Żbiku Opublikowano 2 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2015 Zdecydowanie za słaba wg mnie. Gro przynęt stosowanych przeze mnie na Wiśle (jej pomorskim odcinku) zawiera się w przedziale 10-20g. Tą Parabellką nie rzucisz już komfortowo RH10 czy basunem 9-10cm. Celuj w mocniejszą wersję do 25-30g. No chyba, że łowisz bolenie lajtowo, z częstym przyłowem jazio-kleni, to wtedy można bawić się taką witką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lacroix812 Opublikowano 2 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2015 Ok, wielkie dzięki za opinię. Mimo atrakcyjnej ceny zrezygnuje z kupna. W ciągu roku na klenie chodzę może max 10 razy, więc i tak mi się nie przyda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sajdol1 Opublikowano 2 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2015 Po wielu sezonach przyszedł czas na zmianę wiślanego patyka. Wybór padł na Dragona HM69 Pike 290 10-28.Młynków jest kilka. Najmniej mi szkoda reda . Bolki łowię tylko na plecionką a są to stren 0,14 , Varivas Avani Sea Bass MAX PE 1,2, Dragon Jiggin braid 0,12. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpiegu Opublikowano 2 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2015 łódka cd ext nano 2,35 7-26 17 lb oraz cd orka 2,45 10-35 gr 20 lb do tego stella 4000 fi linka 14 lb duel xwire oraz mikado nihonto 8 braid 0,12mm , brzeg cd blue rapid 2,75 7-28 gr 17 lb do tego stella jak wyżej na zamianę z twin power xtr 4000 i żyłki 0,18 0,20 0,22 mm 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 2 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2015 Tak mało ludzi castinguje za boleniem czy mi się tylko wydaje? Jeszcze w tamtym roku Phenix Trifecta 12lb 240cm w jednoskładzie + Daiwa Zillion PE Special, z linką duela x8 #1 peObecnie z łodzi StC Aid inshore 12lb +stelka 4000 r 2010 pleśka j/w, oraz lżejszy M1 MXS72L 10lb + Cerata 2500HIGZ brzegu PST895 17lb z przedłużonym dolnikiem do 290cm całośc + w/w Stelka lub Szybszy Stradic 4000. pleciuga j/w 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrionn911 Opublikowano 3 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2015 Mój obecny zestaw to:Dragon Express Spin 2,75m 4-20gDragon Viper FD835i Maxima Spin&Cast 0,20mm Ale mam zamiar go trochę zmienić, bo miałem już kilka sytuacji że temu kijowi przy prowadzeniu woblera w nurcie brakuje mocy do zacięcia. I tu moje pytanie do was jaki kij do ~400zł mi polecicie, dł min 2,70m i musi miotać daleko wobki o wadze poniżej 10gr, ten kij nie ma z tym problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbiku Opublikowano 3 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2015 Od 8g zaczyna miotać takie wobki Fenwick HMXS96-M-2-MF (290cm 10-28g), którego sprzedaję na giełdzie I tu mu na pewno nie zabraknie mocy w nurcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrionn911 Opublikowano 3 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2015 Nawet się nad nim zastanawiam, ale mam też wobki w okolicach 5-6g, no i chyba wolałbym 2,70 i trochę tańszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbiku Opublikowano 3 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2015 Takie komfortowe minimum wg mnie to ok 6-7g skupionej masy. Przy 8g ładnie rzuca na żyłce 0.20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateusz998 Opublikowano 3 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2015 łódka cd ext nano 2,35 7-26 17 lb oraz cd orka 2,45 10-35 gr 20 lb do tego stella 4000 fi linka 14 lb duel xwire oraz mikado nihonto 8 braid 0,12mm , brzeg cd blue rapid 2,75 7-28 gr 17 lb do tego stella jak wyżej na zamianę z twin power xtr 4000 i żyłki 0,18 0,20 0,22 mm Dlaczego z łódki plecionka, a z brzegu żyłka? Oprócz tego, że z łódki pod nurt ciężej się holuje rybę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meme174 Opublikowano 3 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2015 Moze dlatego ze z brzegu zazwyczaj sie liczy odleglosc rzutu i tu cienka plecionka pozwala na to a na lodzi odleglosc ma 2 rzedne znaczenie i rybe mozna spokojniej holowac gdzie zylka przez swoja rozciagliwosc pomaga ?:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpiegu Opublikowano 3 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2015 Dlaczego z łódki plecionka, a z brzegu żyłka? Oprócz tego, że z łódki pod nurt ciężej się holuje rybę.czasami jak staje poniżej przelewu i łowię od góry brania w opadzie potrafią być delikatne jak pstryknięcie okonia w gumę na żyłce bardzo ciężko to wyczaić na pletce jednak znacznie lepiej plecionką na łodzi rzucę dalej a u mnie się tak łowi ze z łodzi jest ciężej złowić bolenia niż z brzegu trzeba dalej rzucić itp żyłka z brzegu jest fajna bo czasami ryba idzie za przynętą pod same nogi i strzał na krótkim dystansie na pletce z pewnością zakończył by się spadem, do tego dochodzi spokój w holu a to się przydaje jak masz kilkanaście ryb w łowisku kij nisko i żyłka plus nie za szybki kij zrobi swoje bez chlapania wyskoków itp no i żyłka pozwoli wyholować naprawdę wielkiego bolenia nawet na słabych kotwach bez ich pogięcia itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mikolaj Opublikowano 4 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2015 Jakoś nadal chu...j rozumiem o co chodzi w tym temacie. Z powyższej wypowiedzi, która ma całe dwa znaki interpunkcyjne też chu..j rozumiem. Chyba wszystko w normie 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrionn911 Opublikowano 5 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2015 Do woblerów i żyłki na bolenia będzie lepsza akcja wędki szybka czy bardzo szybka (fast, x-fast) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbiku Opublikowano 6 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2015 Szybka 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
forma Opublikowano 21 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2015 phenix M1 2-11 2,9mkołowrotek daiwa certate 2510 pe-hZyłka o.16 obecnie trabuco xps ale szukam...juz ponad 8 lat dobrej zyłki i chyba jorka przeprosze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
B4rtolek Opublikowano 26 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2015 Jaka jest różnica w długości rzutu między kijem 2.7, a 2.9m? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qcyk Opublikowano 26 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2015 (edytowane) phenix M1 2-11 2,9mkołowrotek daiwa certate 2510 pe-hZyłka o.16 obecnie trabuco xps ale szukam...juz ponad 8 lat dobrej zyłki i chyba jorka przeprosze...A próbowałeś Trabucco Spin Cast?? Ja łowię takową 0,18 a jesienią 0,20. I jestem w miarę zadowolony Edytowane 26 Grudnia 2015 przez Qcyk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Manniek66 Opublikowano 27 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2015 Wszyscy latają z bardzo długimi wędkami. Ja się wyłamuje bo z premedytacją używam krotkiego i szybkiego kija. Mój zestaw wygląda tak: Wędka st. Croix legend xtreme 7' 14lb monoblankKołowrotek daiwa tatula 103shl-twLinka varivas high grade #0.8 PE Wabiki raczej standardowe, woblery 5-10cm 8-25g, wahadła Igora Olejnika Nie rozumiem fenomenu długich wędek, jeśli chodzi o długość rzutu to nie zauważyłem różnicy między mną a rzutami z dłuższych kijów. Zacięcie i hol również bezproblemowe i spadów nie odnotowałem. Używałam swojego zestawu na małych rzekach jak i na wielkiej odrze. Zero problemów więc po co się męczyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
granvorka Opublikowano 27 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2015 Niektórzy łowcy zacinają dosyć mocno branie bolenia. Przy dużej rozciągliwości żyłki zacięcie z 50m krótkim kijem może być nieskuteczne, te pół metra wędki daje niektórym pewniejsze zacięcie.Co do długości rzutów, to sam do łowienia z brzegu na spining używam krótkich kijaszków i nie wydaje mi się, żebym rzucał bliżej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
B4rtolek Opublikowano 27 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2015 Różnica w długości na pewno jest. Pytanie tylko jaka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qcyk Opublikowano 27 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2015 (edytowane) A kto się męczy... jeden woli łowić długim inny krótkim i nie ma sensu przekonywać na siłę do swoich preferencji :-) to jak z panienkami jeden woli blondynki inny czarne jeszcze inny rude. Edytowane 27 Grudnia 2015 przez Qcyk 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
B4rtolek Opublikowano 27 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2015 Różnica w długości na pewno jest. Pytanie tylko jaka?Chodziło mi oczywiście o długość rzutu (nie mogę edytować). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mako150 Opublikowano 27 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2015 A kto się męczy... jeden woli łowić długim inny krótkim i nie ma sensu przekonywać na siłę do swoich preferencji :-) to jak z panienkami jeden woli blondynki inny czarne jeszcze inny rude. Amen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbiku Opublikowano 27 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2015 Nie jestem specjalista w dziedzinie fizyki ale wydaje mi sie, ze prędkości przynety nadane przy wyrzucie długim kijem sa wieksze, stad raczej długi kij pozwala na wykonywanie dłuższych rzutów. W dziedzinie castingu jestem żółtodziobem ale juz zauważyłem, ze rzuty castem sa krótsze niz z korby. Moze to brak techniki i doświadczenia w moim wypadku ale wiele osób przerzucajacych sie z korby na cast tak twierdzi. Ja jestem wręcz pewny, ze rzucę dalej kijem 290cm ze staloszpulowcem i dobra cienka linka, niz krótkim kijem castingowym z multikiem i taka sama linka. Przy boleniowaniu na razie jestem zwolennikiem długich wedek, sam używam XST1144F. Nie mniej w niektórych rodzajach połowów przestawiam sie na casta i nie ukrywam, ze w nadchodzącym sezonie potrenuje mocno boleniowanie krótkim kijem (215cm) castingowym z dobrym szybkim multikiem. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi