroczne łowienie z brzegu na większe rzeczne drapieżniki, chodź z drugiej strony nie lubię stwierdzenia „uniwersalna”. Muszę poszukać kilku wariantów i przemyśleć jaką drogą chcę podążać.

Edytowane przez maniak
  • Like 1

Tak patrząc na suche parametry i opinie użytkowników to ta Elitka zastąpiłaby mi trzy obecne kije pod moje całoroczne łowienie z brzegu na większe rzeczne drapieżniki, chodź z drugiej strony nie lubię stwierdzenia „uniwersalna”. Muszę poszukać kilku wariantów i przemyśleć jaką drogą chcę podążać.

Czasami w dobrej kasie można dostać Cd blue rapida lub xlsa, polecam????

• Like 1

Koledzy, mówicie m.in. o tym modelu CD Blue Rapid BLRBR2108M ?

Właśnie moja prywatna galeria przypominała mi, że takowy patyk posiadałem uzbrojony od Daniela X-Rods z dobre 10lat temu :D

Jak miałeś to dałeś ciała... Elitka przy BR to taki suchy patyk.. Miałem elitkę i BR, został BR.

• Like 2