FLO76 Opublikowano 7 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2009 Witam, poszukuje info i mapy jeziora Bełany. Pozdrawiam... FLO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gumofilc Opublikowano 7 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2009 http://www.mazury.pl/5,22,38,jezioro-beldany,mazury.html Takich opisow w sieci znajdzie sie pewnie wiecej ale zgaduje, ze nie o taki chodzi.Mapy batymetrycznej raczej sie nie znajdzie, sa do kupienia w sieci. Mozna rowniez nabyc ksiazke, beda tam zarowno opisy, jak i plany. Gumo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FLO76 Opublikowano 7 Lipca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2009 Moze ktos ma skan mapy batymetrycznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawas2 Opublikowano 7 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2009 Dowiedz się pod tym linkiem:http://www.lakefishing.com.pl/batymetria.htmMyślę że załatwisz Pozdrawiam.Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemsol Opublikowano 29 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2015 witam,wybieram się w najbliższy weekend nad bełdany....będę wdzięczny za info na temat co gdzie i jak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawele Opublikowano 29 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2015 Jaki rejon? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemsol Opublikowano 29 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2015 piaski i rejon wyspy piaseczyńskiej do kamienia najdalej.... nie zamierzam latać po całych bełdanach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawele Opublikowano 29 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2015 niestety to nie moje tereny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
milupa Opublikowano 30 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2015 piaski i rejon wyspy piaseczyńskiej do kamienia najdalej.... nie zamierzam latać po całych bełdanach Trochę czasu minęło podziel się z nami wiedzą, jak połowiłeś czy trafiłeś jakieś ciekawe miejsca.Być może trafi mi się wyjazd na Bełdany i chętnie bym coś się dowiedział. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemsol Opublikowano 30 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2015 minęło całkiem sporo czasu.... sukcesów spektakularnych nie było bo nastawiałem się na sandacza - otwarcie sezonu.... złowiłem 5 kruciaków, 7 szczupaków do 70 cm (wszyskie na okoniowy sprzęt gumka 4-5 cm na 4 gramowej główce) i sporo okoni. "znawcy" jeziorowego łowienia byli mocno zdziwieni że połowiłem tak okoni i to na 4 metrowych główkach...tydzień po tym jak ja byłem pojawił się post o rzezi na śniardwach.... i faktycznie na bełdanach też też się ruszyło a w drugiej połowie czerwca było podobno bardzo dobrze ale tylko i wyłącznie przy łowieniu na żywca.z ciekawostek to na okoniowy zestaw wziął jazgarz który oblał mnie mleczem....pełnia tarła...w tej okolicy której się poruszałem jest do 7miu górek, z czego dwie dawały ładne okonie a jedna dawała też krótkie sandaczyki...woda na bełdanach była krystalicznie czysta z przjrzystością ponad 2.5 metra, roślinność występowała do 3,5 metra. sandaczyki łowiłem na zestawach z długim przyponem z fluorokarbonu, okoniom i szczupakom nie przeszkadzał cienki (2,5 kg) wolfram....kolejną wizytę na bełdanach planuję na połowę września.... może będzie lepiej z sandaczem.... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
milupa Opublikowano 30 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2015 Dzięki, Jeśli ktoś ma jeszcze doświadczenia z okolicami Piasek chętnie poczytam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemsol Opublikowano 30 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2015 (edytowane) hmm i muka.... chciałem wstawić zrobioną mapkę poglądową..... Edytowane 30 Lipca 2015 przez Przemsol 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemsol Opublikowano 30 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2015 no udało się..... wot trochę techniki i człowiek się gubi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemsol Opublikowano 23 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2015 wybieram się w najbliższy weekend.... ktoś coś wie? ponoć 75cm niższe lustro wody..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawele Opublikowano 24 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Września 2015 Byłem pod koniec sierpnia, wody rzeczywiście ubyło co najmniej 50 cm. Okoń na górkach chimeryczny, szczupłego trzeba było szukać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemsol Opublikowano 24 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Września 2015 a sandacza ktoś widział? z tego co zasłyszałem to ponoć dużą popularnością cieszy się kwoczenie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dareksum Opublikowano 24 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Września 2015 to pewnie są tam sumy a to wróży rychły koniec innego drapieżnika 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemsol Opublikowano 25 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Września 2015 sumów jest tam sporo i to dużych.... z informacji które mam to od kilku lat jest powrót sandacza do tego stopnia że wypiera szczupaka. zobaczymy co zwojuję przez 4 dni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darulica Opublikowano 23 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2015 Witam@Przemsol ,jak było na Bełdanach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemsol Opublikowano 24 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Października 2015 oj to już trochę minęło....a było....dziwnie zaskakująco dla "miejscowego" a potem dla mnie....pomimo wypłynięcia ze znajomym który zna wodę jak własne odbicie w lustrze pierwszego dnia kontakt mieliśmy mizerny - 3 małe okonki. drugiego dnia zwiedzałem wskazane miejsca ale nadal tylko kilka brań...trzeciego dnia zaczynam szukać po swojemu i.....taaaadaaam.... okonie są i chętnie biorą.... jeden warunek.... głębokość do 3.5 m - bo na tej głębokości na bełdanach kończy się roślinność... rzuty w rośliny mniej więcej na 2.5 metra wody.... gdy guma wyskakuje z roślin jest branie... w ten sposób schodzi mi paczka gum bo ryby niszczą je dosyć szybko (guma wytrzymuje maks 15 ryb) ale zabawa przednia.. czwartego dnia powtórka więc pierwsze dwa dni pływania na pusto jakoś się znoszą...ale.... co mnie zniesmaczyło.... 3go dnia napływam na górkę. sonda pokazuje rybkę, jest twardo, i nagle pojawiają się rybacy: "tu stoją sieci".... no cóż kłócił się nie będę.... wody dużo a jedne sieci mi w łowieniu nie przeszkodzą.... 4go dnia rano... inna górka....napływam ryby od pierwszego rzutu współpracują i....rybacy też....się pojawiają - tym razem zebrać sieci.... mają w niej okonie (grubo powyżej 40 cm) sandacze, leszcze i inne "pomniejsze" rybki...odpływają po kolejne sieci...naliczyłem 5 różnych miejsc gdzie je zbierali...a siaty po 100 metrów. gospodarstwo mikołajki......z ostatnich wieści to tydzień temu odezwał się okoń na głębszej wodzie. szczupak i sandacz na razie nie chcą...podobno... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darulica Opublikowano 24 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Października 2015 Dzięki za odpowiedź.Pytałem się ,gdyż w tym czasie łowiłem na sąsiednim jeziorze.U mnie bez rewelacji .Przez kilka dni kilka większych okoni-30-35 i kilka szczupłych w tym jeden 97cm.Siatki to plaga na tych jeziorach.Płynąc przez Sniardwy naliczyłem sześć (które widziałem),a w Okartowie zawsze jest zastawione między jeziorami.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemsol Opublikowano 14 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2016 czy może ktoś już łowił na bełdanach? jaka sytuacja na wodzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
golenia Opublikowano 19 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2016 Czy są na Bełdanach jakieś miejsca do slipowania łodzi? Będę wdzięczny za informacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bobby0404 Opublikowano 19 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2016 Jest dobry slip w Wygrynach- przystań u Edka o ile nic nie pokręciłem. Slipowanie 40 zł. Sam się tam wodowałem tydzień temu. Z innej beczki. Gdzie mogę znaleźć dobry, szczegółowy plan batymetryczny? Wody kawał i sporo czasu zajmuje znalezienie ciekawych miejscówek. Łowiłem w okolicach Wygryn, ale wyniki mizerne. Jeszcze w sobotę okonie trochę ganiały, ale w niedzielę to już bryndza totalna. Poza spiętym szczupakiem ok. 60 cm kilka okoni palczaków. Fakt, że było bardzo goraco i nie wiało. Woda miała 22 st., a wszystkie okonie złowiłem na płytkiej wodzie w okolicy wypłycenia z zielem. Na głębszej wodzie nie było nawet dotknięcia.Może ktoś się podzieli info w jakich okolicach szukać sandaczy. Znalazłem spad/górkę z kamieniami na przeciwko Wygryn, ale poza tym szczupakiem nic. Będę tam jeszcze w październiku ze 3 razy i chciałbym się dobrać do sandaczy i ew. grubszych okoni. Czego szukać, na jakiej głębokości próbować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemsol Opublikowano 20 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2016 z ostatnich wieści z bełdan to z sandaczem jest krucho. okoń czasami się odzywa. jeżeli stali bywalcy narzekają na brak sandacza to nastawianie się na niego w ciemno to marne szanse. okonie na górkach. z wygryn masz najbliżej do wyspy piaseczyńskiej a tam są 3 góreczki no i oczywiście spady od samej wyspy. tam bym próbował na początku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi