Rafus Opublikowano 28 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2015 (edytowane) Dostałem dziś wyczeiacz przynęt. Kupiłem do niego linkę żeglarską o sporej wytrzymałości i średnicy 2 mm. Jaki możecie polecić węzeł by pewnie przywiązać wyczepiacz? Edytowane 28 Maja 2015 przez Rafus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
didi Opublikowano 28 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2015 (edytowane) jak denerwuje cie jezyk hiszp. ,wskazane wyciszyc Edytowane 28 Maja 2015 przez didi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafus Opublikowano 28 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2015 @didi stosujesz któryś z tych węzłów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
didi Opublikowano 28 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2015 (edytowane) tak ten pierwszy ,do przyponow z FLUOROCARBONU,poniewaz nie stosuje zaciskow ktore uwazam za zbyteczne a wrecz kalecza FC przez co sa niepewnedodam tylko ze koncowki obcinam i przypalam delikatnie nie dotykajac paluchami Edytowane 28 Maja 2015 przez didi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafus Opublikowano 28 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2015 (edytowane) Zastosuję chyba dwa węzły. Podstawowyhttp://www.netknots.com/rope_knots/figure-eight/ Bezpieczeństwahttp://www.netknots.com/rope_knots/backup-knot/ Po stracie ulubionej przynęty pozostaje niesmak. A po stracie wyczepiacza? Edytowane 28 Maja 2015 przez Rafus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
didi Opublikowano 28 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2015 pewnie,jesli ci odpowiada,ja ze sztywnym FC nie zrobilbym takiego fiku miku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafus Opublikowano 28 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2015 U mnie problemem jest średnica oraz siły tarcia oplotu o siebie. Typowe węzły wędkarskie takie jak Uni czy Rapala były bardzo trudne do wykończenia przez co nie gwarantowały pewności. Sprawdziłem także węzły z podanego przez Ciebie filmu, jednak ułożenie linki nie do końca mnie zadowalało. Gdyby miał ktoś inne propozycje węzłów to proszę pisać śmiało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
didi Opublikowano 28 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2015 (edytowane) zobacz jeszcze -bucle homer rhode-buckle perfection-centauri-pitzen-palomar (potrojny)x3moze ktorys z tych Edytowane 28 Maja 2015 przez didi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafus Opublikowano 28 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2015 (edytowane) Dzięki za pomoc. Sprawdzę je w wolnej chwili. Jak sądzicie ile metrów linki przyda się na Wisłę? Choć już ją kupiłem to jestem ciekaw waszych opinii Edytowane 29 Maja 2015 przez Rafus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomas81 Opublikowano 29 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2015 Na Wisłę linka 2mm??? Jako że łowię na tej rzece i też używam tego wynalazku napiszę Ci coś. Otóż jeśli nie masz środka pływającego zasięg tego odczepiacza będzie góra 15m a pewnie i mniej. Natomiast jeżeli masz możliwość pływania to i tak w głębokiej wodzie w nurcie będziesz mieć problem z zejdziesz do dna. Dlaczego? Bo linka jest stanowczo za gruba. Przerabiałem różne linki i teraz używam mocnej pletki Power Pro, kupiłem na metry, o średnicy bodaj 0,46mm i wystarcza do odgięcia każdego haka a jest jeszcze przy tym na tyle cienka że daję radę zejść z odczepiaczem do dna w prawie każdym miejscu. Ale prawie czyli nie wszędzie choć odczepiacz ma aż 180g. Wracając do głównego pytania. Odczepiacz wiążę San Diego Jam Knot: http://www.netknots.com/fishing_knots/san-diego-jam-knot/ i wszystko działa jak należy. Tylko że pierw składam plećkę na dwa razy a potem robię pętelki co parę centymetrów. Chodzi o przecieranie linki na kamieniach, co dwie to nie jedna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryba1981 Opublikowano 29 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2015 Na Wisłę linka 2mm??? Jako że łowię na tej rzece i też używam tego wynalazku napiszę Ci coś. Otóż jeśli nie masz środka pływającego zasięg tego odczepiacza będzie góra 15m a pewnie i mniej. Natomiast jeżeli masz możliwość pływania to i tak w głębokiej wodzie w nurcie będziesz mieć problem z zejdziesz do dna. Dlaczego? Bo linka jest stanowczo za gruba. Przerabiałem różne linki i teraz używam mocnej pletki Power Pro, kupiłem na metry, o średnicy bodaj 0,46mm i wystarcza do odgięcia każdego haka a jest jeszcze przy tym na tyle cienka że daję radę zejść z odczepiaczem do dna w prawie każdym miejscu. Ale prawie czyli nie wszędzie choć odczepiacz ma aż 180g. Wracając do głównego pytania. Odczepiacz wiążę San Diego Jam Knot: http://www.netknots.com/fishing_knots/san-diego-jam-knot/ i wszystko działa jak należy. Tylko że pierw składam plećkę na dwa razy a potem robię pętelki co parę centymetrów. Chodzi o przecieranie linki na kamieniach, co dwie to nie jedna Bardzo dobry węzeł, stosuję go do plecionek x8 Varivas, lecz do odczepiacza stosuję palomara Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi