Skocz do zawartości

Nasze zestawy boleniowe

zander69

Rekomendowane odpowiedzi

Zdecydowanie za słaba wg mnie. Gro przynęt stosowanych przeze mnie na Wiśle (jej pomorskim odcinku) zawiera się w przedziale 10-20g. Tą Parabellką nie rzucisz już komfortowo RH10 czy basunem 9-10cm. Celuj w mocniejszą wersję do 25-30g.

No chyba, że łowisz bolenie lajtowo, z częstym przyłowem jazio-kleni, to wtedy można bawić się taką witką ;)

łódka cd ext nano 2,35 7-26 17 lb oraz cd orka 2,45 10-35 gr 20 lb do tego stella 4000 fi linka 14 lb duel xwire oraz mikado nihonto 8 braid 0,12mm , brzeg cd blue rapid 2,75 7-28 gr  17 lb do tego stella jak wyżej na zamianę z twin power xtr 4000 i żyłki 0,18 0,20 0,22 mm 

• Like 1

Tak mało ludzi castinguje za boleniem czy mi się tylko wydaje?  :mellow:

Jeszcze w tamtym roku Phenix Trifecta 12lb 240cm w jednoskładzie + Daiwa Zillion PE Special, z linką duela x8 #1 pe

Obecnie z łodzi StC Aid inshore 12lb +stelka 4000 r 2010 pleśka j/w,  oraz lżejszy M1 MXS72L 10lb + Cerata 2500HIG

Z brzegu PST895 17lb z przedłużonym dolnikiem do 290cm całośc + w/w Stelka lub Szybszy Stradic 4000. pleciuga j/w

• Like 1

Mój obecny zestaw to:

Dragon Express Spin 2,75m 4-20g

Dragon Viper FD835i 

Maxima Spin&Cast 0,20mm

Ale mam zamiar go trochę zmienić, bo miałem już kilka sytuacji że temu kijowi przy prowadzeniu woblera w nurcie brakuje mocy do zacięcia. I tu moje pytanie do was jaki kij do ~400zł mi polecicie, dł min 2,70m i musi miotać daleko wobki o wadze poniżej 10gr, ten kij nie ma z tym problemu.  

łódka cd ext nano 2,35 7-26 17 lb oraz cd orka 2,45 10-35 gr 20 lb do tego stella 4000 fi linka 14 lb duel xwire oraz mikado nihonto 8 braid 0,12mm , brzeg cd blue rapid 2,75 7-28 gr  17 lb do tego stella jak wyżej na zamianę z twin power xtr 4000 i żyłki 0,18 0,20 0,22 mm 

Dlaczego z łódki plecionka, a z brzegu żyłka? Oprócz tego, że z łódki pod nurt ciężej się holuje rybę.

Dlaczego z łódki plecionka, a z brzegu żyłka? Oprócz tego, że z łódki pod nurt ciężej się holuje rybę.

czasami jak staje poniżej przelewu i łowię od góry brania w opadzie potrafią być delikatne jak pstryknięcie okonia w gumę na żyłce bardzo ciężko to wyczaić na pletce jednak znacznie lepiej plecionką na łodzi rzucę dalej a u mnie się tak łowi ze z łodzi jest ciężej złowić bolenia niż z brzegu trzeba dalej rzucić itp żyłka z brzegu jest fajna bo czasami ryba idzie za przynętą pod same nogi i strzał na krótkim dystansie na pletce z pewnością zakończył by się spadem, do tego dochodzi spokój w holu a to się przydaje jak masz kilkanaście ryb w łowisku kij nisko i żyłka plus nie za szybki kij zrobi swoje bez chlapania wyskoków itp no i żyłka pozwoli wyholować naprawdę wielkiego bolenia nawet na słabych kotwach bez ich pogięcia itp. ;)

• 1 miesiąc temu...
  • 4 miesiące temu...

phenix M1 2-11    2,9m

kołowrotek daiwa certate 2510 pe-h

Zyłka o.16 obecnie trabuco xps ale szukam...juz ponad 8 lat dobrej zyłki i chyba jorka przeprosze...

A próbowałeś Trabucco Spin Cast?? Ja łowię takową 0,18 a jesienią 0,20. I jestem w miarę zadowolony :)

Edytowane przez Qcyk

Wszyscy latają z bardzo długimi wędkami. Ja się wyłamuje bo z premedytacją używam krotkiego i szybkiego kija. Mój zestaw wygląda tak:

Wędka st. Croix legend xtreme 7' 14lb monoblank

Kołowrotek daiwa tatula 103shl-tw

Linka varivas high grade #0.8 PE

Wabiki raczej standardowe, woblery 5-10cm 8-25g, wahadła Igora Olejnika

Nie rozumiem fenomenu długich wędek, jeśli chodzi o długość rzutu to nie zauważyłem różnicy między mną a rzutami z dłuższych kijów. Zacięcie i hol również bezproblemowe i spadów nie odnotowałem. Używałam swojego zestawu na małych rzekach jak i na wielkiej odrze. Zero problemów więc po co się męczyć?

Niektórzy łowcy zacinają dosyć mocno branie bolenia. Przy dużej rozciągliwości żyłki zacięcie z 50m krótkim kijem może być nieskuteczne, te pół metra wędki daje niektórym pewniejsze zacięcie.
Co do długości rzutów, to sam do łowienia z brzegu na spining używam krótkich kijaszków i nie wydaje mi się, żebym rzucał bliżej :)

Nie jestem specjalista w dziedzinie fizyki ale wydaje mi sie, ze prędkości przynety nadane przy wyrzucie długim kijem sa wieksze, stad raczej długi kij pozwala na wykonywanie dłuższych rzutów.

W dziedzinie castingu jestem żółtodziobem ale juz zauważyłem, ze rzuty castem sa krótsze niz z korby. Moze to brak techniki i doświadczenia w moim wypadku ale wiele osób przerzucajacych sie z korby na cast tak twierdzi. Ja jestem wręcz pewny, ze rzucę dalej kijem 290cm ze staloszpulowcem i dobra cienka linka, niz krótkim kijem castingowym z multikiem i taka sama linka.

Przy boleniowaniu na razie jestem zwolennikiem długich wedek, sam używam XST1144F. Nie mniej w niektórych rodzajach połowów przestawiam sie na casta i nie ukrywam, ze w nadchodzącym sezonie potrenuje mocno boleniowanie krótkim kijem (215cm) castingowym z dobrym szybkim multikiem. Zobaczymy co z tego wyjdzie.