Skocz do zawartości

Nasze zestawy boleniowe

zander69

Rekomendowane odpowiedzi

:good:

Nadają się, nadają  :P

Od 12 lat używam Super X 4000 GTM przy łowieniu boleni i jakoś daje radę, nawet mi do głowy nie przyszło żeby go zmieniać.

Milupa ja wiem, że  wraz z Januszem jesteście fanami tych młynków :) tylko że.....

jeden woli brunetki a 2 blondynki :)

Skoro od 12 lat nim kręcisz to nie masz porównania z innymi  :D

Takich opinii typu " polecam", "nadają się" jest na forum pełno. 

Tylko co to komu daje? Ja bym chętnie przeczytał opinię porównawczą takiego młynka z jakąś nowszą konstrukcją.

Takich opinii jak na lekarstwo. Doszedłem do takiego wniosku "jak sam nie przetestujesz to gówno będziesz wiedział"

Milupa ja wiem, że  wraz z Januszem jesteście fanami tych młynków :) tylko że.....

jeden woli brunetki a 2 blondynki :)

Skoro od 12 lat nim kręcisz to nie masz porównania z innymi  :D

Takich opinii typu " polecam", "nadają się" jest na forum pełno. 

Tylko co to komu daje? Ja bym chętnie przeczytał opinię porównawczą takiego młynka z jakąś nowszą konstrukcją.

Takich opinii jak na lekarstwo. Doszedłem do takiego wniosku "jak sam nie przetestujesz to gówno będziesz wiedział"

Ja tylko odpowiedziałem, że się nadają ;)

Porównanie jakieś mam bo i owszem w międzyczasie próbowałem Sustaina, Stelle SW 4000 HG, Stradica 4000FH i jeszcze tam inne ale zostałem przy swoim wyborze bo jakiś fartowny jest  ;)

• Like 1

Cały czas była mowa o Super x. Piotrek a Twoim zdaniem 3000 da radę. Chyba różnica jest tylko w wielkości szpuli...4000  ciężko zdobyć a 3000 mam do kupienia z pewnego źródła...

3000 ma więsze przełożenie od 4000 i tu już czuć opór w czasie kręcenia ale zależy kto co lubi ;) do łowienia np. na ołowianki jak znalazł 

Super x gtm świetna maszynka.Jak ktoś ma troszkę grubszy portfel to polecam tp sw xg 4000.

6,2:1 wygląda bardzo ciekawie ale 355g to mnie troszke nie przekonuje ja jestem użytkownikiem daiwy 2501 pe-h nawój 90 cm nie wiele ponad 200 g wagi co prawda uszczelka mag seal wzbudza wiele kontowersji ale chyba bardziej przez ludzi którzy nie mieli z tym młynkiem doczynienia.naprawde bardzo płynna praca,po sezonie jestem bardzo zadowolony a miałem przykre zdarzenie,że kołowrotek ponad 20 min.lezał w wodzie i naprawde nic mu nie zaszkodziło,jak bedzie pora smarowania to osobiście zawioze do serwisu w niemczech i przynajmniej mam nadzieje że bedzie ok,acz kolwiek smarować go na razie nie zamierzam....

Mi waga mojego super x odpowiada. Idealnie pasuje mi do kija i całe szczęście jeszcze trochę sił mi zostało na kręcenie tym młynkiem. Fakt zdarzyły się w tym roku maratony 12h z przerwą na kanapkę i trochę czułem zmęczenie ale myślę, że to nie była wina młynka ;) Chyba po prostu lubię czuć, że mam w rekach solidną maszynkę. Romeo znawcą nie jestem ale może bardziej chodzi o materiały z jakich zrobione były bebechy...

4036970_IMG_8527.jpg

Edytowane przez Qcyk
  • Like 1

345 gr.Całe szczęście mam jeszcze trochę pary w rękach i waga sw 09 nie sprawia mi żadnego problemu.Korba bardzo mocna,sprzęt na długie lata :-)

W całej rozciągłości potwierdzam, to najlepszy szybki młynek na bola pod względem wytrzymałości, oczywiście za stelką.

• Like 1

W zaleznosci od warcianych warunkow i czestosci wyjsc nad wode:

1. Lami XSH 1022MT 2,6m, 7-18g 17lb, (najczesciej)

2. Dragon Millenium Pike 2,9m, 10-35g, (wysoka woda, ciezsze lowienie)

3. Lami XMG 1142L 2,9m, 4-14g 10lb, (lekkie letnie lowienie)

4. Lami XSH 1202M 3,05m, 7-21g 12lb,(wyzsza woda latem)

Do tego najczesciej Daiwa Emblem lub Tournament lub TD-S lub TD-X w rozmiarze 3000, albo Stradic lub TP 4000(do xmg najczesciej emblemowaty w rozmiarze 2000)

z linka PP 20 lub 10lb, albo żyłką Berkley lub Stroft 0,20 mm. Do tego roku rzadzil niepodzielnie P-line, ale trafila mi sie tak paskudna partia, ze raczej do niej nie wroce.

• Like 1

A jaki byście polecili kij dobrze rzucający już od 6g (np wobler Hunter Bolt) ale mocy ok 15lb? Długość od 2.7m, chociaż chętnie bym spróbował 2.9m.  Łowiłem jeszcze w sezonie 2015 wędką do 20g mocy jakieś 10lb, rzucała dobrze ale np przy Thrillu 7cm 12gr w nurcie brakowało nie raz mocy do zacięcia. Cenowo powiedzmy max 600zł a im mniej tym lepiej :)

Edytowane przez adrionn911

A jaki byście polecili kij dobrze rzucający już od 6g (np wobler Hunter Bolt) ale mocy ok 15lb? Długość od 2.7m, chociaż chętnie bym spróbował 2.9m.  Łowiłem jeszcze w sezonie 2015 wędką do 20g mocy jakieś 10lb, rzucała dobrze ale np przy Thrillu 7cm 12gr w nurcie brakowało nie raz mocy do zacięcia. Cenowo powiedzmy max 600zł a im mniej tym lepiej :)

Przy takim długim blanku, wędzisko powinno się ładnie ładować poniżej opisanej wartości cw. 

Ja łowię bolenie dość delikatnymi kijami, bo są to Avid 2,75m 5-18g i Composite Development 3,05m 4-14g. Z tym, że dla mnie wędka jest po to, żeby się gięła i amortyzowała, więc zarówno żyłka, jak i pozostałe elementy zestawu są odpowiednio mocne.

• Like 1

Ja kupiłem niedawno właśnie super Aero 4000 GTM  i musze przyznac ze w porównaniu ze Strdikiem 3000 GTM to chodzi ciężej,nie wiem czy on poprostu w sobie to ma ze tak chodzi czy jednak wymaga przesmarowania

Na sucho jak Stradikiem mocno zakręce to sie kreci kilkanascie sekund a Czarnuch szybko sie zatrzymuje :)

• Like 1

Znawcą nie jestem ale super aero a super x to chyba dwa inne kręciołki :) Daj obowiązkowo do przesmarowania, przy zakupie używanego kołowrotka to podstawa. Ja po zakupieniu swojego miałem go 1 dzień co by się chwilę nacieszyć a następnego wysłałem do smarowania i lekkiego tuningu... Warto dołożyć staruszkowi siakąś kulkę co by przeżył 2 młodość :)

Edytowane przez Qcyk
  • Like 1

Kolega hamerhed mądrze podzielił zestawy,szczegolnie pozycja nr 3.jak widac nie tylko ja latem łowie delikatnie,w zależności od poziomu wody oczywiście.

Z tym delikatnym lowieniem to akurat bardziej wynik warunkow niz moje preferencje. Osobiscie wolalbym miec jakies 14lb w dolniku i mozliwosci rzutowe jakie daje XMG. Na XMG najwieksze ryby mialy ok 60 cm i te wyjezdzaly szybko. Generalnie przy zylce dzieki amortyzacji hamulec nawet nie musial pracowac bo kij robil wszystko. Niestety jak dotychczas nie bylo mi dane miec na haku bolka 70+, a tu sprawa pewnie wygladalaby zupelnie inaczej. I obawiam sie ze hol na tym zestawie moglby nie wyjsc mu na zdrowie, szczegolnie latem :/

• Like 1

Przygnij zadziory w kotwicach to będą się wcinaly ;)