Skocz do zawartości
  • 0

granvorka

Pytanie

Może nie jestem specjalistą od szczecińskiego wędkowania, zdarzyło mi się jednak coś tu złowić. W Szczecinie, nad Odrą łowią setki wędkarzy. Może jest tutaj paru z nich? Zapraszam do opisywania wielkomiejskich wypraw i do umawiania się na wspólne wypady!

pozdro B)

• Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Trzeba jechać, stać 4-5h w dziesięciu i prawie na pewno ktoś wyciągnie rybę :)

Jedną z przyczyn takiego stanu rzeczy jest to, że gigantyczna część morskiej i zalewowej populacji sandacza i okonia prawdopodobnie wyjeżdża w chłodniach do przetwórni. A jest to możliwe, gdyż...

http://www.ikamien.pl/artykuly/26411/

https://gs24.pl/przekupywali-inspektorow-rybolowstwa-morskiego-rybami/ar/13560859

• 0

Ja między 9 a 12, 10 sztuk z czego 7 wymiarów w przedziale 46-50 cm i jeden 57 cm. Miejsca różne, łaziłem po bulwarach i wciskałem się między ludzi, gumy 13cm na lekkich główkach :) Ryby 50+ są pełne ikry.

post-58408-0-53882700-1539367647_thumb.jpg

Edytowane przez Przemek.
  • Like 2

• 0

Osobiście to biorę 10-12 gram ,15-17,i 20-25.I kilka 30-35 jak wiem że ciągnie ,ale to już trochę daje po łapie jak przez kilka godzin trzeba ciężko łowić. Do dropa też lepiej mieć 30 gram niż 10 ,było nie było Odra w Szczecinie potrafi nieźle ciągnąć.

• Like 2

• 0

Ciężko mi podpowiedzieć ponieważ aktualnie w Odrze jest słaby nurt i używa się od 10g do max 20g, zależy od miejsca.

Za dwa tygodnie może być zupełnie inaczej i najniższa stosowana gramatura będzie oscylowała w granicach 20-35g. 

W zeszłym roku główka 30 nie schodziła do dna, wszystko zależy od pogody.

Edytowane przez Przemek.
  • Like 1

• 0

... od razu proponuję wpisać sobie w google "granica portu morskiego Szczecin" bo się można nieźle zdziwić. A swoją drogą w Polsce już jest tyle martwych zakazów w żaden sposób nie kontrolowanych, a  uderzających tylko i wyłącznie w uczciwych obywateli, że zgroza.

Czy tego zakazu rzeczywiscie ktos przestrzega?

• 0

Czy tego zakazu rzeczywiscie ktos przestrzega?

ktoś na pewno, Ci co przestrzegają po prostu nie przychodzą łowić, w związku z czym Ci nieprzestrzegający mają więcej miejsca dla siebie:) A, że kontroli brak to jak to w Polsce bywa znów Ci nieuczciwi górą