Skocz do zawartości

Autoportret wędkarski - rozwiązania problemu

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Szukaliśmy już różnych rozwiązań na autoportret wędkarski. Pojawiały się odchylane monitorki ale wiele lustrzanek, a właściwie ich większość nie posiada takiej funkcjonalności. Na rynku pojawił się fajny gadżet:

http://www.fotopolis.pl/index.php?n=10380

http://www.pixelhk.com/en/proview.asp?P_ID=1543

Może komuś się przyda :D

Pozdrawiam

Remek

Juz spory czas temu pojawil sie gadget, dzialajacy na troche innej zasadzie. Teraz w Polsce cena jego jest na poziomie 1200.

http://www.fotografuj.pl/News/Zigview_S2_kadrowanie_na_ekran ie_LCD_w_lustrzance/id/129

Jak widac cena tego typu rozwiazan spada...

Jest tylko jedna trudnosc - zamocowanie ekranika uskotecznic w jaki sposob??

No i nadal drogie toto...

Gumo

Nie jest to gadżet z tych najbardziej potrzebnych, ale w niektórych sytuacjach może być bardzo przydatny.

Np. czasami, a nawet całkiem często łapiąc z brzegu ustawiam aparat na statywie sprawdzam kadr i idę łapać. Próbując złapać rybkę do zdjęcia mija kilka lub kilkanaście minut i w tym czasie przestawiam się na miejscówce o metr lub kilka. Jak już złapię rybę to nie pamiętam, w którym miejscu miałem się ustawić, więc idę przed aparat i znowu sprawdzam przez wizjer gdzie stanąć, i w takich przypadkach przydało by się to ustrojstwo odłożone gdzieś na torbie, co by sobie luknąć czy aby na pewno stoję w kadrze.

Oczywiście na łodzi to już niezbyt potrzebny gadżet, bo tam siedzi się w jednym miejscu i wystarczy szerokokątny obiektyw.

Mnie to trochę bawią opinie - 14mm a później się to wykropuje (wytnie). Panowie! Podstawa - obiektyw 14mm zupełnie inaczej rysuje niż 24 i jeszcze inaczej niż 50mm. Inna perspektywa inne zdjęcie. Dla mnie ten gadżet jest super i pozwala na zrobienie zdjęć nie tylko z rybą ale wiele, wiele innych. I pamiętać trzeba, że to rozwiązanie dla tych, którzy samotnie łowią. Wiele naszych wypraw to wspóle wyprawy więc problemu nie ma.

Pozdrawiam

Remek

Ze sie powtorze..gdzie to bedziesz trzymal majac w rekach rybe i wyzwalacz od aparatu?

Nie przecze ciekawe...po wyeliminowaniu w/w..

Gumo

Na Fotopolis w artykule pisze że tym urządzeniem można też wyzwalać migawkę, więc w jednej ryba w drugiej urządzonko :D i pstryk portrecik :o

Dokładnie - to swego rodzaju zdalne wyzwalanie aparatu tylko .... masz dodatkowo jeszcze podgląd tego co widzi aparat :D więc chyba to znacząca różnica w porównaniu do samowyzwalacza i .... 10 sekund ... bip bip bip i .... złe zdjęcie i powtórka.

Pozdrawiam

Remek

Z wyzwalaniem radiowym tez jest c...wo. Nie wiem jak w innych puszkach ale w D60 nalezy ustawic w menu na wyzwalanie zdalne. To ustawienie dziala do 1min w zaleznosi od wybranej opcji. Pozniej aparat przechodzi w ustawienia domyslne i trzeba znowu grzebac w menu z ryba w garsci.

Czyli albo jakos tak ustawic ( ja nie znalazlem jak) zeby aparat nigdy nie przechodzil w stan czuwania (oraz tym razem koniecznie zabrac dodatkowy akumulator) albo jechac z kabla, ktory moze byc widoczny na fotce.

Sprawe dobrego kadrowania i kompozycji zdjecia rozwiazuje w 100% widoczny ekranik.

Wszystkie inne metody sa obarczone ryzykiem albo kadrowania albo innych bledow...

A chodzi przeciez o to , zeby suszyc rybe jak najkrocej i nie uskoteczniac sesji po kilkanascie zdjec, ktore zwlaszcza w lato zaowocuja tym ze moze nie byc czego wypuszczac.

Gumo

p.s.Rozwiazanie (nia) z tym ekranikiem mozna wykorzystac i w inny sposob, np. robiac zdjecia z gory (w tłumie), trzymajac aparat na jakims kiju od szczotki..

Ja tam widzę sporo plusów. Co ze zdjęciami z trudnych pozycji, gdzie nie zawsze uda się luknąć przez wizjer? Często robię fotki na czuja. Na przykłąd przy burcie łodzi, gdy chcę zrobić zdjęcie z perspektywy łodzi. Nie bawię się w wysiegniki, tylko ręką trzymam aparat maksymalnie przy wodzie. Nie ma jak zerkać w wizjer, ani nawet na live view w aparacie, więc strzela się na ślepo i wówczas na 10 fotek czasem 2 się do czegoś nadają.

Takie urządzonko rozwiązywałoby całkowicie temat.

Remku, wiesz ile to kosztuje i czy jest już dostępne w PL?

A co z przypadkami kiedy ryba jest dwuręczna?

Jak dla mnie w takiej sytuacji o wiele lepszym rozwiązaniem jest samowyzwalacz obracany ekranik i ostrość łapana na najbliżej znajdujący sie punkt tuż przed wyzwoleniem migawki.

Owszem, jeżeli ktoś ma aparat z obracanym ekranem, a ja niestety w swoim canonie czegoś takiego nie mam, i takie rozwiązanie to dla mnie swietna sprawa.

Ja też nie mam aparatu z obracanym ekranem ;) . Myślę że jak ktoś dobrze zna swój sprzęt i trochę poćwiczy to może robić dobre zdjęcia bez dodatkowych bajerów.

Nie twierdzę że to urządzenie to zbędna rzecz ale akurat przy autoportrecie wędkarskim w wielu sytuacjach nie ma szans żeby mieć jedną rękę wolną poza kadrem i jednocześnie ciekawie prezentować rybę.

Gumo,

Zupełnie się z Tobą nie zgodzę. Wszystko zależy jakie masz wyzwalacze radiowe itd. Nie jest tak źle jak piszesz - temat mam rozpoznany dość dokładnie ale fakt, z użyciem wysokiej jakości urządzeń do radiowego wyzwalania. Aparat można wyzwolić z 500m na przycisk o dowolnej godzinie, minucie, sekundzie, z synchronizacją aparatu mastera i ... możesz odpalić za pomocą jednego kilknięcia DZIESIĄTKI aparatów - bo niby jak są robione zdjęcia szerokim kontem 20 cm od obręczy kosza, albo ... po co na boiskach stoją aparaty za bramką bez fotoreporterów?

Owszem da się zrobić bez. Kto powiedział, że się?nie da. Moim jednak zdaniem to urządzenie wykorzystane odpowiednio daje 100x więcej możliwości kontroli obrazu i nie mówię tylko o prostym w zasadzie zdjęciu porretowych, które można na sucho poćwiczyć w domu - 2 kroki przed aparat, przysłona 5.6 i ostrość na nieskończoność i mamy obraz. Mówię o np. takich zdjęciach jak robił kiedyś Robert - aparat na wysięgniku - tutaj było to kilka lat temu marzeniem fotografa bo aparat wisiał na wysięgniku kilka metrów i nie wiadomo było NIC. Takich możliwości zastsowań jest o wiele, wiele, wiele więcej.

Pozdrawiam

Remek

http://www.allegro.pl/item917081221_pilot_laser_do_pentax_k_ 7_k20d_k10d_k100d_k200d.html

To jest link do pilota, ktory mam i ktory dziala...do momentu przejscia aparatu w stan czuwania. Jezeli znasz sposob zeby to dzialalo wlaczajac sie od godz 6:00 do 24:00 w D60 bardzo chetnie sie dowiem.

To juz jest z tych ciekawszych, lapie ostrosc...

@Wloczykij fajna fotka. No i ja miewam wlasnie te problemy - nie ten kadr i troche nieostre... :D

Gumo

Gumo, przy wężyku spustowym też jest ten problem?

Jesli nie to chyba niezłym rozwiązaniem będzie wężyk i jakaś obudowa na końcówkę tak żeby można było wyzwolić migawkę stopą, kolanem czy czymkolwiek kiedy ręce są zajęte. Jeśli coś takiego na rynku już jest to był bym wdzięczny za link :D

http://www.allegro.pl/item917081221_pilot_laser_do_pentax_k_ 7_k20d_k10d_k100d_k200d.html

To jest link do pilota, ktory mam i ktory dziala...do momentu przejscia aparatu w stan czuwania. Jezeli znasz sposob zeby to dzialalo wlaczajac sie od godz 6:00 do 24:00 w D60 bardzo chetnie sie dowiem.

Jak powiedziałem - nie używałem tych urządzeń więc nie odpowiem na Twoje pytanie. Używałem innych i aparatem mogłeś rządzić skąd się Tobie podobało.

pozdrawiam

Remek

Używałem rozwiązania, które nazywa się PocketWizard Plus II Transceiver. Niestety drogie, a jeśli jeszcze ktoś chce zainwestować w MultiMax'a to jeszcze droższe. Dlaczego się tyle płaci? Przede wszystkim to rozwiązanie profesjonalne, które gwarantuje Tobie w okręgu 500m 100% odpalenie. Poza tym masz możliwość odpalania grup aparatów, ustalania opóźnień rzędu milisekund na każdym urządzeniu, odpalanie lamp itd. itd. Budowa urządzeń - wykonane z najwyższej jakości materiałów - upadek z kilku metrów urządzenia to po prostu upadek - urządzenie po takim zdarzeniu ma działać. Niestety za te wszystkie udogodnienia słono się płaci. :(