Skocz do zawartości
  • 0

spinnerman

Pytanie

Łowienie w centrum stolicy zająłem się stosunkowo niedawno, po przeprowadzce do Warszawy. Praca zawodowa i obowiązki rodzinne nie umożliwiają mi częstych wypadów za miasto, ponadto wszechobecne korki zmuszają do poszukiwania łowisk z możliwie najlepszym i najkrótszym połączeniem komunikacyjnym. Ku mojemu zaskoczeniu okazało się, że presją spinningowa na warszawskim odcinku wcale nie jest taka duża a ładnych rybek jeszcze trochę pływa tylko trzeba znaleźć na nie sposób ;)
Moja sugestia to minimalizm sprzętowy i jak najczęstsze wypady nad wodę czyli klasyczny Street Fishing ;)
Osobiście lubię przemierzać brzegi rzeki z małym pudełkiem w kieszeni z kilkoma woblerami w klasycznych kolorach czyt. Imitacja uklejki :)
Takim zestawem można bardzo skutecznie łowić większość naszych rzecznych przyjaciół ;)
A co Wy na to koledzy?
ps. Jak dla mnie łowienie w Warsaw ma swój niepowtarzalny urok ;)

post-52196-0-99242800-1432648856_thumb.jpg

• Like 14

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Ja tam się cieszę. Głównie z tego, że teraz widząc łamiących ten zakaz będzie również reagować straż miejska i policja - zawsze to opcja wlepienia łatwego mandatu, a być może dzięki temu ryby będą mogły odbyć tarło w spokoju.

• 0

Mam pytanie a może ktoś wie czy w Kamionku można coś jeszcze złowić?

Witamy nową koleżankę :) .

http://jerkbait.pl/topic/15638-powitanie-na-jerkbaitpl/page-100

Jeziorko Kamionkowskie jest regularnie zarybiane :)  i regularnie wyrybiane :( :D  .

Można trafić okonia , szczupaka a i sumki są wpuszczane , jednak bardzo duża presja powoduje że łatwo nie jest.

• 0

Witamy nową koleżankę :) .

http://jerkbait.pl/topic/15638-powitanie-na-jerkbaitpl/page-100

Jeziorko Kamionkowskie jest regularnie zarybiane :)  i regularnie wyrybiane :( :D  .

Można trafić okonia , szczupaka a i sumki są wpuszczane , jednak bardzo duża presja powoduje że łatwo nie jeW

Witam, witam :) dziękuję bardzo za odpowiedź:)

• 0

Właściwie jest bardzo podobne pod względem ilości ryb to większości zbiorników "pojezierza warszawskiego" najłatwiej trafić niewymiarowego szczuapaka i małego okonia, ale okonie i szczupaki są też większe tyle, że trafiają się dość rzadko i nie są łatwe do złowienia.

• 0

Ktoś pisał wcześniej o Morskim Oku czyli - jak zakładam - górnym stawie w parku Morskie Oko przy Puławskiej. Niestety można je już chyba skreślić z listy miejskich łowisk, wody z roku na rok ubywa, a woda śmierdzi coraz bardziej. To było fajne miejsce 25-30 lat temu, cała masa wędkarzy. W ciepłe dni na środku wygrzewały się pod powierzchnią ok. metrowe sazany (lub amury), kilka sztuk, nie jest mi znany żaden przypadek ich złowienia. Nie było wtedy zbyt nowoczesnych metod karpiowych:) Było sporo drapieżnika, od czasu do czasu ktoś złowił jednego albo kilka 40-50 cm szczupaków (w łeb i do wora, takie czasy). Ja stawiałem tam pierwsze kroki w spinningu, do twisterów (wówczas absolutna nowość) wychodziły fajne 20+ cm okonie. Były też liny. W dolnym stawie zasilanym wodą spływającą z górnego i bardzo zarośniętym można było połowić małe rybki będące hybrydą karasia z  ....czymś :) Dolny staw umarł dawno, a górny umiera w męczarniach od lat. Przykro, biorąc pod uwagę oblężenie stawu w latach 80 i wczesnych 90 i obrazki z dzieciństwa.

Filmik z nurkowań sprzed 2 lat, widać że przy braku tlenu jak zwykle najlepiej sobie radzi karaś...

Edytowane przez skrzyp
  • Like 2

• 0

Odpowiem jeszcze sam sobie - przejrzałem dokładnie filmik. Widać tam trochę martwych okoni oraz żywe karasie, liny i sumika karłowatego. Ktoś dojrzał jakiś inny gatunek? Najciekawsze:
1:20 piękny karaś
1:35 spory lin?
1:50 spory sumik karłowaty, ciekawe czy ten dżentelmen mieszka tam do dziś?
2:10 piękny lin
2:30 ogromny karaś, obstawiam że medalowy

• 0

Całkowity zakaz łowienia w warszawskich portach:

http://edziennik.mazowieckie.pl/WDU_W/2016/9647/akt.pdf

Na Maristo czyli w porcie czerniakowskim,a raczej tuż ,tuż "nad nim" rozpoczęła się rozbiórka baraków straży miejskiej. Ciekawe czy zacznie się coś budować? Czy wprowadzenie zakazu jest połączone w jakiś sposób? I czy w innych portach , czy w ich okolicach będą jakieś inwestycje?....