Skocz do zawartości
  • 0

spinnerman

Pytanie

Łowienie w centrum stolicy zająłem się stosunkowo niedawno, po przeprowadzce do Warszawy. Praca zawodowa i obowiązki rodzinne nie umożliwiają mi częstych wypadów za miasto, ponadto wszechobecne korki zmuszają do poszukiwania łowisk z możliwie najlepszym i najkrótszym połączeniem komunikacyjnym. Ku mojemu zaskoczeniu okazało się, że presją spinningowa na warszawskim odcinku wcale nie jest taka duża a ładnych rybek jeszcze trochę pływa tylko trzeba znaleźć na nie sposób ;)
Moja sugestia to minimalizm sprzętowy i jak najczęstsze wypady nad wodę czyli klasyczny Street Fishing ;)
Osobiście lubię przemierzać brzegi rzeki z małym pudełkiem w kieszeni z kilkoma woblerami w klasycznych kolorach czyt. Imitacja uklejki :)
Takim zestawem można bardzo skutecznie łowić większość naszych rzecznych przyjaciół ;)
A co Wy na to koledzy?
ps. Jak dla mnie łowienie w Warsaw ma swój niepowtarzalny urok ;)

post-52196-0-99242800-1432648856_thumb.jpg

• Like 14

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Ludzi full. U mnie dwie rybki i zostawiłem w wodzie dwie fajne przynęty. Ogólnie lipa.

Ludzi full to tydzień temu było. Dzisiaj względnie. Na spinning to chyba nikt za dobrze nie połowił. Mimo, że odcinek "no kill" w jednym miejscu mnóstwo łuski. 

O której te kontrole były? Byłem do 11 i nie spotkałem.

• 0

Nie ważne o której. ..

Jesteś fair nie interesuje cię to

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

Wyobraź sobie, że można być jednocześnie fair i zainteresowanym tematem kontroli. Jak dla mnie to co 20m może sobie stać strażnik. A pytałem, bo łowiłem 2 razy w sobotę nieco dalej od straży w Nieporęcie i tak jak pisałem wcześniej widziałem tam sporo łuski i ani razu nie widziałem strażnika. 

• Like 1

• 0

Wyobraź sobie, że można być jednocześnie fair i zainteresowanym tematem kontroli. Jak dla mnie to co 20m może sobie stać strażnik. A pytałem, bo łowiłem 2 razy w sobotę nieco dalej od straży w Nieporęcie i tak jak pisałem wcześniej widziałem tam sporo łuski i ani razu nie widziałem strażnika.

Częstotliwość jest zbyt mała.

Podawane, tutaj na forum, godziny kontroli są publiczne i dostępne każdemu.

Nie chcę aby nasze forum było źródłem informacji gdzie o której jaki wóz ilu ludzi robi kontrolę.

Także zluzuj rajty.

Jeżeli widzisz kogoś łamiącego prawo możesz zwrócić uwagę, wezwać policję lub dokonać zatrzymania obywatelskiego.

Chcesz robić więcej kontroli, zdaj egzamin do ssr.

• Like 3

• 0

Nie chcę aby nasze forum było źródłem informacji gdzie o której jaki wóz ilu ludzi robi kontrolę.

Także zluzuj rajty.

Jeżeli widzisz kogoś łamiącego prawo możesz zwrócić uwagę, wezwać policję lub dokonać zatrzymania obywatelskiego.

Marcin, że tak żartobliwie spytam - a z głową wszystko w porządku? :)

Rozumiem że wszyscy kłusole i inni pomyleńcy specjalnie czytają jerka, wątek street fishing w Warszawie, aby wiedzieć, o której będą kontrole?? :D

A w dodatku rozumiem, że kontrolujący chodzą z dokładnością szwajcarskiego zegarka i podanie informacji, o której wczoraj była kontrol, to wręcz ujawnienie tajemnicy państwowej?? :P

Ja w każdym razie w pytaniu kolegi @leszczynski.bp nic groźnego nie widzę. Też widząc łuski na brzegu i słysząc, że były kontrole, zadałbym takie pytanie.

Zdawania egzaminu do SSR nie skomentuję... :)

• Like 1

• 0

Marcin, że tak żartobliwie spytam - a z głową wszystko w porządku? :)

Rozumiem że wszyscy kłusole i inni pomyleńcy specjalnie czytają jerka, wątek street fishing w Warszawie, aby wiedzieć, o której będą kontrole?? :D

A w dodatku rozumiem, że kontrolujący chodzą z dokładnością szwajcarskiego zegarka i podanie informacji, o której wczoraj była kontrol, to wręcz ujawnienie tajemnicy państwowej??[emoji14]Ja w każdym razie w pytaniu kolegi @leszczynski.bp nic groźnego nie widzę. Też widząc łuski na brzegu i słysząc, że były kontrole, zadałbym takie pytanie.

Zdawania egzaminu do SSR nie skomentuję... :)

Cześć Pawełku.

Zacznijmy o SSR. Jeżeli dobrze pamiętam należało zdać egzamin przed PSR na strażnika SSR.

Co do czytania forum ździwiłbyś się kto nas czyta lub kto jest na forum.

Forum jest od dzielenia wiedzą ale nie taką jak godziny wizyt PSR, SSR.

Żadna to tajemnica jednak zostawmy dla siebie takie informacje.

Na 30 lat miałem 2 kontrole nad wodą.

Często jak jestem nad Wisłą to kumpla 2 razy skontrolują, a mnie ani razu.

Edytowane przez ezehiel

• 0

Powiem tak ,życzył bym sobie takiej częstotliwości kontroli ,czy to psr ,ssr czy chociażby policji jaka jest teraz  na no killu ,-,wszędzie. Cały zeszły rok miałem jedną kontrolę , w tym roku na 4 wypady - 2 (dwie) , w tym jedna poza odcinkiem NK. I fakt widziałem w akcji policję , brawo .

• Like 2

• 0

W zeszłym roku na Wiśle (prawa strona) miałem dwie kontrole, obie SSR. Na Żerańskim jedną - PSR a rok wcześniej kontrole też na Wiśle zwykłej Policji (pieszy patrol). 4 kontrole w ciągu dwóch lat chyba nie jest źle skoro niektórzy piszą, że od 20 lat nie mieli kontroli:) A tak na poważnie to fakt, że jest ich za mało. No ale to oczywiście kwestia etatów, ilu jest strażników na cały odcinek warszawski (Wisła, Zegrze etc) ktoś wie?

• 0

Także zluzuj rajty.

Rajty mam z Decathlonu, a tam mówili, że trzeba przy skórze trzymać żeby ciepło nie uciekało. Ewentualnie, jak chcesz zluzować to czytałem, że t-shirt , tudzież spodnie można założyć luźne, ale to już na rajty. 

Jakbym widział kogoś łamiącego prawo, to bym zwrócił uwagę, ale powtórzę wolno i postaraj się zrozumieć: WIDZIAŁEM ŁUSKI NA ODCINKU "NO KILL"  - z wypowiedzi możesz po głębszej analizie wywnioskować "efekt końcowy" - nie to co odbyło wcześniej - a czego byłby świadkiem. Gdybyś miał trudność ze zrozumieniem powtórzę jeszcze raz - wystarczy poprosić.

ezehiel, on 06 Mar 2016 - 12:00, said: "Chcesz robić więcej kontroli, zdaj egzamin do ssr." -  leszcznski.bp, on 05 Mar 2016 - 21:38, said:"Jak dla mnie to co 20m może sobie stać strażnik. " - radzę poczytać trochę ze zrozumieniem - słyszałem, że na maturze w tym roku ma być to główny wątek. (Ogólnie to umiejętność w życiu przydatna - lepiej ją posiąść później niż wcale).

P.S. (ezehiel, to znaczy mniej więcej "poza głównym tematem") - w tym temacie widziałem bardziej szkodliwe wątki dotyczące informacji mogących negatywnie wpłynąć na populację ryb (niestety) w okolicy Warszawy -  ciesze się, że zwróciłeś uwagę na mnie - osobnika, który stara się w sposób "nie fair" wykorzystać informacje z forum do... No właśnie do czego? Zwracam się do moderatorów do skasowania mojego potencjalnie "kłusowniczego konta", które potencjalnie (w tym przypadku) zagraża populacji okonia (i nie tylko pewnie) na obszarze  "Kanału Żerańskiego".

• 0

Cześć Pawełku.

Zacznijmy o SSR. Jeżeli dobrze pamiętam należało zdać egzamin przed PSR na strażnika SSR.

Co do czytania forum ździwiłbyś się kto nas czyta lub kto jest na forum.

Forum jest od dzielenia wiedzą ale nie taką jak godziny wizyt PSR, SSR.

Żadna to tajemnica jednak zostawmy dla siebie takie informacje.

Na 30 lat miałem 2 kontrole nad wodą.

Często jak jestem nad Wisłą to kumpla 2 razy skontrolują, a mnie ani razu.

Nie sposób się nie odnieść...

W sumie dwa razy byłem nad Kanałem Żerańskim. Po tych dwóch wizytach odniosłem wrażenie (może nie słuszne ezehiel), że są tam dwa brzegi.... Czysto hipotetycznie można przyjąć, że PSR, SSR kontrolując jeden jest widoczna na drugim.. Też hipotetycznie można założyć, że pociąga to za sobą pewne skutki...

Powtórzę, tylko, że na forum są info bardzie "dokładne" i bardziej "przydatne" dla "niepożądanych" gości forum niż godziny wizyt...

Zakładając, że wędkujesz od 0 roku -masz co najmniej 30 lat - (to przykre) - a to, że kolega ma kontrole, a ty nie to o czym świadczy? Ja mam tez prawie 30 i nie wiem. 

• 0

Słuchajcie - jest taki nieśmiały pomysł, żeby któregoś pięknego dnia ogarnąć nieformalne, towarzyskie spotkanie SFP Warsaw Chapter na Moczydle, którego celem przede wszystkim ma być wysprzątanie brzegów tej wody. Jestem tam bardzo często i to, co ostatnio wyłoniło się spod lodu po zimie wygląda - wprost mówiąc - źle, tragicznie. Może znajdą się chętni do odbycia rundki do wyzbierania śmieci, następnie oddając kilka towarzyskich rzutów na wodę? Chętni?

Miasto (dokładnie Wydział Ochrony Środowiska dzielnicy Wola) ma zakontraktowane czyszczenie parku (którego niepodzielnym elementem są stawy Moczydło), jednak kontraktorzy skutecznie, według sobie znanej wiedzy, omijają syf pływający wzdłuż brzegów największego stawu (tu problem jest najbardziej wyraźny). Pokażmy, jako powinno się to zrobić - udokumentujmy, zróbmy zdjęcia, nakręćmy film - pokażmy tym samym UD, że można, że to nic nie boli - a Państwo nic tym samym nie kosztuje.

Na pewno kilka fajnych ryb nam się za to odwdzięczy i zamelduje gdzie trzeba, najlepiej na bezzadziorowych hakach;-)

Czekam na ochotników, worki zapewniam! Niech uzbiera nas się kilkanaście zapaleńców, ustalimy termin, zróbmy coś fajnego i pożytecznego. Satysfakcja na pewno zostanie na długo.

Worki mogą być na tyle duże i wytrzymałe, że cały gumofilc w takowy wejdzie;-)

• Like 4