Skocz do zawartości
  • 0

spinnerman

Pytanie

Łowienie w centrum stolicy zająłem się stosunkowo niedawno, po przeprowadzce do Warszawy. Praca zawodowa i obowiązki rodzinne nie umożliwiają mi częstych wypadów za miasto, ponadto wszechobecne korki zmuszają do poszukiwania łowisk z możliwie najlepszym i najkrótszym połączeniem komunikacyjnym. Ku mojemu zaskoczeniu okazało się, że presją spinningowa na warszawskim odcinku wcale nie jest taka duża a ładnych rybek jeszcze trochę pływa tylko trzeba znaleźć na nie sposób ;)
Moja sugestia to minimalizm sprzętowy i jak najczęstsze wypady nad wodę czyli klasyczny Street Fishing ;)
Osobiście lubię przemierzać brzegi rzeki z małym pudełkiem w kieszeni z kilkoma woblerami w klasycznych kolorach czyt. Imitacja uklejki :)
Takim zestawem można bardzo skutecznie łowić większość naszych rzecznych przyjaciół ;)
A co Wy na to koledzy?
ps. Jak dla mnie łowienie w Warsaw ma swój niepowtarzalny urok ;)

post-52196-0-99242800-1432648856_thumb.jpg

• Like 14

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

No to jedziemy z relacją z pierwszego formumowego mikrozlotu Urban Fishing Moczydło Edition  :)

Nad wodę dotarłem jakoś tuż przed 17:00. Pogoda byłą dość specyficzna, z początku pochmurno i parno - średnio optymistyczna prognoza. Kilka kontrolnych rzutów ze schodków - czuję, że "skubańce" tu są. Niestety, nie biorą agresywnie, tylko właśnie "skubią".

Dosłownie 5 minut później podchodzi Marcin. Szybkie powitanie, kilka wymienionych zdań i już wiem że warto było się spotkać. 

Marcin łowi króciaka, moment później przyzwoitego paska. Po raz kolejny wolny opad i moment przerwy na dnie dają dobry rezultat. 

Kolejny rzut, i strzał w pierwszym opadzie. Pierwszym, warto dodać, przed wpadnięciem przynęty do wody  :blink: 

post-59897-0-90224500-1435675314_thumb.jpg

W sekundę później, "zdobycz" kotwiczy w zawadzie. Cóż to za zdobycz? Proszę:

post-59897-0-03248900-1435675425_thumb.jpg

Z wrażenia nie mogłem przestać się śmiać, tym bardziej zrobić zdjęcia  :lol: Jakby gołąb miał za mało pecha, obrywa mu się jeszcze od kaczek i łysek. Na szczęście po chwili okaz ląduje cały i zdrowy, chociaż nieco mokry i przestraszony, w rękach Marcina. Okazało się, że na szczęście nie wbił sobie haczyka, tylko pechowo zamotał się w plecionkę. Szybka akcja ratunkowa, i uwolniona zdobycz odlatuje odreagować traumę pod bezpieczną ławką.

post-59897-0-91702700-1435675680_thumb.jpg

Po przewiązaniu zestawu decydujemy się zmienić miejsce na nieco mniej oblegane zarówno przez ludzi, jak i gołębie  ;) Pogoda zaczęła sprzyjać, ruszył się delikatny zachodni wietrzyk i pokazało się słońce. Matka natura uśmiechnęła się 

Kilka pierwszych rzutów pokazuje, że decyzja była słuszna. Co chwilę u Marcina na zestawie zawisa pasek 15~20cm. Ten ze zdjęcia postanowił że nie będzie pozował, i samowolnie i z zaskoczenia zwrócił sobie wolność - ninja style  :ph34r:

post-59897-0-66679100-1435676098_thumb.jpg

U mnie niestety, znacznie słabiej. Uprzedzając fakty, w przeciągu 2,5h złowiłem w sumie 3 lub 4 okonie. Brań, co prawda miałem znacznie więcej, jednak skuteczność ich wykorzystania stawia mnie w świetle, cóż, nie najkorzystniejszym. W duchu obiecuję pasiakom sromotny wpierdziel przy najbliższej okazji  B)

Jako że mieliśmy popróbować szczęścia na poppery, i one miały swoje 5 minut.

post-59897-0-24186700-1435676348_thumb.jpg

Ryby niestety, nie okazały ani połowy mojego entuzjazmu co do nowych przynęt.

post-59897-0-01607000-1435676432_thumb.jpg

Wracamy zatem do korzeni, nie zmienia się zwycięskiego składu. Okonie poparły ten wybór, z entuzjazmem godnym wyższej sprawy:

post-59897-0-05554500-1435676513_thumb.jpg

Kończymy spotkanie około 20:00, ze stanowczą decyzją, że wkrótce pojawimy się tu znowu, tym razem z nastawieniem stricte na zębatego. Wkrótce zatem będzie wpis z kontynuacji Moczydłowych zmagań.

• Like 13

• 0

Ja ostatnio bylem na szczsliwickim i lowilem tylko na swoje woblery handmade i po godz. lowienia chwycil maly szczupaczek 32 cm :D.Oczywiscie rybke wypuscilem.Jako tako, to miejsce fajne na popoludniowy relaks :)

Moje okolice ... półtorej miesiąca temu ... 108cm .. szczupak na slidera (nie ja ... ktoś inny)

• Like 1

• 0

Mieszkałem na Szczęśliwicach przez ostatnie 3 lata i powiem że jak na środek miasta to piękna woda i piękne rybki.

Przy dosyć częstych próbach udawało się ładnego szczupaka złapać i okonia.

Ale trzeba poznać wodę i wiedzieć gdzie o jakiej porze próbować.

Poza drapieżnikiem piękne karpie i amury pływają,ze dwa lata temu byłem świadkiem złapania dwóch pięknych amurów ponad 10kg.

Jest też smutną prawdą że na początku i końcu sezonu piękne szczupaki padają ofiarą żywcowych łowów.

Królikarnia też daje rade, tylko tam to typowy UL fishing.