Skocz do zawartości
  • 0

Piotr Boruch

Pytanie

Łowienie w mieście może nie jest najbardziej urokliwe z punktu widzenia ogolnie pojętej przyrody (no chyba, że za przyrodę uznamy hordę podchmielonych angoli lub obsiskujace się parki) ale również potrafi dostarczyć wielu emocji. A wielkośc ryb naprawdę potrafi zaskoczyć. Krakowska Wisła na odcinku miejskim to sumy, sandacze, bolenie, klenie, czasem szczupak się trafi a o jaziach i okoniach nie można zapomnieć

• Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Moze i potrafi, ale jak w czystej wodzie moge przez caly dzien lowic, tak przy brudnej mi od razu morale spada i sie odechciewa ;) niestety nigdy fajnych wynikow w takich warunkach nie mialem

Może to też kwestia podejścia. Ja np. jak wracam na 0 to nie żałuję takiego wypadu. Zawsze mogę się czegoś nowego nauczyć no i przede wszystkim sam pobyt nad wodą, jej obserwowanie niesamowicie ładuje mi baterie ;) Dlatego nie marudzę na warunki tylko idę, rzucam, zwijam, rwę, kombinuję z przynętami i dobrze się bawię ;)

Nad wodę Panowie, bez wymówek! ;)

• 0

Szybka anegdotka o czystej i brudnej wodzie.....

Nie dalej niż z 3 tygodnie temu wycieczka na Biała Tarnowską. Dojeżdzamy 'kawa' i to taka błotna ;) Jest nas trzech. ja z kolegą znajdujemy dopływ z czystą wodą i tam próbujemy swoich sił, natomiast trzeci kolega rusza w dół błotnej rzeki .. Żeby nie przedłużać my z kolegą po małym pstrążku a trzeci ten co szedł po błotnistej mazi dwa klenie i trzy świnki .. B) no i właśnie dlatego nie można się bać mętnej wody ;) sorki za off

• Like 1

• 0

Jakby to kogoś jeszcze dzisiaj interesowało - woda w Wiśle lekko trącona, ale jak dla mnie w normie jak na miejski odcinek, z rybami tak sobie - ugryzły tylko 2 małe kleniki. Woda w Rudawie trącona, ale nie błotnista, z rybami jeszcze gorzej - za kilka h łowienia tylko jeden okoń. Pluska się za to bardzo dużo drobnicy, ale z racji wielkości ciężko ocenić gatunek, rybki w okolicach 5cm. Aż dziw, że żaden drapieżnik w to nie wchodzi (byłem do zmierzchu praktycznie). Tylko jeden większy spław zaobserwowałem, a i to mógł być po prostu ciut większy klenik.

Edytowane przez aldebaran

• 0

Rudawa odcinek górski jak najbardziej do łowienia. Przynajmniej wczoraj była dobra, lekko trącona , idealna.

Na dole błotko, ale chyba się powoli czyści.

Skawinka, i doplywy - płynie bloto ze śmieciami, nie da się łowić.

Osobiście zbyt mętnej wody nie lubię, nigdy nie miałem wyników w takim totalnym błocku. Ani na Rabie, ani na Szreniawie, ani na rzekach nizinnych. Natomiast krystaliczna woda też nie ułatwia sprawy, bo ryba widzi nas z dużej odleglości. Ale wolę się chować po krzakach niż mieszać szlam.

• 0

Siemanko koledzy z Krakowa jak tam Wisełka pod Wawelem dzieje się coś rybki gryzą ? Bede w sobote z kolegą w tamtych stronach i chcemy połowić trochę na miejskim odcinku tylko czy warto ?

Edytowane przez Adam L.

• 0

No wiadomo ale ogolnie zakladajac dobry stan wody to dzieje się cos na co sie najlepiej mastawic sandacze okonie szczupak ? Ja za sandaczem chcialem połazić na street fishingu wyjąłem kilka malutkich to moze warto teraz typowo na sandacze sie nastawic?

• 0

No wiadomo ale ogolnie zakladajac dobry stan wody to dzieje się cos na co sie najlepiej mastawic sandacze okonie szczupak ? Ja za sandaczem chcialem połazić na street fishingu wyjąłem kilka malutkich to moze warto teraz typowo na sandacze sie nastawic?

Coś tam się rusza, co prawda nie sandacz ale zawsze coś ;)

http://jerkbait.pl/topic/67555-klenie-2016/page-33#entry2020853

Daj znać na priv Adamie co jutro planujecie, nic nie obiecuję ale może uda się spotkać ;)

• 0

Byliśmy jednak wczoraj plany się musiały zmienić od 20 do 3 w nocy łowiliśmy i tylko jedno branie było wypad fajny szkoda tylko że bez ryb

Następnym razem może za tydzień przyjadę tam rano to możemy wyskoczyć na jakieś fajne miejscówki wspólnie

• Like 1

• 0

Witajcie

Jestem nowy na tym forum ale nie całkiem nowy jeśli chodzi o wiek i staż :) . Z miła chęcią dołączę . Rano (przed pracą ) po południu (po robocie),w nocy albo w weekend (mnie nie trzeba długo namawiać :))))

Mam jeszcze pytanko napisze tutaj żeby nie zaśmiecać forum ..

Próbował ktoś z was łowić na ,,ciepłym " kanale w hucie ?

• 0

Koledzy,
możecie polecić jakiś sklep wędkarski w Krakowie z lokalnym rękodziełem (kogoś z Krakowa/Małopolski) ? Jutro mam jednodniowa delegację i będę miał 2 godz wolnego :) to bym pozwiedzał ;) najlepiej coś w centrum lub okolicach. Dzięki, odpowiedzi mogę być na priv. żeby nie zaśmiecać wątku.

Edytowane przez RulleZ

• 0

Witam wszystkich, od jakiegoś czasu noszę się z myślą, aby zacząć spinnigować nad Wisłą w Krakowie. Myślałem o odcinku miejskim, stąd moje pytanie, gdzie warto spróbowwać szczęścia. Głównie nastawiam się na: okonia, szczupaka, sandacza, bolenia, suma. Czy na bulwarach jest szansa na jakieś wyniki? :)