Skocz do zawartości
  • 0

spinnerman

Pytanie

Łowienie w centrum stolicy zająłem się stosunkowo niedawno, po przeprowadzce do Warszawy. Praca zawodowa i obowiązki rodzinne nie umożliwiają mi częstych wypadów za miasto, ponadto wszechobecne korki zmuszają do poszukiwania łowisk z możliwie najlepszym i najkrótszym połączeniem komunikacyjnym. Ku mojemu zaskoczeniu okazało się, że presją spinningowa na warszawskim odcinku wcale nie jest taka duża a ładnych rybek jeszcze trochę pływa tylko trzeba znaleźć na nie sposób ;)
Moja sugestia to minimalizm sprzętowy i jak najczęstsze wypady nad wodę czyli klasyczny Street Fishing ;)
Osobiście lubię przemierzać brzegi rzeki z małym pudełkiem w kieszeni z kilkoma woblerami w klasycznych kolorach czyt. Imitacja uklejki :)
Takim zestawem można bardzo skutecznie łowić większość naszych rzecznych przyjaciół ;)
A co Wy na to koledzy?
ps. Jak dla mnie łowienie w Warsaw ma swój niepowtarzalny urok ;)

post-52196-0-99242800-1432648856_thumb.jpg

• Like 14

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Te zbiorniki przy Siekierkowskim potocznie są nazywane "osadnikami". Moje koło organizowało tam parę razy zawody podlodowe i Okonia choć drobnego było całkiem sporo + białoryb. Ja chodziłem za szczupakiem ale bez efektu co nie znaczy, że go tam nie ma. Presja praktycznie żadna więc istnieje szansa, że jakaś większa ryba się uchowała. Łącznie są 4 akweny ja łowiłem na tych bliżej wału. Jedyny problem szczególnie latem to dość ograniczone miejsce do wędkowania z brzegu.

Edytowane przez luk_80
  • Like 2

• 0

Osobiście z racji tego gdzie mieszkam dużo łowię na gliniankach na Włochach tj. Staw Koziorożca, Cietrzewia. Ten pierwszy oprócz dzikiej presji leśnych dziadów i gumofilców "ze spinem" i obrotówką no2 na żyłce 0,30mm to miejsca gdzie na lekki sprzęt można trafić ładnego okonia i sporo szczupaka pod wymiar więc na godzinę po pracy łowisko jak znalazł :-)

Staw Cietrzewia - są ładne okonie, ale ryby tam są mega trudne, ciekawe w sumie co zrobi z tą wodą Stowarzyszenie bo są plany ambitne...

• 0

na koziorożcu to teraz (z tego co widzę przejeżdżając tamtędy każdego dnia) w porównaniu do tego co było za czasów młodości mej to presji nie ma żadnej....faktem jest że siedzą i jak już coś się uczepi haka to raczej nie wraca do wody ale czasy "świetności" ten staw ma już daaaawno za sobą....niestety

• 0

Ja obserwuję Staw Koziorożca od trzech lat i jak na moje oko i wędkę to ryb jest więcej. W tym roku udało się mi wydłubać kilka okoni 30-35cm i szczupaczków 50-60cm co jak na tą wodę a i warszawskie wody parkowe uważam za dobry wynik. Tylko ryby trzeba holować dyskretnie bo w miejscu, w którym wyjąłem na 3,5cm Foxa, dwa szczupaki po 50centów przez następny tydzień siedziało czterech dziadków z żywcem :-) No, ale taki to już urok.

Jeśli wszystko się uda to bardzo ciekawie może być na Stawach Cietrzewia, są plany zarybienia sandaczem... w tym roku połowiłem tam średnich okoni i właściwie łowię cały czas...

• 0

To Maristo! :). Obawiam się ze ta świnka jak i certy i małe bolenie i klenie już niedługo mogą paść łupem splawikowych dziadów którzy jak co roku szturmuja ten port, wylawiajac prawie wszystko co do niego wchodzi...w marcu dzwoniłem PSR żeby przelecieli się z kontrolą to strażnik był zdziwiony że trafiają się i świnki....

• 0

Witajcie ! Jak wygląda obecnie sytuacja w Parku Szczęśliwickim, Moczydło czy na kanale? Lód już stopniał w wyniku ostatniego "wiosennego" ocieplenia? Weekend zapowiada się ciepły i fajnie byłoby pójść ze spławikiem czy spiningiem zrelaksować się nad wodą. Pozdrawiam

• 0

Witajcie ! Jak wygląda obecnie sytuacja w Parku Szczęśliwickim, Moczydło czy na kanale? Lód już stopniał w wyniku ostatniego "wiosennego" ocieplenia? Weekend zapowiada się ciepły i fajnie byłoby pójść ze spławikiem czy spiningiem zrelaksować się nad wodą. Pozdrawiam

z tym spławikiem to doprawdy nie wiem... Moczydło jeszcze nie odmarzło, podejrzewam, że podobnie jest z Szczęśliwicami.

• 0

Lód wbrew pozorom jest całkiem gruby więc w ten weekend nie ma co liczyć na zgłębanie tajemnic warszawskiego park fishing :-) Sprawdzałem na "moich" gliniankach na Włochach i lód leży bez zmian więc trzeba jeszcze poczekać. Nie ukrywam, że też ciągnie mnie już nad te kałuże poszukać okoni :-)

Jakby ktoś miał sprawdzone naocznie info co do lodu na Jeziorku Czerniakowskim to będę wdzięczn :-)