Skocz do zawartości
  • 0

spinnerman

Pytanie

Łowienie w centrum stolicy zająłem się stosunkowo niedawno, po przeprowadzce do Warszawy. Praca zawodowa i obowiązki rodzinne nie umożliwiają mi częstych wypadów za miasto, ponadto wszechobecne korki zmuszają do poszukiwania łowisk z możliwie najlepszym i najkrótszym połączeniem komunikacyjnym. Ku mojemu zaskoczeniu okazało się, że presją spinningowa na warszawskim odcinku wcale nie jest taka duża a ładnych rybek jeszcze trochę pływa tylko trzeba znaleźć na nie sposób ;)
Moja sugestia to minimalizm sprzętowy i jak najczęstsze wypady nad wodę czyli klasyczny Street Fishing ;)
Osobiście lubię przemierzać brzegi rzeki z małym pudełkiem w kieszeni z kilkoma woblerami w klasycznych kolorach czyt. Imitacja uklejki :)
Takim zestawem można bardzo skutecznie łowić większość naszych rzecznych przyjaciół ;)
A co Wy na to koledzy?
ps. Jak dla mnie łowienie w Warsaw ma swój niepowtarzalny urok ;)

post-52196-0-99242800-1432648856_thumb.jpg

• Like 14

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

W Porcie Czerniakowskim bywają dni, że ciężko jest przeprowadzić np.: dużą wirówkę by czegoś nie podhaczyć. Czuć przy zwijaniu jak przynęta idzie po grzbietach białorybu. Miałem taką sytuację parę razy. Białorybu jest tam mnóstwo. Płocie, Jelce, Krąpie, Ukleje, Sapy i Leszcze. Trafią się również Certy, Jazie, drobny Okoń, Jazgarze. Trafienie drapieżnika np.: Szczupaka jest bardzo trudne. Przy takiej ilości pokarmu ciężko jest zainteresować go przynętą. Chyba, że założymy coś co będzie mocno się odróżniać od pływających tam ryb.

Przestałem lubić tam przychodzić. Taka ilość wędkarzy to żadna przyjemność. Czuję się jak na zawodach lub jakimś zlocie. Niestety ale większość łowiących przyjeżdża w wiadomym celu. Reklamówki są napchane rybami które wyjeżdżają stamtąd masowo. Na przyszły rok powinni wprowadzić tam okresowy zakaz zabierania ryb. Podobnie jak zostało to od tego roku wprowadzone na innej rzeźni czyli odcinku ujściowym kanału żerańskiego.

• Like 1

• 0

To, że na porcie Czerniakowskim czytaj zimowsku ryb nie ma zakazu zabierania ryb od listopada do kwietnia do kuriozum, które może zdarzyć się tylko w PZW. Przecież na tym odcinku Wisły ryby nie mają zbyt wielu spokojnych miejsc do których mogą spłynąć na zimowania więc logiczne, że będzie ich pełno akurat tam. Prawda jest taka, że rzeźnia odbywa się tam od później jesieni do wiosny i nikt się tym nie przejmuje. Kontrole zdarzają się rzadko... 

• 0

Kusi mnie aby napisać że "Ja bym próbował w wodzie", ale przecież nie jestem złośliwy ;).

He tradna odpowiedź. W sumie trochę źle napisalem pytanie. Dopiero przeprowadziłem się do stolicy. Nie znam tu nikogo a chcialbym pobawić się z okonkani. Uwielbiam wedkować. Stąd pytanie gdzie ich szukać. Jaśniej trochę kolego???

• Like 1

• 0

Na przyszły rok powinni wprowadzić tam okresowy zakaz zabierania ryb. Podobnie jak zostało to od tego roku wprowadzone na innej rzeźni czyli odcinku ujściowym kanału żerańskiego.

o to trzeba zadbać, składając jako koło odpowiedni wniosek. Zatem temat koniecznie do podjęcia na zebraniu koła!

• Like 1

• 0

To, że na porcie Czerniakowskim czytaj zimowsku ryb nie ma zakazu zabierania ryb od listopada do kwietnia do kuriozum, które może zdarzyć się tylko w PZW. Przecież na tym odcinku Wisły ryby nie mają zbyt wielu spokojnych miejsc do których mogą spłynąć na zimowania więc logiczne, że będzie ich pełno akurat tam. Prawda jest taka, że rzeźnia odbywa się tam od później jesieni do wiosny i nikt się tym nie przejmuje. Kontrole zdarzają się rzadko... 

Port Czerniakowski nie jest wodą PZW.

Nie obowiązują tam składki PZW i ich przepisy czyli np. okoń ma wymiar ochronny 15cm

Do wędkowania tam potrzebna jest tylko karta wędkarska.

Edytowane przez paawelek83

• 0

Też o tym słyszałem, że Port Czerniakowski nie jest pod opieką PZW. Nie mogłem niestety nigdzie znaleźć ani oficjalnie potwierdzić tej informacji. W tej sytuacji nie dziwią tłumy ani masowa rzeź ryb. Co nie oznacza oczywiście, że PSR nie ma prawa tam zajrzeć. Nie wiem jak z kontrolami bo ostatnio zaprzestałem przychodzenia tam.

• 0

Generalnie chodzi o porty. nie wiem jak dokładnie brzmi przepis ale chodzi o to jakby one "nie były rzeką" dzierżawioną przez PZW. Dziwne to ale jakoś tak jest.

PS. nie wiem jak się ma sytuacja z Praskim ale może być analogiczna sytuacja co z Czerniakowskim

Edytowane przez paawelek83

• 0

Potwierdzam informację - port Czerniakowski jest wodą należącą do RZGW, którą nie opiekuję się OM PZW. Co ciekawe dowiedziałem się, że podobno RZGW wysłał do PZW pismo z informacją, że na wodzie tej nie wolno wędkować, ale jak widać pismo takie o ile rzeczywiście istnieje nikogo nie obeszło. 

Reasumując jeśli woda nie należy do PZW i nie ma niej zakazu wędkowania to RAPR tam nie obowiązuje a jedynie przepisy ustawy.

Edytowane przez w6i6e6

• 0

Po co PZW miało by się odnosić do zakazu połowu na wodzie,którą nie zarządza?

Z drugiej strony aktualny dzierżawca powinien informować w sposób widoczny o zakazie połowów(trochę to fanaberia bo na całym świecie łowi się także w portach).

Dawno tam nie byłem,trzeba podjechać...

• 0

Panowie. 3.02 w Warszawie został okradziony sklep wędkarski mojego znajomego. Złodzieje zostali spłoszeni przez ochronę ale zdążyli wynieść jego prywatny sprzęt i część nowego. Między innymi używany silnik yamaha 6km biała pokrywa  (przerobiony na 4km), spinning stc 2,90 avid, echosonda lowerance  elite 5x HDI, spinning inazuma (przerobiony na wklejkę),nowe wędki Dama, zaubery itp. Jakbyście coś słyszeli o podejrzanych "okazjach" to prosiłbym o info.

• 0

Panowie. 3.02 w Warszawie został okradziony sklep wędkarski mojego znajomego. Złodzieje zostali spłoszeni przez ochronę ale zdążyli wynieść jego prywatny sprzęt i część nowego. Między innymi używany silnik yamaha 6km biała pokrywa  (przerobiony na 4km), spinning stc 2,90 avid, echosonda lowerance  elite 5x HDI, spinning inazuma (przerobiony na wklejkę),nowe wędki Dama, zaubery itp. Jakbyście coś słyszeli o podejrzanych "okazjach" to prosiłbym o info.

Na jakiej dzielnicy ten sklep.

Trochę późno napisałeś.