Tomek TJ Opublikowano 8 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2011 Artur Banachowski robił spiny na blankach St.Croix Legend i Avid klasy 6-7. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
doktorek Opublikowano 11 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2011 Ano robił, jeszcze jak bywał na portalu RO. Mam jeden z pierwszych kijków, które zmontował po odejściu z ANOSA. Nie zamienię go na nic innego w życiu. Kika godzin przy telefonie, pomiary mojej ręki od nadgarstka do łokcia, setki pytań z mojej strony, kilkanaście od Artura - zaowocowały wędką jedyną w swoim rodzaju. Nie miałem okazji osobiście porozmawiać z Arturem ale kilkanaście razy w sezonie myślę o Nim bardzo ciepło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hubertus Opublikowano 15 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2011 Czy blank z muchołapki 4-5 nie bedzie zbyt delikatny, co szanowne grono myśli o klasie 7-8 do przerobienia na kleniówke. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rybak109 Opublikowano 16 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2011 Witam, patyk na klenia lub jazia wykonany na blanku muchowym wcale nie musi być bardzo wolny (oczywiście w kategorii blanków muchowych...) nawet uzbrojony w alconity. Posiadam wędkę zbudowaną na blanku firmy Dan Craft model FT 906-4, 9' do linki 6, która po ubraniu w ww. przelotki przypomina akcją noramalne kije spiningowe w klasie lamiego g-1000 lub batsona rx-6, wiadomo, że nie każdemu leżą takie wędki szczególnie o cw. do 10 g no ale np jazie mi się nią łowi świetnie. Szukając szybszego i mocniejszego travela trafiłem na blank TFO TiCrX - 9' do linki 9 - ten został uzbrojony w tytany Fuji i jak na razie (pierwsze testy na sucho) zachowuje się jak dosyć szybki spin, a jego cw oceniam na około 20 g. Żeby mieć jeszcze mocniejszą wędkę na blanku muchowym - tym razem do multika zakupiłem blank lamiglasa CSF 102 12, jest to blank z e-glasu do linki 12 o długości 9' - wykorzystałem tylko trzy górne segmenty i wyszła z tego wędka obsługująca przynęty od 10 g do przynęt wielkości slidera 10 ... no ale to nie na jazie i klenie więc nie będe pisał ... pozdrawiam i polecam eksperymenty z blankami muchowymi w innych metodach wędkowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rybak109 Opublikowano 16 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2011 TFO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rybak109 Opublikowano 16 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2011 Lami cast Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
artnemo Opublikowano 17 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2011 Witam ponownie..Na poczatku dzięki za wszystkie odpowiedzi w sprawie daiwy i hm-a..Na pewno bardzo mi pomogły :)ale teraz to mam naprawde problem..Jestem prawie zdecydowany na zakup st.croix aida ewentualnie złozenie kijka w pracowni..ale tu pojawia sie problem nie mam zielonego pojecia co to ma byc wiec moze po kolei.Będę łowił klenie i jazie,czasem wyskoczę na pstraga.Moje przynety to wobki 3-5 cm,blaszki 0-3 i małe jigi..kołowrotek max 2500,żyłka 0.16-0.20mm.Jestem zwolennikiem prostoty-zadnych zbędnych zdobień i kolorowych dodatków.Blank najlepiej czarny,korek normalny,długość max 260cm..Nie mam zielonego pojecia co wybrać,wiem ,że można podzwonić ,popytać i załatwione.. ale nie o to chodzi.Na pewno macie swoje typy i perełki Może ktoś pokaże i pomoże mile widziane foto waszych cudeniek..a i najważniejsze..mam tyle co na nowego avida..może wystarczy..pozdrawiam.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 17 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2011 Nowy avid to 1000złTo ile masz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baars Opublikowano 17 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2011 Z mojej strony mogę polecić Phenixa FX 863, lub model 862 z tym ,że ten drugi jest delikatniejszy...Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 17 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2011 Tylko ile musi dać za pheniksa?Ile dałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baars Opublikowano 17 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2011 Józef sam wiesz ile Phenix na tytanach kosztuje a to kij ma być do określonej kwoty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bujo Opublikowano 17 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2011 Witam, A ja polecam wizyte w jakiejs pracowni badz sklepie gdzie mozna bedzie cos wziac do rak, obejrzec, machnac i zdecydowac czy pasuje. Pamietaj, ze ma to byc wedka dla ciebie, nikogo innego i jesli taka okaze sie HM to go kupuj. Klenie, jazie i pstragi to bardziej medium fast niz fast. Blankow i gotowych wedek jest wiele. Jak chcesz Avida w 2 czesciach to najtaniej zamowic ze Stanow, polecam sklep co sie nazywa Anglers Habitat. Napisac maila, zaplacic paypalem badz karta,czekac az dojdzie i ognia nad wode. Bujo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan333 Opublikowano 17 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2011 Za niecałe 5 stów poszukasz starej serii Shimano Speedmastera 2,70 5-20g.super kijek+sztywna tuba i nie pęka żadnej rybki od pstrążków po kleniki i boleniki :)największą rybkę jaką udało mi się wyciągnąć tym kijaszkiem była prawie metrowa głowatka Kolega Jozi napisał-Nowy avid to 1000złTo ile masz?-a więc zostaje jeszcze 5 stów od kolegi Mefisto kupisz maszynkę i Będziesz Pan Zadowolony !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 17 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2011 Za niecałe 5 stów poszukasz starej serii Shimano Speedmastera 2,70 5-20g.super kijek+sztywna tuba i nie pęka żadnej rybki od pstrążków po kleniki i boleniki :)największą rybkę jaką udało mi się wyciągnąć tym kijaszkiem była prawie metrowa głowatka A już myślałem, że zamiast fotki z netu, zobaczę tą głowatkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan333 Opublikowano 17 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2011 Mówisz i Masz fotka marna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fatso Opublikowano 17 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2011 Ten Phenix 863 chyba byłby w pyteczkę . Właśnie skończyłem na nim przed chwilą nawijanie omotek. Już wkrótce przejdzie chrzest bojowy (a w każdym razie wodny). Poza tym Composite Developments XLS 2,75 do 14 g chyba też byłby zacniutki, ino ma te 15 cm więcej Pzdr,Fatso Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jack__Daniels Opublikowano 18 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2011 Bujo, ten anglershabitat.com to ma tylko sprzęt muchowy czy ja źle coś ogladam? Szukałem tam Avida 3,20m do 18 i nie znalazłem.Z tego co wyczytałem to przy zakupach powyżej 300$ wysyłka gratis. Wracajac do tematu. W tym roku byłem parę razy z Avidem (2,90m do 18g) na rybach i ogólenie jestem bardzo zadowolony, ale patrząc na różnicę między wedkami jakimi łowiłem do tej pory, a avidem to cena w okolicy 1000zł jest ceną zawrotną i kompletnym nieporozumieniem. Cena w USA oscylująca ~200$ jest już znośna. Mówiąc wprost, nie kupiłbym tego kija za tyle pieniędzy ile w Polsce trzeba na niego wydać. Spodziewałem się wodotrysków, a mam po prostu bardzo dobre narzędzie do łowienia. Cena ok 600zł byłaby uczciwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bujo Opublikowano 18 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2011 Dlatego bylo: napisac maila :D To co maja na stronie czy sklepie e-bay to tylko czesc ich oferty. Bujo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bujo Opublikowano 18 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2011 @Jack_Daniels, Niestety wedek tak dlugich nie oplaca sie sciagac. Max taniej przesylki to 1.5 metra Bujo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zorro Opublikowano 18 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2011 Tak sobie czytam ten wątek... I tak sie delikatnie zastanawiam nad ogólnym łocosierozchodzi tak właściwie... Parę dni temu autor i założyciel tegoż wątku próbował nakłonić kogo się da do utwierdzenia Go w wyborze Dragona haema... Sam był przekonany i zdecydowany, potrzebował tylko akceptacji współplemieńców... Teraz już rozkochał się na zabój w Avidce albo wędce pracownianej... Tylko jak sam napisał: Jestem prawie zdecydowany na zakup st.croix aida ewentualnie złozenie kijka w pracowni..ale tu pojawia sie problem, nie mam zielonego pojecia co to ma byc... Czyli znów powrót do punktu wyjścia... A uczestnicy dyskusji kompinują jak konie pod górkę: a może taki, a może siaki, a ten to drogi, a ten to ho, ho, ho... I znowu kotłowanka na dwie strony, tak w rzeczywistości prawie o niczym...Jack napisał: Wracajac do tematu. W tym roku byłem parę razy z Avidem (2,90m do 18g) na rybach i ogólenie jestem bardzo zadowolony, ale patrząc na różnicę między wedkami jakimi łowiłem do tej pory, a avidem to cena w okolicy 1000zł jest ceną zawrotną i kompletnym nieporozumieniem. Cena w USA oscylująca ~200$ jest już znośna. Mówiąc wprost, nie kupiłbym tego kija za tyle pieniędzy ile w Polsce trzeba na niego wydać. Spodziewałem się wodotrysków, a mam po prostu bardzo dobre narzędzie do łowienia. Cena ok 600zł byłaby uczciwa. Jozi dołożył: Tylko ile musi dać za pheniksa?Ile dałeś?I już wjechaliśmy w te wszechobecne na Jerkbajcie pieniądze, widełki cenowe, opłacalność i nieopłacalność, jakieś okazje i drożyzny...A powiedzcie mi szczerze, jak odróżnić na rybach wędkę za 500 złotych od wędki za 800..? Czy jest jakaś akcja dwustuzłotowa, a może studolarowe ugięcie, a może przewartościowane same napisy...A może po prostu w tych mydlanych dyskusjach ginie sam celposiadania wędki czyli rybkowanie... <_< Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gumofilc Opublikowano 18 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2011 Mam wrazenie, ze to taki syndrom naszych czasow...ludzkosc zjadla juz swoj ogon i zaczyna dochodzic do szyi.Ale zaraz jakis superwulkan albo meteoryt (ze o innych procesach nie wspomne) sie zlituje i przy......a w konfrontacji z kilometrem lodu nic nie wygra - bedzie spokoj na jakis czas... Wbrew pozorom na temat - wegiel jest jednym z najbardziej krazacych w przyrodzie pierwiastkiem. <_< Gumo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zorro Opublikowano 18 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2011 Mam wrazenie, ze to taki syndrom naszych czasow...ludzkosc zjadla juz swoj ogon i zaczyna dochodzic do szyi.Ale zaraz jakis superwulkan albo meteoryt (ze o innych procesach nie wspomne) sie zlituje i przy......a w konfrontacji z kilometrem lodu nic nie wygra - bedzie spokoj na jakis czas... Wbrew pozorom na temat - wegiel jest jednym z najbardziej krazacych w przyrodzie pierwiastkiem. <_< GumoKomentarz do części pierwszej: A do części o węglu: to niech sobie krąży w postaci klusek świderków czy papieru gazetowego... Dopokąd u nas nic nie pieprzło, to chodźmy na rybki.. <_< Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jack__Daniels Opublikowano 18 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2011 Zorro Wracamy do wcześniejszej dyskusji z innego wątku Nie byłoby problemu jeśli Megabass, Dragon, Jaxon i St.Croix wraz z Lamiglasem kosztowały tyle samo, powiedzmy 100 albo 1000zł.Wtedy pytania byłyby zupełnie inaczej skonstruowane.Jednak pieniądz rządzi naszym życiem (przynajmniej moim)i nie da się o zakupach rozmawiać bez rozmawiania o cenie.No chyba, że wchodzi się do Londyńskiego butiku, nie pyta o ceny, bo i tak ich nie ma na metkach, a przy kasie pani stosowną kwotę inkasuje i nawet nie pyta czy może być winna grosika. Twoje zadanie ogranicza się tylko do wprowadzenia PIN'u.Chłop ma do wydania jakąś kasę i chce kupić coś z czego będzie najbardziej zadowolony (tak, potrzebuje potwierdzenia słuszności swojego wyboru u współplemieńców)i chce się już cieszyć z używania takie rzeczy, jednak jej jeszcze nie ma i musi się zdecydować na coś... zdecyduję się na coś, później zobaczy u kogoś innego coś jeszcze fajniejszego i będzie sobie pluł w brodę, że utopił kasę w czymś z czego jednak nie jest do końca zadowolony. Wydatki o jakich teraz rozmawiamy to nie jest kupowanie gumy do żucia i się jej nie wypluwa i nie wsadza do ust następnej. Przypomnij sobie przypowieść o wdowim groszu...Że tak zapytam z wrodzonej ciekawości, kim jesteś z zawodu? Mam na myśli wykonywany ... poproszę o priv, jeśli nie chcesz pisać na ogóle )Pozdrawiam serdecznie i połamania.Przepraszam za OT Pytanie uzupełniające do autora tematu - czym łowiłeś do tej pory? edit:Jeszcze jedno mi się przypomniało.Załóżmy, że jesteśmy na forum obuwniczym... rozmawiamy o butach i każdy poleca jakiś znakomity model, w którym doskonale mu się chodzi. Pada pytanie o buty specjalistyczne np. do wędrówek po lesie i zaczyna się wymienianie.. Maindl, AKU, Trezetta, Aigle, NorthFace, Geologic etc.No i które buciki takie biedny człowiek ma wybrać?Padają podpowiedzi, że np Maindle są dostępne w sklepie w Kanadzie, Aigle w Holandii, a NF w Nowej Zelandii. Koleś wybiera te, które najbardziej mu się podobają (przy założeniu, że stać go na każde) i przychodzi paczka. Wsadza nogę do środka i kompletne rozczarowanie bo but niewygodny jak cholera i nie pasuje ze względów anatomicznych... za wysokie/niskie podbicie, za wąski/szeroki. Przecież tyle osób go polecało, a jednak jemu nie pasuje.Jeden woli ogórki, a inny ogrodnika córki...Mam nadzieję, że taki trywialny przykład podpowiada o co mi chodzi ?Jeśli nie to wytłumaczę jak wytrzeźwieję Pozdrawiam jeszcze raz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 18 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2011 @zorrozapytam troche herezjnie: to dlaczego lowisz kolowrotkami daiwy a nie mikado? kazdy lowi na to co lubi albo na to czego nie potrafi wykorzystac ale go na ta nonszalancje stac ... ja jestem zdania, ze dobry wedkarz bedzie potrafil wykorzystac dobre narzedzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jack__Daniels Opublikowano 18 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2011 Pitt, wyjąłeś mi to z ust Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi