Skocz do zawartości
  • 0

granvorka

Pytanie

Może nie jestem specjalistą od szczecińskiego wędkowania, zdarzyło mi się jednak coś tu złowić. W Szczecinie, nad Odrą łowią setki wędkarzy. Może jest tutaj paru z nich? Zapraszam do opisywania wielkomiejskich wypraw i do umawiania się na wspólne wypady!

pozdro B)

• Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Ok. Wody mamy dużo, ale ile procent z tych wód należy do PZW( mówię o wodach w obrębie Szczecina )? Wychodzi na to, że niewiele- Odra, kawałek Regalicy i Parnicy. A większość z tych wód co jest jest, jest trudno dostępna z brzegu. Więc odcinek no kill można by zrobić na bulwarach czy na Cegielince. Ale przyznajmy szczerze: PZW nigdy na to nie pójdzie. Po pierwsze 90% miejscowych aborygenów się na to nie zgodzi. Po drugie, jakby się na to zdecydowali, to automatycznie(przynajmniej jakby to miało być na bulwarach) mniej ludzi by opłacało PZW i przenieśliśby się na morskie czy Regalicę. Czyli reasumując szansę są b. małe, ale może kiedyś... nadzieję trzeba mieć...

• 0

Popieram słowa Ariela. Kary są śmieszne, pojawiają się w internecie i w gazetach wzmianki o kilkutysięcznych karach dla kłusoli. W praktyce wygląda to zupełnie inaczej (przynajmniej w moich okolicach). Najczęściej osoba z niewymiarowymi rybami, z ponadregulaminową ilością ryb, zabierająca ryby w okresie ochronnym czy nawet szarpakowiec dostaje mandat 100-200zł, który od razu wyrzuca do śmietnika, albo płaci te drobne i dalej robi swoje.

Jakiś czas temu kumpel dostał 50zł mandat za niewypisany rejestr. Kilka dni później 100zł mandatu dostali zawodowi szarpakowcy. Tak to działa...

• 0

Ostatnio byłem na Świnoujściu i widziałem miejscowych jak łapią na handel okonia. Obecnie za kg płacą 5-6 zł. W tamtym roku w płacili 9 zł to nie można było wędki wepchnąć :) Szybka matematyka pozwala obliczyć ile są w stanie dziennie zarobić. 10 kg to żaden wyczyn. Tak więc kara 100 - 200 zł to żadna kara. Tu działa zwykła ekonomia jak coś się opłaca to działają.

Niestety zwracanie uwagi nic nie daje. A wchodzenie w utarczki słowne może zaskutkować tym, iż następnym razem na rybach możemy wrócić do stuningowanego samochodu. Tak więc od ścigania takich kandydatów powinny być odpowiednie służby a my jako wędkarze powinniśmy się ograniczyć do ich informowania i zgłaszania kłusownictwa.

Edytowane przez b_biba

• 0

Wracając do tematu odcinka no kill, nie jest do końca tak jak mówisz Ariel. Wystarczy, że taki odcinek będzie często kontrolowany czyt. Umowa koleńska z ssr i już mamy o wiele mniejszą presję szarpakowców. Nikt nie będzie się narażał.

A tak w ogóle, jak widicie takie miejsce w Szczecinie? Jaki konkretny odcinek, który potrzebuje ochrony aczkolwiek jednocześnie nie jest bardzo mocno uczęszczane. Z góry mówię, że Bulwary i cegielinka odpadają.

• 0

Ostatnio byłem na Świnoujściu i widziałem miejscowych jak łapią na handel okonia. Obecnie za kg płacą 5-6 zł. W tamtym roku w płacili 9 zł to nie można było wędki wepchnąć :) Szybka matematyka pozwala obliczyć ile są w stanie dziennie zarobić. 10 kg to żaden wyczyn. Tak więc kara 100 - 200 zł to żadna kara. Tu działa zwykła ekonomia jak coś się opłaca to działają.

Niestety zwracanie uwagi nic nie daje. A wchodzenie w utarczki słowne może zaskutkować tym, iż następnym razem na rybach możemy wrócić do stuningowanego samochodu. Tak więc od ścigania takich kandydatów powinny być odpowiednie służby a my jako wędkarze powinniśmy się ograniczyć do ich informowania i zgłaszania kłusownictwa.

Zgadza się zachowanie "wędkarzy" jak najbardziej naganne....lecz największe szkody\spustoszenie to robią "kłusownicy w żółtych łodziach" co stawiają siatki na zalewie stricte za okoniem...zaciąg  500 kg i duuuużo powyżej...prosty przelicznik 1 kg x  5 zł...można płacić mandaty po 1 000....i tak się opłaca...a taki połów jak mocno nie wieje na zalewie to 2-3 razy w tygodniu...

...sorry trochę odbiegłem od tematu przewodniego... :)

Edytowane przez Zander+

• 0

Będę atakował z Wolina i jeszcze nie zdecydowałem się gdzie jadę. Albo Ina Poczernin w dół albo Rega Borzecin w dół.

Grzegorz właśnie dostałem kilka ofert na kija ale jeszcze nie zdecydowałem. Mało mam czasu na finalizacje transakcji i w razie co to pierwszego rusze z kijem boleniowym do 32g cw. Ewentualnie w tygodniu zajade pi pracy do Moritza i coś u nich poszukam.

Edytowane przez Pawgas

• 0

W roku 2016 będę walczył z ramienia sfp o stworzenie odcinka no kill w centrum. Tymczasem mam inne priorytety ;)

A co do 1 stycznia, gdzie rozpoczynanacie? Mam plan poraz pierwszy ruszyć za trociami.

Ja chyba zacznę od Regi. To mój też pierwszy sezon trociowy nie licząc 2 dni w zeszłym roku gdzie wyzerowałem. Nie nastawiam się na oszałamiające sukcesy ale mam nadzieje na jakiś kontakt :)

• 0

Będę atakował z Wolina i jeszcze nie zdecydowałem się gdzie jadę. Albo Ina Poczernin w dół albo Rega Borzecin w dół.

Grzegorz właśnie dostałem kilka ofert na kija ale jeszcze nie zdecydowałem. Mało mam czasu na finalizacje transakcji i w razie co to pierwszego rusze z kijem boleniowym do 32g cw. Ewentualnie w tygodniu zajade pi pracy do Moritza i coś u nich poszukam.

o to super :) taka wędka Ci wystarczy..ja tam starym avidem do 35 gr oblatuje wszystko.

Jak będziesz w Moritzie sprawdz proszę czy sa snapsy 25 gr,gdyby był biały w różowe kropki wez mi ze dwa w ciemno ;)

Ja to chętnie skocze tu i tam..morze ostatnio niezozpieszcz.

• 0

Podlacze sie pod ten temat zeby nie zakladac nowego. Jestem obecnie u rodziny mojej drugiej polowki w okolicach szczecina - swinoujscia. Podjechalem wlasnie do swinoujscia zeby poprobowac szczescia z okoniami/sandaczami i to co tu widze to jakas rzeźnia. W tak zwanym "basenie ubotow" (mapy google) stoi ze 30 chlopa i szarpie po dnie olowiem z wielkimi kotwicami. Ryby od 5 cm laduja do wiadra - wszystko jak leci. Wysmienita atmosfera, widac wszyscy sie znaja...

Az mi sie niedobrze zrobilo. Czy to tutaj normalne? W szczecinie tez takie rzeczy sie dzieja?

• 0

Podlacze sie pod ten temat zeby nie zakladac nowego. Jestem obecnie u rodziny mojej drugiej polowki w okolicach szczecina - swinoujscia. Podjechalem wlasnie do swinoujscia zeby poprobowac szczescia z okoniami/sandaczami i to co tu widze to jakas rzeźnia. W tak zwanym "basenie ubotow" (mapy google) stoi ze 30 chlopa i szarpie po dnie olowiem z wielkimi kotwicami. Ryby od 5 cm laduja do wiadra - wszystko jak leci. Wysmienita atmosfera, widac wszyscy sie znaja...

Az mi sie niedobrze zrobilo. Czy to tutaj normalne? W szczecinie tez takie rzeczy sie dzieja?

Dzwoń na PSR lub POLICJĘ i się nie zastanawiaj...z dziadostwem trzeba walczyć...poniżej masz nr tel. pod który należy dzwonić w przypadku zauważenia procederu kłusownictwa na wodach morskich:

INSPEKTOR RYBOŁÓWSTWA MORSKIEGO W ŚWINOUJŚCIU tel. (091) 322 32 20

• 0

Hehe witamy w świnoujściu. Jak się przyjrzysz gościom na lodkach na starej świnie to też zauwazysz że stosują dziwnie agresywny opad. Na rozlewiskach też łatwiej o siatkę niż o ryby. To tutaj norma i służby doskonale zdają sobie z tego sprawę.

• 0

Czołem koledzy! Bywam dość często w delegacji w Szczecinie i tak mnie kusi, żeby sobie dokupić licencję, ale co ja będę robił z delikatną muchówką w tym pięknym mieście?

Wrażenia z bulwarów dość mieszane;) w stylu dorwać sandała... Na spina raczej się nie przerzucę, bo większość mojego łowienia to nowosądeckie "wymuszenia".

Jakimi metodami i sprzętem łowicie? pozdrawiam!