Skocz do zawartości

Jezioro Bełdany

FLO76

Rekomendowane odpowiedzi

Okonie łowiłem z wypłycenia na płn. od wyspy- czasami ganiały drobnicę w zielsku. Na spadach nie miałem nawet dotknięcia. Szczupak z kolei się uczepił na kamienistym wypłyceniu przy cyplu na płn. od Piasków. Tam też było najwięcej łódek z wędkarzami. Na wejściu do zaroki wygryńskiej też jest wyspa i od południowej strony twardy garbik, który też okupowała 1 lub 2 łódki. Na echu było widać drobnicę, ale brań nie było. Czy okolice wyspy mysiej sa warte uwagi?

Dziwiłem się, że na głębszej wodzie w ogóle nie brały okonie. Nawet na kamieniach i tym garbie od wyspy.

Tak z ciekawości, długo byłeś?

Jeśli możesz to napisz coś więcej na temat okoni. Czy brały na twardym dnie, czy na miękkim, czy może bez znaczenia? Dno płaskie, czy raczej spady, a może po prostu przy ławicach drobnicy.

Ja jak pisałem wcześniej trafiałem okonie tylko na płyciznach przy zielach i drobnicy. Na głębszej wodzie zero brań poza przypadkowym szczupakiem. A tak miałem chęć dobrać się właśnie do okoni. Gratulacje, że Wam się udało.

Byłem od rana do wieczora. Na wodzie 4-5 metrów trafialiśmy samą drobnicę okoniową, do 20cm. Na jednej z górek stanęliśmy na 10m i prowadziliśmy zestawy rzucając na szczyt,ale brania były prawie pod samą łodzią. Tak więc łowiliśmy po stoku, dno twarde. Przez chwilę okonie podniosły się do góry i złowiłem kilka sztuk na poppera.  Jak chcesz wyśle ci namiary gps

• Like 1

• 2 tygodnie później...

U mnie trochę okoni 25-30 cm z wody 5-9 m. Brania raczej rano i do tego chimeryczne- 20 min. brań, a potem pusto. Generalnie słabo. Sandaczy nie wiem gdzie szukać. Podobno ktoś, gdzieś połowił sandaczy na żywca, ale osobiście nie widziałem. Rzucałem ze 3 godz. za sandaczem, ale dałem sobie spokój- zero brań. Wolałem okonie- przynajmniej coś się działo od czasu do czasu.

Widziałem trochę ludzi na łódkach. Standard to dwa twistery i ciężarek i ciąganie po dnie za okoniem.

• 1 miesiąc temu...
  • 4 lata później...

Witam,

Wybieram się na urlop od 24 czerwca do Mikołajek, zabieram ze sobą łódź I oczywiście wędki

Chciałbym powedkować kilka razy rankiem gdy kobieta jeszcze będzie spala :)

Głównie interesuje mnie sandacz I okon..

Nocleg będę miał nad Mikołajskim, ale dysponuje łodzią 4.30 z silnikiem 20 km więc przemieścić się nad Bełdany czy Tałty nie będzie skomplikowane. Jest sens wedkowac tam czy lepiej zwiedzać ? A może ktoś jakieś miejscówki godne polecenia podpowie ;) ?ryb nie jadam, dont worry.

post-67785-0-47383000-1623004140_thumb.jpeg

Tylko i wyłącznie ze słyszenia od klienta który jeździ na Bełdany.

Jeździ tam już z 15 lat co weekend pod przyczepę typowo wędkarsko i nie raz widziałem foty z pięknymi okoniami. Z tego co mowi przy dobrym żerowaniu okonia jest w stanie w weekend tj. piątek- niedziela wydłubać około 50 sztuk 30/40 cm.

Mówi że najlepiej okonie reagują na żelazo w rozmiarze 4.

Foty widziałem więc raczej mówi prawdę ale po tylu latach wodę zna dobrze.

Pozdro

• 2 lata później...

Witam wszystkich, czy ktoś może namiar na jakiś slip czy gminną plażę, gdzie spokojnie można zwodować łódkę nad jez.Bełdany.

Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalki

Niemal w każdymj porcie są slipy. Na pewno w Piaskach (nie pamiętam czy nie dwa), Przystań u Edka, po przeciwnej stronie jeziora na pewno ma slip.

Chyba, że ​​szukasz za darmoszke to nie pomogę. Nie miałem ochoty i czasu na szukanie

Edytowane przez Dano.

• 1 rok później...