Skocz do zawartości

Nasze zestawy boleniowe

zander69

Rekomendowane odpowiedzi

To nie myśl tylko zrób ;) są tylko same plusy dla ryby i dla wędkarza :)

W sumie zaraz usiąde i to zrobię :) i zobaczę w maju jak mój nowy zestaw będzie się spisywał.

Wędkę zakupiłem Dragon Moderate 2.67m 5-25gr, kołowrotek też już inny, Dragon Maxima. No i w tym roku chce zacząć łowić plecionką.

Wędkę zakupiłem Dragon Moderate 2.67m 5-25gr, kołowrotek też już inny, Dragon Maxima. No i w tym roku chce zacząć łowić plecionką.

Właśnie się przymierzam do tego kijka, jak wrażenia? W jakim rozmiarze masz tą maxime i czy dobrze go wywaza? Z góry dzięki za info :)

Jeszcze nim nie łowiłem więc nie za wiele mogę powiedzieć, ale jakość wykonania mi się podoba, jest lekki. Wędkę kupowałem przez internet z drugiej ręki. Cena sporo niższa o tych na Allegro. Ma tylko mały fabryczny feler na foregripie, ale mi on w niczym nie przeszkadza. A co do kołowrotka to jest Ultima FD830i, waży 320g, żyłkę mam maxima i tak jakoś z rozpędu napisałem :D Te wędki mają dość lekkie dolniki, a z tym kołowrotkiem wyważa tak:

6B3zHSE.jpg

A tutaj ten feler:

cgzilCq.jpg

I tu masz też trochę o tym kiju opinii które uzyskałem jak ja ich szukałem  http://jerkbait.pl/topic/53707-dragon-moderate-260-4-18g/?hl=%2Bdragon+%2Bmoderate:)

• Like 1

A ja mam pytanie, może głupie ale jakoś nie czaję ;)

Mam tego moderate 5-25g opisany jako 8-14lbs a TD 2.95 10-28g jest opisany jako 6-12lbs a z kolei Lamiglas XSH 1022MT 2,6m z pierwszego postu na tej stronie jest opisany 7-18g 17lb więc która z tych wędek jest "najmocniejsza"? 

Edytowane przez adrionn911

• 1 miesiąc temu...

Witajcie koledzy, mam pytanko do starych wyjadaczy w kwestii rapowania, przymierzam się do kupna nowego kija na Wiślane bolenie z brzegu (przynęty 8-17 g) (400-500zl) w związku z czym proszę o pomoc w wyborze kija, wszystkie z nich testowałem, ale ciężko mi się zdecydować. Biorę pod uwagę :

- używanego robinsona diaflexa 270 10-30

- fenwicka EA90M-MS-2  2.74 10-28  

10-28 ( szczególnie przypadł mi do gustu)

- Savage gear parabellum 7-23 (279) bądź 9-32 (3.07)

z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam, a każde inne propozycję również chętnie rozważę :)

Edytowane przez Mejdżor

• 3 miesiące temu...

Witajcie koledzy, mam pytanko do starych wyjadaczy w kwestii rapowania, przymierzam się do kupna nowego kija na Wiślane bolenie z brzegu (przynęty 8-17 g) (400-500zl) w związku z czym proszę o pomoc w wyborze kija, wszystkie z nich testowałem, ale ciężko mi się zdecydować. Biorę pod uwagę :

- używanego robinsona diaflexa 270 10-30

- fenwicka EA90M-MS-2  2.74 10-28  

10-28 ( szczególnie przypadł mi do gustu)

- Savage gear parabellum 7-23 (279) bądź 9-32 (3.07)

z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam, a każde inne propozycję również chętnie rozważę :)

Nie rozumiem Cię... Wszystkie 3 kije testowałeś i liczysz na pomoc w wyborze na innych? Przecież miałeś idealną możliwość sprawdzenia każdej wędki i to Ty powinieneś wiedzieć najlepiej, która przypadła Ci do gustu, a która nie?

Ile waży ten Robinson?

Fenwicka nie znam,ale parametry ma bardzo dobre - długość 274cm / waga wędziska 165g / masa przynęt 10-28g

Drogie to parabellum,chociaż parametry ma dobre - 279cm / 164g / 7-23g

Myślę,że Dragon Viper HD Wobbler - 260cm / 170g / 7-28g był by porównywalny,biorąc pod uwagę rozsądną cenę. :mellow:

Viper_HD_Trout.jpg

Edytowane przez Extraspiner

Witam. Na dniach chce kupic sobie nowy młynek na Bolki ale mam dylemat....

Mozecie polecić coś ciekawego max do 1500 ale najlepiej koło 1000 :D

podpowiem ze zastanawiałem się nad Penn'em Clash'em albo Conflictem.

albo moze Abo Revo MGX ?  Sam juz nie wiem.....

Edytowane przez Ciawa411

Kolego nie wiem kto ci to poradził , ale kołowrót na bolka zacznij szukać od 3000 - 4000  , 1000 czy 1500 to możesz okonie łowic czy jazie , jesteś  z Opola więc łowisz pewnie na Odrze , jak masz tyle forsy to kupuj , te maleństwa i w połowie sezonu już się rozpadną , no chba że będziesz łowił na woblerki trzy ,pięć cm , i żyłkę 14 , tylko szkoda boleni każdy odjazd zerwie ci żyłkę , poczytaj trochę tematów o łowieniu boleni a potem zadawaj poważne pytania i czytaj i czytaj .

Koledze chyba o budżet chodziło, a nie wielkość :)

1500 zł max, ale lepiej 1000 zł.

Tak właśnie się wczytałem zabrakło zł , jeśli chodziło o kasę to żle to zrozumiałem i pisałem o wielkości kołowrotów myślę ze kolega wyżej się nie obrazi ,

Gdyby mnie naszło na kupno Conflicta, poczytałbym chociażby ten temacik - http://jerkbait.pl/topic/32723-penn-conflict/ Clash'a za to mało kto zna - http://jerkbait.pl/topic/62001-penn-clash/

A gdyby było mnie stać na Abu Revo MGX (http://jerkbait.pl/topic/66617-abu-garcia-revo-mgx/), to kupiłbym nowego Stradica 4000...ewentualnie, gdyby miało być na bogato, starą wersję Vanquisha w rozmiarze 4000 :rolleyes: 

Nowe rzeczy, nowe zestawy :)

Na długo

Dialuna xr b806 ml - 8-16 lb 7-32 g długość 260 cm + shimano metanium 2013 + duel xwire pe 1

Na krótko + wody stojące

Eg kalejdo tklc66mfx black racer 8-16 lb cw 1/6-3/4 oz (7-21) + Dawia t3 z szpula sv i varivasem pe 1.2

Ostatni na wody stojące w wersji light

Majorcraft volkey 66m 5-10 lb cw 3.5-10 gram + shimano complex 2500 z varivasem pe 0.8

Nie dawno temu zakupiona OKUMA BLACK ROCK 2.75m 7-30g okazała się bardzo fajnym kijkiem na bolenie. Ma dwie małe wady ale jej zalety przysłaniają je. Kijek plus plecionka pozwalały mi nawet wyczuć podhaczone uklejki, gdy przynęta "gasła". Nawet okonki dwudziestaki bez rozerwanych pyszczków mogły wrócić z powrotem do wody. PZDR ????

Edytowane przez NOMAK BBI
  • Like 1