Skocz do zawartości
  • 0

Warta / Poznań miasto Doznań

Gofer2005

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

witam serdecznie, to moj pierwszy post na forum, dlatego na wejsciu sie przedstawie, mam na imie Kamil, 28lat, ponownie do wedkowania wrocilem w zeszlym roku, tzn pod koniec lata. wczesniej za dzieciaka tluklem plocie na bata :D teraz uskuteczniam tylko spinning.

a moja sprawa wyglada tak:

od kiedy wystartowalem w zafodach SFD i jednoczesnie pierwszy raz mialem okazje polowic na warcie, mega wkrecilem sie w lowienie na tej rzece. i tak regularnie chodze nad warte (wzdluz szelagowskiej od muru do kanalu), ale do tej pory lowilem praktycznie same male ryby (okonie i jeden klen), z reszta zestaw mam raczej UL (do 12g), owszem udalo mi sie machnac jednego szczupaka, ale to tez jako przylow na zestaw okoniowy (podczas zawodow w starym porcie). a chcial bym teraz polowic nieco wiekszym i ciezszym zestawem. posiadam wedke 10-30g, 2,4m i kolowrotek zauber 3000, do tego plecionke 0,14...tym zestawem lowilem do tej pory szczupaki na wodzie stojacej. czy bylby ktos tak mily i podrzucil kilka rad jak wlasnie szczupaka czy sandacza lowic na warcie w miescie ? w sklepie polecili mi glowki 15g ktore wpakowalem do predatorow. ale nie wiem czy rzucac pod prad, z pradem czy w poprzek, a moze szurac przyneta po dnie albo z opadu czy jednostajnie zwijac - co jest najskuteczniejsze ? dzisiaj probowalem troche porzucac tym ciezszym zestawem w okolicach cytadeli zaraz ponizej sciezki rowerowej, ale poza kilkoma zaczepami (w tym jedna urwana guma) zupelnie bez efektow. jak sprawdzaja sie obrotowki czy wahadla ? a moze 15g to za duzo ?

• 0

Witam, pochodzę z południa polski ale w tym roku będę przebywał w Poznaniu i okolicach i mam zamiar połowić coś na warcie w związku z tym mam parę pytań: 

co powiecie o warcie na odcinku w m. Czerwonak?

czy znacie jakieś ciekawe miejscówki oprócz tych betonów i okolic mostu w Starołęce?

czy są jakieś pstrągowe rzeczki w okolicy Poznania?

• 0

Witam, pochodzę z południa polski ale w tym roku będę przebywał w Poznaniu i okolicach i mam zamiar połowić coś na warcie w związku z tym mam parę pytań: 

co powiecie o warcie na odcinku w m. Czerwonak?

czy znacie jakieś ciekawe miejscówki oprócz tych betonów i okolic mostu w Starołęce?

czy są jakieś pstrągowe rzeczki w okolicy Poznania?

co powiecie o warcie na odcinku w m. Czerwonak? bdb opcja

czy znacie jakieś ciekawe miejscówki oprócz tych betonów i okolic mostu w Starołęce? poniżej np: Czerwonak, Obrzycko, powyżej np: Rogalin, Śrem

czy są jakieś pstrągowe rzeczki w okolicy Poznania? nie ma

• 0

Rzeka Wełna była zarybiana pstrągami ale nie przyjęły się tam dobrze (historycznie nigdy nie występowały). Kiepskie warunki tlenowe latem (woda zbyt mocno się nagrzewa) i silna presja drapieżników (dużo okoni, szczupaków) sprawiały, że nawet po dużych zarybieniach ryb w wodzie było niewiele. Po suszy i upałąch w 2015 roku z tych pstrągów zostało tyle co nic.

• 0

Od Jaracza Młyn w dół do ujścia należy do PZW Poznań, od miejscowości Wełna w górę to woda PZW Piła. Co roku są porozumienia, że można łowić na wodach obu okręgów, kiedyś był potrzebny dodatkowy darmowy kwitek z PZW, a jak jest teraz to nie wiem.

zapomniałeś dodać że ,  na Wełnie masz rezerwat przyrody i  obręb ochronny na przyujściowym odcinku  i najważniejsze ,  zakaz zabierania ryb łososiowatych

• 0

Jeszcze  pytanko mam jeśli chodzi o Wartę, czy jest możliwość brodzenia?, jakie dno czy muł, kamienie czy piasek? jakie  głębokości i czy ogólnie jest to w miarę bezpieczne?

podłoże różne z przewagą piasku , co do bezpieczeństwa , to nigdy nie jest bezpiecznie , latem przy niżówce możesz przejść w spodniobutach na drugi brzeg  

• 0

Słyszałem, bo nie próbowałem... z uwagi na fakt, że w mieście nie łowię, iż sekret "betonów" tkwi w tym by do wody wejść i prowadzić przynętę na krawędzi tego wszelkiego badziewia, które jest w wodzie. Stojąc na brzegu ponoć urywa się wszystko... ciągle. :) 

• 0

Same betony, trzeba po prostu polubić...fakt trochę się urywa, ale jak trochę poznasz dno to zdarzają się wyjścia bez strat :)  nigdy też nie właziłem do wody, chyba że woda była wysoka i trza było szczytówkę za trawsko wystawić...