Skocz do zawartości
  • 0

granvorka

Pytanie

Może nie jestem specjalistą od szczecińskiego wędkowania, zdarzyło mi się jednak coś tu złowić. W Szczecinie, nad Odrą łowią setki wędkarzy. Może jest tutaj paru z nich? Zapraszam do opisywania wielkomiejskich wypraw i do umawiania się na wspólne wypady!

pozdro B)

• Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Po to jest ten okres by kasa się zgadzała. Przecież wiadomo o co chodzi. PZW ma np: gdzieś fakt że przez cały rok na morskich stoją przestawy sieciowe od brzegu do brzegu. Jako duży gracz bez problemu mogli by wpłynac na polityków by wprowadzono restrykcje na ryboli z morskich. Ale po co się męczyć. Lepiej zarybić i pozwolić by rybacy odłowili. Nasza perła rzek łososiowych też jest olewana przez PZW teraz idzie troć pierwsza a sieć na sieci przy ujściu tylko TPRIiG się interesuje ,a PZW uważa ich za szkodników bo psuja ich bajkę o zarybieniach jako cudowny środek na wszystko. Rybacy wywalaja nam do okoła rybę. Można by jeszcze dużo bajtów o tym zapisać tylko nic z naszego pisania gdy wciąż wszyscy płacą za bezrybie.

• Like 3

• 0

Panowie,fakt, z rybami coraz gorzej, ale też nie dramatyzujmy, że tutaj nic kompletnie nie pływa. Myślę, ze porównując do innych dużych miast, wcale nie ma takiej tragedii.

Przykładem chociażby zawody SF w Warszawie, a wcześniej w Bydgoszczy, w których akurat uczestniczyłem.

Odnośnie wymiarów sandacza,okresów ochronnych i sieci zgadzam się oczywiście w 100%. Od siebie dodałbym jeszcze, że duże spustoszenie na przestrzeni kilku lat w wodach miejskich, szczególnie jesienią zrobił drop shot, bo każdy dziad gumofilec na dropsa wyciąga zanderki, a na klasycznego jiga już nie było tak łatwo.

• 0

Pływać pływa tylko nie tyle co w takiej wodzie być powinno.Fakt że sandacz na jesieni jest wyżynany do ostatniego wymiarka.Ryba jest pojedyncza bolenia nie ma wcale bo po sandaczu miesiarze biora się za niego, a niestety nie ma go tyle co sandacza więc skutki widać szybko. Wiadomo że w porównaniu do Wawy czy innych miast mamy tu rybne eldorado przez cały rok szczególnie jeśli chodzi o drapieżnika.Ale fakt jest taki że mogli byśmy mieć ryb do oporu bez wiekszych wysiłków gdyby wprowadzić zakaz sieciowania na morskich i limit np tygodniowy dla gumofilców plus wysokie kary. Ocztwiście w tym ukladzie nie realne

• 0

jestem tego samego zdania co kolega @LUK1234. Zresztą daleko nie szukając w okolicach gryfina na wodach "regalica" wcale sytuacja z ilością ryb nie wygląda lepiej. Sieci tez od groma, rybaków tak samo, zwłaszcza Ci co pływają w tej pospawanej długiej srebrnej łodzi. Kiedyś zapytałem młodego chłopaczka jak tam sandacze jesienią a on mi powiedział ze nie biorą, jak już chce się złapać dużego sandacza to trzeba iść na "kosę" na ciepły kanał :))) Sprzedał mi te miejscówkę na sumy, bo podobno tam przypływają "jeść raki" ale powiedział tez żeby w nocy tam nie jechać bo można od miejscowych oberwać :)))

• 0

Jeśli chodzi o pzw to tylko i wylacznie chodzi o to aby kasę skroić w sezonie sandaczowym.Ina teraz niesie piękna wysoka wodę w której również brak "szlachetnych"-ale to przecież najlepsza trociowa rzeka-keltowa ???? jeszcze trochę i kwokarze wyrobić do reszty sumy i będzie po temacie.

• Like 1

• 0

Na ograniczenie rybackich połowów sieciowych w ujściu Odry bym nie liczył, bo wygląda na to, że obecna władza utrwala mit rybaków jako "żywicieli narodu" i debatuje z nimi o dalszym rozwoju rybactwa (cokolwiek miałoby to znaczyć).

Taki przykład

Edytowane przez Krzysiek Rogalski

• 0

A ja dziś złowiłem fajnego węgorza 70cm + w centrum, niestety nie na spining, dlatego fotki chyba nie mogę dodać :) najpiękniejsze w tym wszystkim było to jak podszedłem z rybką to gumofilców łowiących obok mnie żeby pożyczyli mi miarkę, a po zmierzeniu wypuściłem ją :D mina i komentarze dziadków BEZCENNE :D

• Like 3

• 0

Kolejny wypad na Parnicę i znowu nic. Tym razem od 20:30 do 22:50. Podobno w Podjuchach wyjmują takie sandałki 50-60cm - czy jest ktoś w stanie to zweryfikować?

Nie, ale ze swojego skromnego doświadczenia wiem, że zawsze łowią tam gdzie nas akurat nie ma... 

• Like 1

• 0

Ciekawe czy ktoś w końcu pochwali się jak coś złowi :D

Dziś objąłem kurs do wędkarskiego sprzętu później do przynęt świata, później podjuchy (tu kilka okonków - szał) i znowu parnica - zupełne zupełne dno. Natomiast, jeżeli są tu fascynaci łowienia boleni to polecam miejscówkę przy moście kolejowym. Dziś biły jak wściekłe.

Mówią, że jeszcze za wcześnie na sandacze, a w grudniu powiedzą że już za późno, a w listopadzie, że ciśnienie skacze, a w październiku że to sum grasował i wszystko wpi....ił, pełnia, cofka, brak cofki, wiatr ze wschodu, zimny front, przymrozki, brak przymrozków, za dużo drobnicy, za mało... i tak tu się powoli łowi w tym Szczecinie :) 

• Like 2

• 0

Panowie,

generalnie jest słabo ale coś się zaczyna powoli ruszać. Dziś łącznie 7 godzin łowienia w 2 osoby, ja 8 krótkich sandaczy do 40cm max, kolega 6-7 w podobym rozmiarze. Był też jakieś obcinki szczupłego. 90% brań do 12, potem kicha. Ludzi łowiących z brzegu praktycznie zero. Podpowiem tylko, że w mieście jest jeszcze za wcześnie, wszystkie brania na Regalicy w Podjuchach i Parnicy.

• Like 1

• 0

Panowie, nie samymi sandaczami człowiek żyje. W tym roku okres od sierpnia do grudnia postanowiłem przeznaczyć w całości na pasiaki i jak widać można natrafić na coś większego niż te standardowe 15-20 cm. Ja np wczoraj złowiłem swoją życiówkę    :P

post-62139-0-68493300-1505657878_thumb.jpg

• Like 2