Skocz do zawartości

Nasze zestawy boleniowe

zander69

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Planuję zacząć przygodę z boleniami. Zastanawiam sie na początek zaopatrzyć w wędkę, w granicach 300 zł.

Na razie znalazłem dwie wędki:

- Okuma Black Rock 3,05m 5-25g

- Ugly Stik GX2 Spinning 9' 1/8-3/4

Bede łowił na Wiśle w okolicach Płocka, głównie woblery do 15g. I tu moje pytanie czy te wędki sie nadają, a może uda sie znaleźć cos ciekawego w tej cenie.

Pozdrawiam

Witam! Planuję zacząć przygodę z boleniami. Zastanawiam sie na początek zaopatrzyć w wędkę, w granicach 300 zł.

Na razie znalazłem dwie wędki:

- Okuma Black Rock 3,05m 5-25g

- Ugly Stik GX2 Spinning 9' 1/8-3/4

Bede łowił na Wiśle w okolicach Płocka, głównie woblery do 15g. I tu moje pytanie czy te wędki sie nadają, a może uda sie znaleźć cos ciekawego w tej cenie.

Pozdrawiam

Witaj. Mam wyżej wymienioną okume, kijek jak najbardziej do takich zastosowań. Ładnie rzuca już wobkami 3 gramowymi także i klenia ogarnie a co do boleniowych woblerów będzie w sam raz ;-) pozdrawiam.

Witaj. Mam wyżej wymienioną okume, kijek jak najbardziej do takich zastosowań. Ładnie rzuca już wobkami 3 gramowymi także i klenia ogarnie a co do boleniowych woblerów będzie w sam raz ;-) pozdrawiam.

Dzięki za odpowiedź! Może, jeszcze ktoś sie wypowie na temat tych wędzisk.

Lepiej weź długość tej Okumy 275cm. :mellow:

Po co Ci taka długa 305cm wędka? :)

Zauważyłem, że dużo osób używa dłuższych wędzisk. Czytałem parę tematów i jest wiele opinii, że dłuższą wędka łatwiej zaciac z dużej odległości jak i odległość rzutów jest znaczaco dłuższa. Dlatego wolę zapytać niż wyrzucić pieniądze w błoto.

Wpadła mi w oko jeszcze jedna opcja a mianowicie Konger WCH Turbo 3m. Może jest ktoś kto używa?

Twierdziłem podobnie co do długości wędziska, ze na bolenia musi byc długie, minimum 290cm. Cały zeszły sezon lowilem długimi wedziskami 290-305cm. Na ten sezon przesiadłem sie na 260cm i nie widzę absolutnie żadnych różnic w długości rzutów.

Krotszy kij jest łatwiej załadować przy rzucie wg mnie i wygodniej sie nim operuje.

Ja juz zostanę przy 260cm w kiju boleniowym z brzegu ;)

• Like 2

Ja chodzę po warcie z 2,49 i w zupełności mi się sprawdza.Nawet czasami korci żeby wziąść 2,13.Wszystko zależy jakie kto ma warunki,czy są burty,krzaki,trawy itd.Nie da się tak jednoznacznie określić optymalną jedną długość dla wszystkich akwenów.

Cięższy wariant przynęty powyżej 15g 

Daiwa Exceler Sea Trout 3,15 m 15-45 g. 

Daiwa ss 1600 Whisker tournament

Duel Hardcore x8 1,0 pe

Lżejszy wariant 

Przerobiona wędka matchowa Mistrala wyrzut 5-25 g 4,2 m przycięty dolny skład obecnie ma 3,35 m przelotki minimy

kołowrotek jak wyżej, planuję wymienić na Shimano AR-C Areo CI4+ 4000xg

Barkley Nanofil 0.12

Ja w zeszłym roku przesiadłem się z kiji 2,90 na 2,60 i jest git. Jak dla mnie w pewmnych sytuacjach mógłby być nawet 2,40. Krótszy kij jest lżejszy ;) i bardziej operatywny niż dłuższy. Nie będę na siłę nikomu wciskał że musi zmienić dłuższy na krótszy ale polecam spróbować. Jedyna sytuacja gdzie przydałby się długas to łowienie na dużych odległościach, zwłaszcza przykosach. I to nie po to aby dalej rzucać (nie odczułem żeby długość rzutów się zmniejszyła) ale aby łatwiej utrzymać przynętę blisko powierzchni na dużej odległości.   

Fakt po kilku, kilkunastu godzinach machania takim zestawem na drugi dzień biorę do ręki coś znacznie lżejszego. Długi kij przeszkadza tylko w zakrzaczonym terenie, poza tym znacznie lepiej operuje mi się długim kijem ale każdy woli coś innego. Jeden woli ogórki drugi ogrodnika córki.      

• Like 1

Twierdziłem podobnie co do długości wędziska, ze na bolenia musi byc długie, minimum 290cm. Cały zeszły sezon lowilem długimi wedziskami 290-305cm. Na ten sezon przesiadłem sie na 260cm i nie widzę absolutnie żadnych różnic w długości rzutów.

Krotszy kij jest łatwiej załadować przy rzucie wg mnie i wygodniej sie nim operuje.

Ja juz zostanę przy 260cm w kiju boleniowym z brzegu ;)

Właśnie dlatego zastanawiam się nad wędką 2.70. Gdzie łowisz bolenie i jakiej gramatury przynęt używasz? ????

Zauważyłem, że dużo osób używa dłuższych wędzisk. Czytałem parę tematów i jest wiele opinii, że dłuższą wędka łatwiej zaciac z dużej odległości jak i odległość rzutów jest znaczaco dłuższa. Dlatego wolę zapytać niż wyrzucić pieniądze w błoto.

Wpadła mi w oko jeszcze jedna opcja a mianowicie Konger WCH Turbo 3m. Może jest ktoś kto używa?

Wszystko zależy od przynęt jakich używasz i charakterystyki łowiska. Generalizowanie w temacie wędki boleniowej czy jakiejkolwiek wędki "na coś" jest w większości przypadków ślepą uliczką. Jeśli poddasz się opinii że wystarczy Ci 260cm to może się okazać że nie połowisz wzdłuż opasek i czcinowych cypli wystających z brzegu tak jak wędką 300cm. Że na poperze prezentowanym 30m od brzegu linka będzie leżała przed nim na wodzie na odcinku zbyt długim żeby skutecznie zdążyć zaciąć.

Każdy z moich przedmówców ma prawdopodobnie słuszność w określeniu sprzętu im potrzebnego i długości podawane przez nich wynikają z potrzeb jakie kreuje ich łowisko.

Faktem jest że długa wędka nie musi oznaczać dłuższych rzutów ale na pewno w niektórych sytuacjach prezentacja przynęt takim wędziskiem jest bardziej wskazana.

Odpowiedz na Twoje pytanie co do długości składu jest na Twoim łowisku.

• Like 4

Ja chodzę po warcie z 2,49 i w zupełności mi się sprawdza.Nawet czasami korci żeby wziąść 2,13.Wszystko zależy jakie kto ma warunki,czy są burty,krzaki,trawy itd.Nie da się tak jednoznacznie określić optymalną jedną długość dla wszystkich akwenów.

Długość wędki na bolenia z brzegu powinna być moim zdaniem minimum  240cm<+  260cm  ->275cm max.   B)

optymalnie                                    

Na bardzo trudne warunki typu roślinność przybrzeżna - długość wędki może być nawet ponad 275cm<+ 

249cm jest ok..., ale  spróbuj wziąć 213cm kij, to zobaczysz, że będzie za krótki.

Gorzej jest krótką wędką dalej zarzucić i prowadzić przynętę wzdłuż linii brzegu.

Ważna jest też masa wędki:

Nie może być za ciężka,ale bez przesady cenowo w granicach rozsądku,bo jakaś super lekka/droga nie musi być.

Edytowane przez Extraspiner