Skocz do zawartości
  • 0

granvorka

Pytanie

Może nie jestem specjalistą od szczecińskiego wędkowania, zdarzyło mi się jednak coś tu złowić. W Szczecinie, nad Odrą łowią setki wędkarzy. Może jest tutaj paru z nich? Zapraszam do opisywania wielkomiejskich wypraw i do umawiania się na wspólne wypady!

pozdro B)

• Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Panowie a woda w okolicach bulwarów mocno ciągnie? 20 gramowe główki dadzą radę czy trzeba ciężej? W ubiegłych latach takie gramatury w zupełności nam wystarczały :D

Edytowane przez G_rzegorz

• 0

Dzięki Panowie. U nas tak ciężko nie łowimy stąd pytanie bo w razie co trzeba się w większy kaliber zaopatrzyć ;)

Fakt, że w latach ubiegłych główki 10-12 g stosowaliśmy z pletką 0,12 mm i też szło łowić a i rybki nie protestowały :)

• Like 1

• 0

Obracam się w gramaturach 17-30 gram, aktualnie z gumami max 10cm. Ale to 30 gram to na naprawdę mocny wiatr, tak przeważnie 17-24g wystarczą. Nie trafiłem jeszcze dnia żebym musiał zakładać główkę większa niż 30g. Jak przyjdą przymrozki to ciężar główki zostanie podobny tylko rozmiar gum pójdzie w górę. 

Plecionka 0.12 

• Like 1

• 0

Fakt w centrum trochę skubały ale same kurduple. Woda mocno ciągnie. Minimum 22g trzeba założyć. Przy Power Pro 10 lb (8splotowa) musiałem dawać 25-30 g.

Zauważyłem, że niektórzy traktują sandaczyki mało delikatnie. Niby wypuszczają ale część spływa do góry brzuchem...

Edytowane przez Artech

• 0

Ja byłem w Szczecinie kilka razy po zmierzchu ale bez efektów, trochę się zniechęciłem do nocnego łowienia. Jak to jest z wyborem przynęt po zmierzchu? Czy kolor ma znaczenie, tak jak to często bywa w dzień? A może chodzi o rozmiar przynęt lub ich pracę? Albo prezentację?

Byłem też na bulwarach dzisiaj przed południem. Trochę niespodziewanie, bo w planie miałem jeziorowe szczupaki ale poranny deszcz skutecznie zniechęcił mnie do wodowania pontonu. W Szczecinie niestety szału nie było. Złowiłem trzy króciaki. Co ciekawe wszystkie na jedną  gumę z aliexpress, chociaż przetestowałem całkiem spory arsenał wielokrotnie wcześniej sprawdzających się wabików.

Edytowane przez Grzegorz B.

• 0

Tak wczoraj momentami masakrycznie dawał deszcz. Ja byłem koło dźwigów od 8-13. 6szt kolega 9. Na Mikadowskie okonie - tsubame oraz na takiego okonka z frędzlami.

Tradycyjnie wszystkie koło 40cm. Wszystkie na DS

Edytowane przez ttb

• 0

tez byłem wczoraj koło 18, to był naprawdę słaby wypad, jedna sztuka +/- 40cm. Później przeniosłem się za przystań kajakarska, na płycizny, nie zmieniałem główki i waliłem tam 25 gramami. Po dość długiej walce wyciągnąłem suma kolo 75 cm, nie mierzony, nie ważony i fotki tez brak... było już ciemno, zimno, a ja byłem cały w śluzie. W trakcie holu, modliłem się żeby sam się wyczepił, bo oczami wyobraźni widziałem brudne ręce i kurtkę =] 

Ryba była bardzo najedzona, bebech miała jak "balon pełen wody" i była dość ciężka. 

• Like 3

• 0

Byliśmy w sobotę i ogólnie słabiutko, bynajmniej wielkościowo bo ilościowo może i nie najgorzej.

Przeraża jednak ilość wędkujących. Jak tak dalej pójdzie to jeszcze parę lat i po rybach mogą zostać jedynie wspomnienia :(

• Like 1

• 0

Rybacy nocą (późną)trałują na bulwarach i nie tylko tam. Odławiają kilkadziesiąt ton w sezonie. Czuja się bezkarnie, bo nikt ich nie ściga. Nieetyczni „wędkarze” tez swoje robią.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk