Skocz do zawartości
  • 0

spinnerman

Pytanie

Łowienie w centrum stolicy zająłem się stosunkowo niedawno, po przeprowadzce do Warszawy. Praca zawodowa i obowiązki rodzinne nie umożliwiają mi częstych wypadów za miasto, ponadto wszechobecne korki zmuszają do poszukiwania łowisk z możliwie najlepszym i najkrótszym połączeniem komunikacyjnym. Ku mojemu zaskoczeniu okazało się, że presją spinningowa na warszawskim odcinku wcale nie jest taka duża a ładnych rybek jeszcze trochę pływa tylko trzeba znaleźć na nie sposób ;)
Moja sugestia to minimalizm sprzętowy i jak najczęstsze wypady nad wodę czyli klasyczny Street Fishing ;)
Osobiście lubię przemierzać brzegi rzeki z małym pudełkiem w kieszeni z kilkoma woblerami w klasycznych kolorach czyt. Imitacja uklejki :)
Takim zestawem można bardzo skutecznie łowić większość naszych rzecznych przyjaciół ;)
A co Wy na to koledzy?
ps. Jak dla mnie łowienie w Warsaw ma swój niepowtarzalny urok ;)

post-52196-0-99242800-1432648856_thumb.jpg

• Like 14

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Cześć. Czy ktoś ostaniu w parku Szczęśliwickim coś połapał?

Byłem 17.05 na 3 godziny i złapałem szczupaczka ok 50 cm. Ogólnie ryba nieaktywna szczupaki stoją niedako brzegu ale nie reagują na przynęty.

19.05 też byłem na 3 godzinki i nic, jeden wędkarz niedaleko mnie miał odprowadzenie szczupaka (z tego co mówił ) ok 80 cm.

• 0

Nie wiedziałem że pod nosem mam takie okonie, zawsze myslałem ze na brustmanie to co najwyżej 10cm płoteczki można połowić na spławiczek :)

Hej, na brusmanie sa okonki o to bardzo ładne :) polecam jaskółkę w kolorze jasnym - najlepiej zielonym :) 

A co do Szczęśliwic byłam dwa tyg. temu i tez są okonki ale nieco mniejsze: https://ibb.co/T1pgnLw  :)

• 0

Byłem 3 razy późną jesienią w zeszłym roku i bez kontaktu z rybą.

W tym roku marzec też bez rezultatów.

Ostatnio ok tygodnia temu 2 godziny od 17 do 19 i złapałem szczupaczka ok 40-45 cm.

Rozmawiałem z "miejscowym" spławikowcem i wspominał że tu takie ok 50 cm pływają które widział jak zostały złowione.

Słyszał o 70-80 ale jak sam powiedział czego nie zobaczy nie uwierzy.

Strasznie dużo mięsiarzy którzy zabierają wszystko od maleńkich płotek po 30 cm szczupaczki więc ryba została wybita.

W sezonie i w weekend żeby zająć stanowisko trzeba pojawić się ok 3 bo później nie ma gdzie wędki wcisnąć.

Strasznie zaniedbany zbiornik i bardzo dużo śmieci też pozostawianych przez wędkarzy ( opakowania butelki po alkoholu itp. )

• Like 1

• 0

PS.

Schodząc z łowiska zaczepił mnie "podchmielony" amator żywca z pytaniem czy coś bierze.

Jak powiedziałem o swoim połowie stwierdził "to już ładny taki , może i mi się uda".

Pomyślałem sobie ,jak tu ma być ryba ja wszystko zabieracie.

• 0

Zabieranie wszystkich szczupaczków to chyba norma na warszawskich wodach (oczywiście przez określoną grupę wędkarzy). Na czerniakowskim nie wolno z tego co kojarzę łowić na żywca i zabierać drapieżników, a na kładeczkach bacik plus żywcówka i jedziemy z koksem. Potem co się zawiesi to reklamówka i duszonko. Czasami są kontrole, ale jak widać niewystarczające....Ech...

• Like 1

• 0

Od zawsze łapałem w Wiśle.W tym roku zainteresowałem się tym co mam w zasięgu spaceru z domu.Najciekawsze jest to że ryby są tam gdzie człowiek nie dałby złamanej złotówki że coś tam pływa.Najciekawsza kałuża jaką wychaczyłem ma z 10na10m i jest spiętrzeniem strumyka.Uwaga- głębokość max 20cm tak że widać praktycznie całe dno.A gdzie są rybki- stoją w samym brzegu pod nawisami trawy.Ogólnie życie w tych dziwnych miejscach zaczyna się po zmroku i trzeba być cierpliwym.Z ciekawszych spotkań na kanałku o szerokości 2-3 metry w nocy spotkałem karpia który pałaszował coś z palików na samym brzegu.Myślałem z początku że to szczur albo inny duży gryzoń.W sumie w ogóle się nie bał i prawie gościa pogłaskałem po grzbiecie.Polubiłem to odkrywanie , chociaż coraz bardziej na tych wodach idę w kierunku spławika.

• Like 1

• 0

Ja od roku regularnie łowię na jeziorku Fabrycznym w Łomiankach. W październiku pasek 35cm, a tak to paseczki 10-12cm.

Ale zacząłem bawić się w xul: linek że 30dag, sporo wzdręg 25cm i kilka płotek.

Jest trochę janushy, w maju walili w łeb wszystko co miało zęby. Chyba fajne miejsce do nauki muchowania, bo wzdręga gryzie, oczkuje i bierze z toni.

Kiełpińskie ponoć teraz jest rezerwatem i nawet podejść nie można. Za to Dziekanów odkryli również Ukraińcy. Tam oblężenie to eufemizm. Jak popatrzyłem na tą rzeź, to zaczynam rozumieć Anglików nienawidzących wędkarzy z naszej części Europy.

• 0

Cześć! Panowie, kilka dni temu znalazłem się na spacerze nad Stawem Jeziożec na Bemowie. Nad stawem widziałem kilka kartek z informacją "uprzejmie prosimy o niełowienie metodą spinningową ze względu na bezpieczeństwo przechodniów". Chciałbym Was zapytać czy jest to tylko uprzejma prośba władz dzielnicy czy jest tam jakiś oficjalny zakaz spinningowania? ????

• 0

Kiełpińskie ponoć teraz jest rezerwatem i nawet podejść nie można - mozesz rozwinąć? Nigdzie nie znalazłem takiej informacji a bywam na tym jeziorku z wędką.

Mówiło mi to kilka osób na Fabrycznym, Dziekanowskim, ktoś w sklepie Eldorado, oraz na spacerze z żoną widzieliśmy tablicę informacyjną, że tu jest rezerwat.

• 0

Wiem, że to może nie do końca SF, ale zapytam żeby nie zakładać osobnego wątku.

Czy był ktoś może ostatnio na jez. Wilanowskim w poszukiwaniu oksów?

pozdrawiam,

mm

Byłem na innym nieopodal... 021e5c5174d28fdb18246b0cfac42930.jpg

Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka

• Like 2

• 0

Wracając do tematu Morskiego Oka, na którym wychowało się wielu mokotowskich wędkarzy... :) Jaki jest gospodarz tej wody?

O ile stawem zarządza ta sama instytucja co parkiem to z tej inwentaryzacji wynikałoby, że UD Mokotów..?

https://bip.warszawa.pl/NR/rdonlyres/F955D842-3416-4675-928B-EFFC28ED85C4/772041/uch_2732_za6.pdf

Edytowane przez skrzyp

• 0

Dzisiejszy spacer z dzieciakiem po Szczęśliwicach zaowocował obserwacją 5-6 osobników bolenia, z czego 1 był konkretny - na oko z 70 :)

Skoro więc krótki spacer i obserwacja kilku miejsc dała taki wynik, to znaczy że populacja bolka jest n razy większa. 

• 0

...może to jakieś ryby spokojnego żeru ? Karpie albo leszcze.... boleni na Szczęśliwicach nigdy nie spotkałem ale dawno już tam nie byłem

....właśnie też mnie to zaskoczyło/zdziwiło...kumpel nie jest zielony w temacie...ale bolki tam? Może amury...

• Like 1