Skocz do zawartości
  • 0

Warta / Poznań miasto Doznań

Gofer2005

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Witam , należę do koła w okręgu konińskim , ale studiuję w Poznaniu i chciałbym opłacić sobie składkę też tutaj ,aby spróbować swoich sił na odcinku miejskim Warty. Wie ktoś może gdzie powinienem się zgłosić i czy będę to mógl załatwić w przeciągu 1 dnia(na przykład jutro) ?? Z góry dzięki za pomoc. 

PS: Dzieje się coś na słynnych 'betonach' ?

podjedz do sklepu wędkarskiego na Hetmańskiej /Rolna lub na pętle tramwajową na Alejach Solidarności tam załatwisz pozwolenie , albo tak jak podpowiedział @Jano na Znanieckiego do ZG

• 0

Gdzie na odcinku miejskim szukac kleni , jazi , boleni? Próbowalem kolo mostu sw.rocha ale trafialy sie tylko okonie i szczupaczek. Szukac dalej w tamtej okolicy czy radZicie zmienic miejsce? Z gory dzięki za pomoc , jestem nowy w Poznaniu :)

• 0

Gdzie na odcinku miejskim szukac kleni , jazi , boleni? Próbowalem kolo mostu sw.rocha ale trafialy sie tylko okonie i szczupaczek. Szukac dalej w tamtej okolicy czy radZicie zmienic miejsce? Z gory dzięki za pomoc , jestem nowy w Poznaniu :)

Noooo, wybrałeś chyba najbardziej uczęszczane miejsce :P

szukać możesz właściwie wszędzie, z bardziej charakterystycznych miejsc: okolice mostów, port starołęka, port garbary, wzdłuż ul. starołęckiej

najlepiej odejść kawałek za miasto...

• 0

Ryba w Warcie jest tylko trzeba swoje wychodzić. W porównaniu z ubiegłym rokiem jest bardzo dużo szczupaka, nie  jakieś okazy (50+) ale frajda jest bo biorą często i gęsto. Medalowe sandacze, bolenie, sumy- na te ryby potrzeba wytrwałości i odpowiedniej miejscówki a takich w Poznaniu i okolicach jest kilka.

AdasCzeski- czy to z Tobą rozmawiałem po holu suma? Stałem na drugim brzegu. Jeśli nie to byłem świadkiem podobnej akcji w tym samym czasie :)

Edytowane przez OlekD

• 0

Z tymi kleniami w tym roku faktycznie kiepsko. Nie złowiłem żadnego. Były może 2-3 wyjścia do smużaka. Zazwyczaj wędkowałem od ulicy Szelągowskiej oraz za mostem Lecha w dół rzeki . 5-6 wypadów w godzinach popołudniowo-wieczornych i nic. Czasami trafił się jakiś okonek (tych też jest zdecydowanie mniej).  Próbowałem w miejscach, gdzie rok czy dwa lata wstecz klenie były i brały na smużaki oraz wobki 2,5-3cm schodzące do 0,5m. Metoda też się nie zmieniła. Gdzie te klenie? Z moich obserwacji wynika, że jest bardzo dużo ukleji i niewiele większych kleników. Nie wiem czy to wina niżówki czy pogorszenia się rybostanu. Czasami trafiły się ataki bolenia, ale to nie jest mój cel wypraw więc się nie wypowiem czy chcą współpracować.

Za miastem w górę rzeki (Puszczykowo i okolice) też niewiele lepiej... Dalej się nie poddaję :)

Pozdr.

• 0

stan skoku wody do góry może spowodować że albo ryba zacznie brać albo zgupieje i przestanie brać tak jak to było w tamtym roku. Teraz było dużo dobrych miejscówek odkrytych. Ale  gdy woda pójdzie w górę to ryba przyjdzie bardziej pod brzeg nie wiadomo co lepsze, ja na niżówkę nie narzekałem :)