Skocz do zawartości

Łowisko Dorotea - szwedzka Laponia

radanet

Rekomendowane odpowiedzi

Byłem prywatnie 3 lata temu w tych okolicach. Napisz co Cię interesuje i w okolicy jakich miejscowości. Tam jest mnóstwo wody więc przez tydzień poznałem tylko malutki procent terenu ale może coś pomogę. Na pewno na początku lipca było tam mnóstwo meszek. Prawdziwe oblężenie dlatego nie zaszkodzi wziąć gęstą moskitierę i jakieś cienkie rękawiczki. Komary przy nich to sama przyjemności. Nie pomagały środki typu muga i inne z 30% DEET. Nastawialiśmy się głównie na pstrągi z nimi bywało różnie. Drobiazgu było sporo ale z większymi rybami był problem. Szczupaki 60-85cm były prawie w każdej wodzie pstrągowej. Nie wiem jak było na jeziorach bo skupialiśmy się głównie na rzekach. Na pewno warto wziąć aparat szczególnie bedac w górach, widoki przepiękne.

• 2 tygodnie później...

Witaj. W tym jeziorku o którym piszesz nie spotkałem pstrągów. Są za to ładne okonie i zębacze raczej w sporych ilościach. Na jednym z okolicznych złapałem szczupaka 123cm. Rzeczki nie znam, lecz słyszałem, że pstrąg tam jest. Dobre łowiska pstrągowe i lipieniowe są na północ od Dorotei, lub na zachód (w górach). Z doświadczenia mogę polecić ze szwedzkiego punktu widzenia oczka wodne, czyli jeziora (nawet ok 100ha) na których nie da się łowić z łódki (zwykle nie ma dojazdu). Są niełowione a ryba jak ją Pan Bóg stworzył, jedynie bardziej płochliwa niż na łowiskach obławianych.

Prywatnie odradzam tam łowienie z brzegu w pojedynkę, najlepiej mieć kompana w zasięgu głosu.

Powodzenia.

• Like 1

• 3 lata później...

Takie info cytat:  "In addition to the rich fishing, Västerbotten is rich in other wildlife such as elk, bear, lion, wolf, wolf and king's eagle."  :)

źródło: https://www.ifiske.se/en/fishing-in-municipality-dorotea.htm

no nie wiem czy tam pojadę :huh:

Lo to po szwedzku ryś. Widać tę stronę ktoś tłumaczył na angielski translatorem google ;) W każdym razie szwedzka wersja jest poprawna.