Skocz do zawartości
  • 0

spinnerman

Pytanie

Łowienie w centrum stolicy zająłem się stosunkowo niedawno, po przeprowadzce do Warszawy. Praca zawodowa i obowiązki rodzinne nie umożliwiają mi częstych wypadów za miasto, ponadto wszechobecne korki zmuszają do poszukiwania łowisk z możliwie najlepszym i najkrótszym połączeniem komunikacyjnym. Ku mojemu zaskoczeniu okazało się, że presją spinningowa na warszawskim odcinku wcale nie jest taka duża a ładnych rybek jeszcze trochę pływa tylko trzeba znaleźć na nie sposób ;)
Moja sugestia to minimalizm sprzętowy i jak najczęstsze wypady nad wodę czyli klasyczny Street Fishing ;)
Osobiście lubię przemierzać brzegi rzeki z małym pudełkiem w kieszeni z kilkoma woblerami w klasycznych kolorach czyt. Imitacja uklejki :)
Takim zestawem można bardzo skutecznie łowić większość naszych rzecznych przyjaciół ;)
A co Wy na to koledzy?
ps. Jak dla mnie łowienie w Warsaw ma swój niepowtarzalny urok ;)

post-52196-0-99242800-1432648856_thumb.jpg

• Like 14

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Witam serdecznie wszystkich tutaj obecnych.

Mam dwa pytania, mianowicie:

Jak wygląda kanał żerański na dzień dzisiejszy, czy coś już się ruszyło ?

Czy ktoś wie gdzie można kupić albo ktoś ma kotwicę z linką aby wyciągnąć kilka zaczepów po stronie Saskiej Kępy ?

Zaczepy to idealna ochrona wody. Nic nie wyciągaj. Oby jak najwięcej ich było.

• Like 2

• 0

Staw Koziorożca znam bardzo dobrze bo mieszkam dosłownie rzut beretem od tej wody. Od jesieni ubiegłego roku Staw znów wrócił pod skrzydła PZW, dokładnie wodą opiekuje się koło nr 7. Z pozytywów to w tym roku po raz pierwszy od pięciu lat widziałem na brzegach kontrolę SSR.

Jeśli chodzi o ryby to nie jest już tak różowo, szczupaka nie ma za wiele, okonia również, oczywiście czasem trafi się zębaty, ale raczej są to ryby niewymiarowe. W tym roku złowiłem tam 3 wymiarowe szczupaki co z tego co słyszałem i tak jest dobrym wynikiem.

Próbować można, ale na wielkie sukcesy bym nie liczył czyli standard z "pojezierza warszawskiego".

• 0

Byłem dzisiaj na gliniankach Sznajdra porzucać trochę spiningiem. Widać sporo małego okonia i troche około wymiarowego. Na dwie godziny tylko kilka rzutów było pustych, 5 okoni z których największy miał 15cm i kilogramy zielska i glonów. Ktoś powinien troche oczyścić zbiornik bo jak to zielsko zacznie gnić w zime to podusi sporo ryb. Ogólnie ciekawe miejskie łowisko z potencjałem, tylko trzeba sie pozbyć tej moczarki. Dobre do nauki spiningu.

• 0

Czesc :) mam pytanie do warszawiaków. Na SFE pierwszy raz będę łowił na wisle, nie mam raczej doswiadczenia z tak duzą rzeką i chcialbym sie dowiedziec czy warto w ogóle na zawody zabierac sprzęt UL , gumki na główkach do 3g itd... jest sens? Z gory dzieki za pomoc pozdrawiam!

• 0

Wszystko zależy od tego, co będziesz chciał łowić.

Znam takich, którzy regularnie łowią okonie "na lekko", ale są nad Wisłą w zdecydowanej mniejszości.

W moim "wiślanym" pudełku 80% to woblery. Reszta we względnie równych proporcjach gumy/cykady/wirówki.

• 0

Czesc :) mam pytanie do warszawiaków. Na SFE pierwszy raz będę łowił na wisle, nie mam raczej doswiadczenia z tak duzą rzeką i chcialbym sie dowiedziec czy warto w ogóle na zawody zabierac sprzęt UL , gumki na główkach do 3g itd... jest sens? Z gory dzieki za pomoc pozdrawiam!

Zabrać możesz wszystko. Wisła bierze obfite haracze od nowych gości ;)

Dlatego powinna być wprowadzona zasada , że punkty zdobyte na wyjeździe liczą się podwójnie. ;) :D 

• Like 3

• 0

mi na gumowe żabki trafiają się ładne okonie.

Może by tak w przyszłym roku organizator zapewniał 5 przynęt jedynie dozwolonych dla każdego uczestnika. Zerwanie to punkty karne, itp., coś tam jeszcze można wymyśle.

Edytowane przez RulleZ

• 0

Witam, był ktoś w ostatnim czasie nad jeziorkiem Kamionkowskim ? 

Ja byłem koło miesiąca temu to gryzły okonki ok 25cm i małe szczupaczki, po tym czasie (wykoszono ? ) grążele i już nic sie nie działo - ryba nie żerowała. 

Nie wiem jak jest obecnie, jeżeli ktoś był to proszę o jakieś relacje :) 

• 0

Cześć

Przeprowadziłem się niedawno do Warszawy i od nowego sezonu wykupuję zezwolenie. Chciałbym zapytać bardziej doświadczonych kolegów i koleżanki, gdzie w okolicach doliny Służewieckiej warto wybrać się ze spinningiem (pieszo lub z dobrym dojazdem komunikacją miejską - niestety nie mam auta)?

Przy okazji jest może jakiś wykaz wód które nie są pod zarządem PZW? Znalazłem kilka wątków, niestety najnowsze są z okolic 2012 roku.

Z góry dzięki za podpowiedzi  :)

• 0

Panie i Panowie ze stolicy miejcie się na baczności bo kto wie co na kiju siądzie :D

https://wawalove.wp.pl/niezwykle-znalezisko-nad-wisla-na-brzegu-lezy-wieloryb-6196100041516673a

Edytowane przez G_rzegorz