Skocz do zawartości

Wędka na klenie - jazie, jaki blank wybrać?

pitt

Rekomendowane odpowiedzi

Ano robił, jeszcze jak bywał na portalu RO. Mam jeden z pierwszych kijków, które zmontował po odejściu z ANOSA. Nie zamienię go na nic innego w życiu. Kika godzin przy telefonie, pomiary mojej ręki od nadgarstka do łokcia, setki pytań z mojej strony, kilkanaście od Artura - zaowocowały wędką jedyną w swoim rodzaju. Nie miałem okazji osobiście porozmawiać z Arturem ale kilkanaście razy w sezonie myślę o Nim bardzo ciepło :D

Witam,

patyk na klenia lub jazia wykonany na blanku muchowym wcale nie musi być bardzo wolny (oczywiście w kategorii blanków muchowych...) nawet uzbrojony w alconity. Posiadam wędkę zbudowaną na blanku firmy Dan Craft model FT 906-4, 9' do linki 6, która po ubraniu w ww. przelotki przypomina akcją noramalne kije spiningowe w klasie lamiego g-1000 lub batsona rx-6, wiadomo, że nie każdemu leżą takie wędki szczególnie o cw. do 10 g no ale np jazie mi się nią łowi świetnie. Szukając szybszego i mocniejszego travela trafiłem na blank TFO TiCrX - 9' do linki 9 - ten został uzbrojony w tytany Fuji i jak na razie (pierwsze testy na sucho) zachowuje się jak dosyć szybki spin, a jego cw oceniam na około 20 g. Żeby mieć jeszcze mocniejszą wędkę na blanku muchowym - tym razem do multika zakupiłem blank lamiglasa CSF 102 12, jest to blank z e-glasu do linki 12 o długości 9' - wykorzystałem tylko trzy górne segmenty i wyszła z tego wędka obsługująca przynęty od 10 g do przynęt wielkości slidera 10 ... no ale to nie na jazie i klenie więc nie będe pisał ...

pozdrawiam i polecam eksperymenty z blankami muchowymi w innych metodach wędkowania.

post-3266-1348915285,8699_thumb.jpg

Witam ponownie..Na poczatku dzięki za wszystkie odpowiedzi w sprawie daiwy i hm-a..Na pewno bardzo mi pomogły :)ale teraz to mam naprawde problem..Jestem prawie zdecydowany na zakup st.croix aida ewentualnie złozenie kijka w pracowni..ale tu pojawia sie problem :( nie mam zielonego pojecia co to ma byc :( wiec moze po kolei.Będę łowił klenie i jazie,czasem wyskoczę na pstraga.Moje przynety to wobki 3-5 cm,blaszki 0-3 i małe jigi..kołowrotek max 2500,żyłka 0.16-0.20mm.Jestem zwolennikiem prostoty-zadnych zbędnych zdobień i kolorowych dodatków.Blank najlepiej czarny,korek normalny,długość max 260cm..Nie mam zielonego pojecia co wybrać,wiem ,że można podzwonić ,popytać i załatwione.. :D ale nie o to chodzi.Na pewno macie swoje typy i perełki :mellow: Może ktoś pokaże i pomoże :D mile widziane foto waszych cudeniek..a i najważniejsze..mam tyle co na nowego avida..może wystarczy..pozdrawiam..

Witam,

A ja polecam wizyte w jakiejs pracowni badz sklepie gdzie mozna bedzie cos wziac do rak, obejrzec, machnac i zdecydowac czy pasuje.

Pamietaj, ze ma to byc wedka dla ciebie, nikogo innego i jesli taka okaze sie HM to go kupuj.

Klenie, jazie i pstragi to bardziej medium fast niz fast. Blankow i gotowych wedek jest wiele.

Jak chcesz Avida w 2 czesciach to najtaniej zamowic ze Stanow, polecam sklep co sie nazywa Anglers Habitat. Napisac maila, zaplacic paypalem badz karta,czekac az dojdzie i ognia nad wode.

Bujo

Za niecałe 5 stów poszukasz starej serii Shimano Speedmastera 2,70 5-20g.super kijek+sztywna tuba i nie pęka żadnej rybki od pstrążków po kleniki i boleniki :)największą rybkę jaką udało mi się wyciągnąć tym kijaszkiem była prawie metrowa głowatka ;) Kolega Jozi napisał-Nowy avid to 1000złTo ile masz?-a więc zostaje jeszcze 5 stów od kolegi Mefisto kupisz maszynkę i Będziesz Pan Zadowolony !!!

post-2633-1348915292,0474_thumb.jpg

Za niecałe 5 stów poszukasz starej serii Shimano Speedmastera 2,70 5-20g.super kijek+sztywna tuba i nie pęka żadnej rybki od pstrążków po kleniki i boleniki :)największą rybkę jaką udało mi się wyciągnąć tym kijaszkiem była prawie metrowa głowatka ;)

A już myślałem, że zamiast fotki z netu, zobaczę tą głowatkę :unsure:

Ten Phenix 863 chyba byłby w pyteczkę . Właśnie skończyłem na nim przed chwilą nawijanie omotek. Już wkrótce przejdzie chrzest bojowy (a w każdym razie wodny).

Poza tym Composite Developments XLS 2,75 do 14 g chyba też byłby zacniutki, ino ma te 15 cm więcej :unsure:

Pzdr,

Fatso

Bujo, ten anglershabitat.com to ma tylko sprzęt muchowy czy ja źle coś ogladam? Szukałem tam Avida 3,20m do 18 i nie znalazłem.

Z tego co wyczytałem to przy zakupach powyżej 300$ wysyłka gratis.

Wracajac do tematu. W tym roku byłem parę razy z Avidem (2,90m do 18g) na rybach i ogólenie jestem bardzo zadowolony, ale patrząc na różnicę między wedkami jakimi łowiłem do tej pory, a avidem to cena w okolicy 1000zł jest ceną zawrotną i kompletnym nieporozumieniem. Cena w USA oscylująca ~200$ jest już znośna. Mówiąc wprost, nie kupiłbym tego kija za tyle pieniędzy ile w Polsce trzeba na niego wydać. Spodziewałem się wodotrysków, a mam po prostu bardzo dobre narzędzie do łowienia. Cena ok 600zł byłaby uczciwa.

Tak sobie czytam ten wątek... I tak sie delikatnie zastanawiam nad ogólnym łocosierozchodzi tak właściwie... :unsure:

Parę dni temu autor i założyciel tegoż wątku próbował nakłonić kogo się da do utwierdzenia Go w wyborze Dragona haema... Sam był przekonany i zdecydowany, potrzebował tylko akceptacji współplemieńców...

Teraz już rozkochał się na zabój w Avidce albo wędce pracownianej... Tylko jak sam napisał: Jestem prawie zdecydowany na zakup st.croix aida ewentualnie złozenie kijka w pracowni..ale tu pojawia sie problem, nie mam zielonego pojecia co to ma byc... Czyli znów powrót do punktu wyjścia... :unsure:

A uczestnicy dyskusji kompinują jak konie pod górkę: a może taki, a może siaki, a ten to drogi, a ten to ho, ho, ho... I znowu kotłowanka na dwie strony, tak w rzeczywistości prawie o niczym...

Jack napisał: Wracajac do tematu. W tym roku byłem parę razy z Avidem (2,90m do 18g) na rybach i ogólenie jestem bardzo zadowolony, ale patrząc na różnicę między wedkami jakimi łowiłem do tej pory, a avidem to cena w okolicy 1000zł jest ceną zawrotną i kompletnym nieporozumieniem. Cena w USA oscylująca ~200$ jest już znośna. Mówiąc wprost, nie kupiłbym tego kija za tyle pieniędzy ile w Polsce trzeba na niego wydać. Spodziewałem się wodotrysków, a mam po prostu bardzo dobre narzędzie do łowienia. Cena ok 600zł byłaby uczciwa. Jozi dołożył: Tylko ile musi dać za pheniksa?Ile dałeś?

I już wjechaliśmy w te wszechobecne na Jerkbajcie pieniądze, widełki cenowe, opłacalność i nieopłacalność, jakieś okazje i drożyzny...

A powiedzcie mi szczerze, jak odróżnić na rybach wędkę za 500 złotych od wędki za 800..? Czy jest jakaś akcja dwustuzłotowa, a może studolarowe ugięcie, a może przewartościowane same napisy...

A może po prostu w tych mydlanych dyskusjach ginie sam cel

posiadania wędki czyli rybkowanie... <_<

Mam wrazenie, ze to taki syndrom naszych czasow...ludzkosc zjadla juz swoj ogon i zaczyna dochodzic do szyi.

Ale zaraz jakis superwulkan albo meteoryt (ze o innych procesach nie wspomne) sie zlituje i przy......a w konfrontacji z kilometrem lodu nic nie wygra - bedzie spokoj na jakis czas...

Wbrew pozorom na temat - wegiel jest jednym z najbardziej krazacych w przyrodzie pierwiastkiem. <_<

Gumo

Mam wrazenie, ze to taki syndrom naszych czasow...ludzkosc zjadla juz swoj ogon i zaczyna dochodzic do szyi.

Ale zaraz jakis superwulkan albo meteoryt (ze o innych procesach nie wspomne) sie zlituje i przy......a w konfrontacji z kilometrem lodu nic nie wygra - bedzie spokoj na jakis czas...

Wbrew pozorom na temat - wegiel jest jednym z najbardziej krazacych w przyrodzie pierwiastkiem. <_<

Gumo

Komentarz do części pierwszej: :lol: :lol: :lol:

A do części o węglu: to niech sobie krąży w postaci klusek świderków czy papieru gazetowego... Dopokąd u nas nic nie pieprzło, to chodźmy na rybki.. <_<

Zorro :D

Wracamy do wcześniejszej dyskusji z innego wątku :D

Nie byłoby problemu jeśli Megabass, Dragon, Jaxon i St.Croix wraz z Lamiglasem kosztowały tyle samo, powiedzmy 100 albo 1000zł.

Wtedy pytania byłyby zupełnie inaczej skonstruowane.

Jednak pieniądz rządzi naszym życiem (przynajmniej moim)i nie da się o zakupach rozmawiać bez rozmawiania o cenie.

No chyba, że wchodzi się do Londyńskiego butiku, nie pyta o ceny, bo i tak ich nie ma na metkach, a przy kasie pani stosowną kwotę inkasuje i nawet nie pyta czy może być winna grosika. Twoje zadanie ogranicza się tylko do wprowadzenia PIN'u.

Chłop ma do wydania jakąś kasę i chce kupić coś z czego będzie najbardziej zadowolony (tak, potrzebuje potwierdzenia słuszności swojego wyboru u współplemieńców)i chce się już cieszyć z używania takie rzeczy, jednak jej jeszcze nie ma i musi się zdecydować na coś... zdecyduję się na coś, później zobaczy u kogoś innego coś jeszcze fajniejszego i będzie sobie pluł w brodę, że utopił kasę w czymś z czego jednak nie jest do końca zadowolony. Wydatki o jakich teraz rozmawiamy to nie jest kupowanie gumy do żucia i się jej nie wypluwa i nie wsadza do ust następnej. Przypomnij sobie przypowieść o wdowim groszu...

Że tak zapytam z wrodzonej ciekawości, kim jesteś z zawodu? Mam na myśli wykonywany :D... poproszę o priv, jeśli nie chcesz pisać na ogóle :D)

Pozdrawiam serdecznie i połamania.

Przepraszam za OT :D

Pytanie uzupełniające do autora tematu - czym łowiłeś do tej pory?

edit:

Jeszcze jedno mi się przypomniało.

Załóżmy, że jesteśmy na forum obuwniczym... rozmawiamy o butach i każdy poleca jakiś znakomity model, w którym doskonale mu się chodzi. Pada pytanie o buty specjalistyczne np. do wędrówek po lesie i zaczyna się wymienianie.. Maindl, AKU, Trezetta, Aigle, NorthFace, Geologic etc.

No i które buciki takie biedny człowiek ma wybrać?

Padają podpowiedzi, że np Maindle są dostępne w sklepie w Kanadzie, Aigle w Holandii, a NF w Nowej Zelandii. Koleś wybiera te, które najbardziej mu się podobają (przy założeniu, że stać go na każde) i przychodzi paczka. Wsadza nogę do środka i kompletne rozczarowanie bo but niewygodny jak cholera i nie pasuje ze względów anatomicznych... za wysokie/niskie podbicie, za wąski/szeroki. Przecież tyle osób go polecało, a jednak jemu nie pasuje.

Jeden woli ogórki, a inny ogrodnika córki...

Mam nadzieję, że taki trywialny przykład podpowiada o co mi chodzi :D?

Jeśli nie to wytłumaczę jak wytrzeźwieję :D

Pozdrawiam jeszcze raz :D