Skocz do zawartości
  • 0

Mapy do Raymarine Dragonfly 4 PRO - jak wgrać?

viertek

Pytanie

Witam wszystkich

Jak w temacie

Macie może pojęcie jak wgrać mapę do Dragonfly 4?

Jaki format map (rozszerzenie) obsługuje to urządzenie?

Czy można wgrać zrzut np z googlemaps w JPEG i to wystarczy żeby "poruszać się" po akwenie?

Jutro zamierzam kupić takie Echo, koleś ze sklepu nie bardzo wiedział czy i jak wrzucić mapy oprócz tych które można kupić z Navionic Silver albo Gold, nie bardzo chcę wydawać kasę na mapy jezior, po których prawdopodobnie nigdy nie będę pływał dlatego chcę zrobić swoje mapy.

W piątek jadę do Szwecji nad Hovren troche połowić i chciałem sobie mapkę jeziora załadować żeby było ciekawiej...

Docelowo chiałem również wgrać kilka map jezior z mojej okolicy (Bydgoszcz) - głównie Zalew Koronowski

Jeśli ktoś zna prosty sposób na wrzucenie map do tego "cuda techniki" to będę wdzięczny

Jak sam coś opanuję to również postaram się podzielić

Z góry dzięki za pomoc

14 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Nie jestem pewien na 100%, ale zdaje się, że nie ma możliwości zrobienia własnej mapy do Raymarine, obsługuje ona np. format navionics (.nv2) ale nie ma dostępnych narzędzi żeby cokolwiek (jpg, shapefile) przerobić na ten format. Tak więc własnej mapy raczej tam nie wgrasz, przynajmniej na ten moment.

Temat był omawiany na forum reefmastera i nic konstruktywnego tam nie wymyślono.

Własne mapy dość łatwo robi się do serii elite czy hds lowranca, jest darmowy program konwertujący najróżniejsze pliki do formatu .at5.

Na Humminbirdy chyba też się da.

Edytowane przez SzymonK

• 0

W takim razie jak wygląda w tej sondzie tworzenie własnych map batymetrycznych?

Są tworzone online?

Potrzebne jest dodatkowe oprogramowanie? Jeśli tak to jaka jest jego cena?

Czy istnieje w tym modelu/marce tzw. sharing map?

Czy można dokupić mapy batymetryczne konkretnych jezior w Polsce?

Szukam dla siebie echa, które w cenie do 2k PLN. Interesuje mnie również batymetria.Łowię na jeziorze o powierzchni około 24tys km².Jest to zaporówka więc poziom wody nie jest stały i dla tego stworzenie własnej mapy batymetrycznej w miarę dokładnej jest bardzo utrudnione.

Dragonfly 4Pro  zwrócił moją uwagę ale ,że jest to sprzęt nieznany moim znajomym nie wiele oprócz "wujka google" jest możliwości dowiedzenia się czegoś o nim.

Więc jeśli macie jakieś doświadczenia z tym sprzętem, uwagi, opinie to jeśli oczywiście macie ochotę to chętnie się czegoś dowiem.

Pozdrawiam

• 0

Tworzenie map w echach Dragonfly polega na zakupie karty Navionisc SonarChart, rejestracji jej/urządzenia i uruchomieniu. Wtedy masz rysowanie online.

Na YT jest kanał Marcina Kotowskiego, który pokazuje jak sprawę ogarnąć- znajdź go tam.

Co do samego procesu mapowania na takiej zaporówce to będzie orka na ugorze, musisz mocno pilnować poziomu wody, bo jeżeli będziesz miał zmapowaną cześć zbiornika przy stanie wody A, zmieni się on do wartości B- przypuśćmy obniży się ona o 1m, to na strefie A  płynąc ponowni- przerysuje ci ten rów , który przecież nie istnieje. Stąd piszę o konieczności zaznaczenia stanu wody przed pierwszym mapowaniem, by później ustawiać tę zmienną wartość w echu przed kolejną wyprawą.

Pamiętaj,że mapy online mają tę zaletę, że są szybko dostępne, niewiele poza tym.

Dlaczego kierujesz się w stronę nieznanego sprzętu, którego będziesz się uczył, skoro masz inne opcje do wyboru, które dodatkowo będą miały wsparcie znajomych?

Edytowane przez Maciej_K
  • Like 1

• 0

Dobra, a wiesz ile czasu/paliwa zabierze ci zrobienie takiej mapy osobiście? Nie mówię że jest idealna, czy tania. To jakaś forma kompromisu. 

Z drugiej strony może ktoś wrzucił Turawę lub jej część do socjalnych map i faktycznie sonarchart też będzie to miał. 

Nie wiem jak to sprawdzić, nie bardzo orientuję się w mapach sieciowych. 

• 0

Pływanie z echem bez sonaru bocznego aby robić mapę na dużym zbiorniku to orka, to echo zrobi Ci pasek szerokości 5 metrów. To jakieś 4800 km do przepłynięcia przy tym zbiorniku. Prędkość dajmy 10km/h to masz 48 dni pływania po 10h i są to tylko założenia, bo na wodzie płytkiej ten zasięg nie będzie 5 metrów. Dodaj litr paliwa na godzinę i masz 480 litrów, ( cena 2500 zl).