Skocz do zawartości
  • 0

spinnerman

Pytanie

Łowienie w centrum stolicy zająłem się stosunkowo niedawno, po przeprowadzce do Warszawy. Praca zawodowa i obowiązki rodzinne nie umożliwiają mi częstych wypadów za miasto, ponadto wszechobecne korki zmuszają do poszukiwania łowisk z możliwie najlepszym i najkrótszym połączeniem komunikacyjnym. Ku mojemu zaskoczeniu okazało się, że presją spinningowa na warszawskim odcinku wcale nie jest taka duża a ładnych rybek jeszcze trochę pływa tylko trzeba znaleźć na nie sposób ;)
Moja sugestia to minimalizm sprzętowy i jak najczęstsze wypady nad wodę czyli klasyczny Street Fishing ;)
Osobiście lubię przemierzać brzegi rzeki z małym pudełkiem w kieszeni z kilkoma woblerami w klasycznych kolorach czyt. Imitacja uklejki :)
Takim zestawem można bardzo skutecznie łowić większość naszych rzecznych przyjaciół ;)
A co Wy na to koledzy?
ps. Jak dla mnie łowienie w Warsaw ma swój niepowtarzalny urok ;)

post-52196-0-99242800-1432648856_thumb.jpg

• Like 14

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Mam pytanie ponieważ trochę poczytałem i dlatego postanowiłem sie zarejestrować.

Jestem z wawy i chciałbym podpytać czy ktoś łowi może na kępie potockiej na wysokości gwiazdzistej ? 

Będę wdzięczny ponieważ widziałem że ktoś tam łowił ale czy coś bierze nikt mi nie powiedział. 

Ja chodzę głównie za szczupakami i okoniami. 

Kiedyś widziałem tam klenie ale to było 8 lat temu

Tą wodę tubylcy nazywają kanałkiem ;)

Wychowałem się tam i jakieś... 25 lat temu stawiałem tam pierwsze spiningowe kroki. Łowiliśmy wtedy okonie na wirówki pod mostem grota przy filarach. Teraz po remoncie mostu to miejsce zostało zasypane. Wcześniej znalazłbyś pewnie w nim drobnego szczupaka i okonia.

Nie przypominam sobie tak niskiego stanu wody jaki był w tym roku. Kanałek przypominał latem kałużę.Nie wiem czy coś zostało.Dawno tam nie  łowiłem. Widać z mostków, że białoryb jest. Obstawiam płocie. O kleniu nie słyszałem. Kiedyś podobno były tam piękne liny ale zostały wyjedzone.

• 0

wczoraj zupełnie przypadkiem spotkałem przy kaczej wyspie ( na końcu kanałku ) żywciarza, dwie bąbki pracowały aż miło...

Zapytałem jak ze szczupakiem to powiedział że kiedyś pod kaczą stał duży szczupak ale ktoś sie do niego dobrał i teraz to łapią takie po 40 cm. 

Oczywiście wszystko zabierane. 

Mimo wszystko pogadałem chwile z Panem i powiedział że kiedyś łapaki szczupaki po 8-9 kg i klenie przy pasiekach. 

Nie wiem skąd ta ryba tam 9 kg ? to już metrowa ryba. Ponoć kiedyś zapuścili tam węgorza ale wszystko poszło w pień. 

Na samym początku na wysokości centrum olimpijskiego widziałem cień ogromnej ryby, dwa tygodnie później bedac na rowerze słyszałem opowieści pomiędzy wędkarzami że ktoś wyjął karpia 11 kg :/ 

szkoda że wcześniej nie miałem czasu zajrzeć na tą wodę bo teraz to nie ma już chyba sensu i lepiej na wisełke skoczyć 

• 0

Elo ! Ziomale z WaWy, coś dla Was:

http://jerkbait.pl/topic/66729-6-stycznia-spotkanie-urodzinowe-jerkbaitpl/

Bring your own tackle ! żeby było ciekawiej

Przypominam , że na imprezie SF Warszawa, padł pomysł zorganizowania koleżeńskiego spotkania na zakończenie sezonu -_- . Kilku z nas było chętnych i były pierwsze plany imprezy . Ta impreza urodzinowa w jakimś stopniu wpisuje się w nasz pomysł :) . Będzie można znów spotkać się w realu :) .

• Like 2

• 0

Hej, ma ktoś chęć połazić w poniedziałek albo we wtorek za okoniem względnie za jakimś pieskiem w Warszawie? Szukam towarzysza, troszkę zardzewiałem dawno nie miałem czasu...chętnie z kimś ogarniętym.

Ja jestem chętny ale nie wiem czy ogarnięty.

Skąd jesteś dzielnica.

No i jaka będzie pogoda.