elmo Opublikowano 15 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2010 (edytowane) . Edytowane 9 Kwietnia 2015 przez elmo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomy Opublikowano 15 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2010 Ja sam kurcze mam zagwozdkę bo Forecast mi wysłał wobki maleńkie i są tak piękne że no muszę coś pod nie zazbroić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bert Opublikowano 16 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2010 Czym różni się Batson IST 1082F od Batsona IST 1142F i jak w porównaniu z nimi wypada Lamiglas XMG1142L i Talon 90 MLXF2 ?Zaintrygowały mnie dobre opinie na temat tego Lamiglasa.Który z nich będzie lepiej obsługiwał obrotówki, zwłaszcza w nurcie oraz agresywnie pracujące woblerki?Na gumki będę łapał rzadko. Nie przepadam za kluskowatą akcją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chub norris Opublikowano 16 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2010 Talona MLXF znam w długości 3,05, a XMG 114 2L oglądałem tylko w formie gołego blanku... Ale na podstawie powyższych poszlak typuję, ze Talon ma delikatniejszą szczytówkę, środkowe ugięcie dopiero pod zdecydowanym obciążeniem angażujące dolnik, lepiej spisuje się w dolnej połówce c.w.; Lami jest pewnie sztywniejszy, ale ugięcie pod obciążeniem ma płynniejsze, lepiej niż Talon poradzi sobie z przynętami bliższymi górnej granicy c.w., a także z agresywnie pracującymi, w mocnym nurcie - blank zapamiętałem jako wyjątkowo sążnisty, jak na 10 lb. Od siebie dorzucę jeszcze do zgadywanki Lamiglasa Rogue River 10 lb, 2,75, czyli RR 108 2ML. Może prostsza - w sensie: mniej finezyjna - konstrukcja od wyżej wymienionych, za to spory zakres obsługiwanych przynęt, także w nurcie, ładne, głębokie ugięcie, niezła współpraca z żyłkami od 0,16 - 0,18; chyba bardziej uniwersalna niż np. wspomniany Talon MLXF. P.S. A najdziwniejsze, że nie zajrzał tu jeszcze @Gumofilc, żeby napisać: Talon MF2... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bujo Opublikowano 16 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2010 Witam, Kazda bedzie dobra, moze oprocz tego krotkiego Batsona. Wszystko jest kwestia upodoban zamawiajacego. Trzeba niestety wziac do reki i sie zdecydowac. Inaczej zawsze bedziesz kierowal sie opiniami i preferencjami innych uzytkownikow, ktore nie zawsze musza sie pokrywac z twoimi. Wizyta w pracowni nieunikniona jesli ma to byc wedka dla ciebie. Bujo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bert Opublikowano 17 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2010 Oczywiście będę musiał te blanki obejrzeć w pracowni.Jakoś tak jednak najbardziej w tej chwili jestem za Lamiglas Certified Pro XSH 1142L.Myślę że do moich potrzeb będzie dobry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forecast Opublikowano 17 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2010 Osobiście polecam SH1143-2. Blank jest lżejszy od odpowiedników z RX 7 Mam owy kij i jest jak trzeba. Subtelny szczyt poddaje się zassaniom jazi jak również świetnie katapultuje mym zdaniem wabiki przedziału 2-15 gr. Bolka się nie przestraszy a moc 12 lb w dolniku bardzo się przydaje gdy trzeba przytrzymać większą rybę w nurcie. Wcześniej łowiłem SH1141-2 dobry ale tylko na jazie do kleni za wolny. Na letnie jazie brakowało mu mocy. Uzbroić na starcie w alconity lub hardloye w ramce Y które są lżejsze od tych pierwszych i cudów nie widów nie trzeba. A jak nie ma ryb lub przynęta z techniką jest do kitu to nawet najbardziej wypucowana i wymodułowana wędka nie pomoże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bert Opublikowano 17 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2010 Osobiście polecam SH1143-2. Blank jest lżejszy od odpowiedników z RX7Niewątpliwą zaletą tego blanku jest cena-175 zł.Może rzeczywiście nie ma się co pchać w Lamiglasa,Talona,RX8 czy RX7 Batsona skoro z powodzeniem wystarczy coś z RX6. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOFIX99 Opublikowano 17 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2010 Siemka! Ja mam lamiego 1142L i mogę go porównać do jedzenia eklerków z nadzieniem waniliowym [NIEBO W GĘBIE].Daje radę dla wirów 00,0,owadów 2 cm,nie pogardzi też exekutorem 5.Na rx6 postawiłbym przy słabych finansach w kieszeni. PZDR!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bert Opublikowano 17 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2010 Siemka! Ja mam lamiego 1142L Którego? Lamiglas Certified Pro XSH 1142 czy Lamiglas XMG1142L ? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOFIX99 Opublikowano 17 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2010 Sorki. Przeoczyłem-XSH. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomy Opublikowano 17 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2010 Konger Elvis. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bujo Opublikowano 17 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2010 Bert- sprawdz gdzie masz najblizsze pracownie ( w profilu nie masz miejsca zamieszkania), umow sie na spotkanie, pomacaj i sie zdecyduj. W tym momencie wbrew intencjom piszacych posty robimy ci tylko wiekszy metlik w glowie. Jeden woli wolne takie, drugi inne trzeci jeszcze cos innego i gotowe. Mam kilka wedek pod te ryby i przynety: Batsona RX7 2.90 do 10 gram, Talona ITM 3.20 do 10.5 gram i wspomnianego Gattiego 2.75 do 14 gram. Kazdy ma inne zastosowania i zaden nie jest moim ulubionym. Tak tylko do przemyslenia Bujo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czoper Opublikowano 18 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2010 Polecam Batsona XST1141F , przerabiałem rx7 do 10 i 14g..najbardziej z nich wszystkich podpasował mi XST1141F...szybki blank, ładnie pracuję pod obciążeniem nawet z przyłowem w postaci bolenia świetnie daje rade...super zabawa.. ładnie podaje najmniejsze wobki, polecam z czystym sumieniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drateffka83 Opublikowano 27 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2010 Witam!Powtórzę zdanie kolegi Bujo, najlepszą opcją jest bezpośrednie macańsko w pracowni. Ja sam po sobie widzę, że z kijami bywa różnie, ma się coś jakiś czas a gdy macnie się coś innego to można się przekonać do takiej nowości lub nie dlatego opcja słuchania ludzi o opiniach z własnych upodobań jest pomocna ale napewno nie jest odzwierciedleniem Twoich typów. Ja mam 993F zarówno w standardzie jak i z wklejką i np do kleni go zupełnie nie zaborę, z batsonami 2,75m i 2,9m zarówno 10g jak i 14g miałem lub mam styczność na codzień i chwalę sobie (głównie IST1142F) ale ostatecznie i najczęściej nad wodę jadę z XMG1142LL. Jest to typowy patyk do łowienia lekkiego na większych uciągach, nie kuca na robocie, ma potencjał na każdego klenia z Wisły, również nie było jeszcze takiego bolka który byłby dla niego za duży. O Phenixie nie powiem nic bo nim nie łowiłem ale wiem, że też w głowach pozmieniał wiele. Na koniec powiem tak: ze wszystkich patyków na klonka nigdy nie pzbędę się Lamiego XMG1142LL.Pzdr! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
platynowłosy Opublikowano 7 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2011 Witam Kolegów.Wczoraj kolega,co muchami miata, włożył mi w łapki kij muchowy swój. Żarty, żartami, ale....pomyślałem sobie...dlaczego by robala kleniowo-jaziowego ( 1,5 - 2,0 cm), na żyłce, albo na plecionce 0,08 z długim przyponem żyłkowym i małym kręciołku nie puścić na wodę, ale na kiju muchowym?Skąd ten pomysł? machnąłem tą muchówką i mnie olśniło..Jaka akcja...miodzio.Może Koledzy potraktujecie mojego posta jako profanację, ale chciałbym spróbować. Zakładam przebudowę rękojeści. Pytanie: jaki kij będzie pasował do takiej próby? Kolegi nie pytałem, bo zawał byłby pewny.Zaznaczam, że moje wywody i pomysły to nie żart.pozdrawiamAlek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mekamil Opublikowano 7 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2011 Chodzi Ci o zbudowanie kija spinningowego na blanku muchowym? Bo tak to rozumiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
platynowłosy Opublikowano 7 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2011 Tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mekamil Opublikowano 7 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2011 No to nie jesteś pierwszy Wybierz blank o długości takiej jak Ci pasuje (ale raczej max 2,8 m), do linki 4, może 5 WT. Uzbrój w lekkie przelotki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 7 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2011 Ameryki nie odkryłeś.Na niektórych blankach muchowych powstawaływspaniałe spinningi.Miałem takiego zbrojony jeszcze przez Anosa(Banachowski,Politowski).Piękna praca blanku.W obecnych dopiero można wybierać,przebierać.Jeżeli chcesz zbroić w pracowni zapytaj Daniela XRods, a jeżeli sam to kombinuj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
platynowłosy Opublikowano 7 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2011 Ok, dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bass-74 Opublikowano 8 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2011 Dokładnie tak jak Ci napisał Jozi. Mam jeszcze taki kij wykonany przez Pana Banachowskiego na muchowym blanku Pacyfic Bay 3,05m , opisany 3 - 9 g ale da radę troszkę więcej. Jak coś na niego siądzie to chyba nie ma możliwości żeby spadło , taka amortyzacja i spory zapas mocy. Moim zdaniem to bardzo specyficzne wędki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 8 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2011 Takie kije trzeba lubieć.Praca miękka jak muchówki,zacinać trzeba energicznie ale o spięciu ryby raczej nie ma mowy.Na żyłce 0,14 można niewiarygodne rybsko umęczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bassy Opublikowano 8 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2011 Własnie jak to jest- bo jak umęczyć to w przypadku c&r do dupy trochę........ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 8 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2011 Bassy dobrze mówisz ale jak siada przyłów na delikatny zestaw to każdym męczysz.Można ewentualnie odciąć żyłkę czy plecionkę.Jakie rozwiązanie proponujesz . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi