bert Opublikowano 25 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2012 Witam wszystkich.Proszę o pomoc w wyborze wędki kleniowej. Łowiska to głównie średnie i małe rzeki oraz nieduże wody stojące. W związku z tym wydaje mi się iż długość 2,60-2,75m będzie optymalna. Akcja - myślę że Mod/F będzie najodpowiedniejsza.Ryby to klenie,okonie, czasami jako przyłów szczupak,boleń. Przynęty to małe kleniowe woblerki czy błystki 1-2. Rzadko używam przynęt miękkich.Wędka będzie budowana w pracowni. Budżet do 900 zł.Proszę o Wasze propozycje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matusiak Opublikowano 25 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2012 Blank MHXST1022-MHX Graphite 2 2,60m 5-14g 4-8 lbopisany jako fast ale gnie sie cały idealny pod klenio-jazia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblerwz Opublikowano 25 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2012 I się zgadzam z Piotrem, druga propozycja stare SH1081-2 Batsona 2,7m do 14g. Niestety już nie produkowany (i komu to przeszkadzało).Dłuższy 2,9 mniej mi pasuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapia Opublikowano 25 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2012 Ja używam Batsona ist 1142f i bardzo go sobie chwalę,a używam go do tych samych celów co ty będziesz.Mój ma 2,90m ale są też krótsze modele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blackabyss Opublikowano 25 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2012 Zadko lowie klenie z premedytacja ale mialem w dloniach kilka klasykow patykow, chocby batsona IST1082F, talona z VI+ 90LMF2 ale te kije dla mnie zbytnio lecialy na pysk i nie mialy tej subtelnosci co lamiglas serii certified pro XSH1142LL piekny lekki subtelny blank, swietnie amortyzujacy.. I to do niedawna bylby dla mnie ideal..Ale ostatnio kupilem na wyprzedarzy FC blank gatti srx 862-2m czyli 260cm z cw. 7-17 gr. dzis zrobilem maly rekonensans nad woda z tym patykiem i jestem zachwycony. Blank zdecydowanie najlzejszy w swojej klasie, nie ma zadnej tentencji latania na pysk, bardzo smukly, malo zbiezny, ale odpowiednia dynamike posiada. Nie jest taki szczytowy jak wpomniane wyzej, bardziej w ugieciu przypomina muchowke, choc nia nie jest. Naprawde polecam ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baars Opublikowano 25 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2012 a ja bym polecił Phenixa FX902 lub FX903 ze wskazaniem na tego drugiego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniak Opublikowano 25 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2012 a ja bym polecił Phenixa FX902 lub FX903 ze wskazaniem na tego drugiego Takkk, jak najbardziej FX903, tylko w budżecie się nie zamkniesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baars Opublikowano 25 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2012 Maciej zamknie się w budżecie - coś się poszuka i będzie cacy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniak Opublikowano 25 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2012 Może, może, nawet nie mam na myśli uzbrajać go w te dyskusyjne tytany Jeśli ma być to nowa wędka to z 200zł trzeba byłoby dopłacić, tak, aby to się jakoś trzymało kupy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baars Opublikowano 25 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2012 no coś tam musi jeszcze uskładać - ale myślę, że warto... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniak Opublikowano 25 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2012 Ryby to klenie,okonie, czasami jako przyłów szczupak,boleń.Właśnie ze względu na ten przyłów w postaci szczupaka i bolenia zdecydowanie postawiłbym na Phenixa FX903-2.Blank o mocy 10lb, ciężar wyrzutu od 4-14gr z możliwością lekko przeciążenia go do 18g. Myślę, że właśnie takiego rozwiązania szukasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fatso Opublikowano 25 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2012 Phenix OK, jeżeli się lubi kije ceramiczno-metaliczne w ręce. Mam FX 863-2 i jest to faktycznie bardzo fajny kij, czuły, subtelny, ale z powerem. Jednak w ręce robi wrażenie metalowego pręta. Zaznaczam, że nie chodzi mi o to, że jest pałowaty, absolutnie nie Brak mu po prostu ciepła szkła, ciepła niższego modułu. Nie każdy takie lubi. Ja nie przepadam . Z drugiej strony nie mam zamiaru pozbywać się tego patyka. Naprawdę fajny jest. Te Phenixy, cholery jedne, widać coś w sobie mają ... Pzdr,Fatso Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniak Opublikowano 25 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2012 Naprawdę fajny jest. Te Phenixy, cholery jedne, widać coś w sobie mają ... Taaakkkk, mnie urzekły jakieś dobre pół roku temu i tak zostało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bert Opublikowano 25 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2012 Blank MHXST1022-MHX Graphite 2 2,60m 5-14g 4-8 lbopisany jako fast ale gnie sie cały idealny pod klenio-jazia Zastanawiałem się nad tym blankiem, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matusiak Opublikowano 25 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2012 @ginel z forum nim łowi ,przesiadł sie z batsona i bardzo sobie chwali ,napisz do niego to ci zda relacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bert Opublikowano 25 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2012 @ginel z forum nim łowi ,przesiadł sie z batsona i bardzo sobie chwali ,napisz do niego to ci zda relacje Dzięki Piotrze Chyba zamówię wędzisko na tym właśnie blanku.Pozdrawiam serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zorro Opublikowano 25 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2012 Taaakkkk, mnie urzekły jakieś dobre pół roku temu i tak zostało Uuuuuuuu..., no to faktycznie szmat czasu... <_< Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniak Opublikowano 25 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2012 Taaakkkk, mnie urzekły jakieś dobre pół roku temu i tak zostało Uuuuuuuu..., no to faktycznie szmat czasu... <_< Tzw. miłość od pierwszego wejrzenia, od czerwca ubiegłego roku miałem okazję pomacać sporo blanków w pracowni na żywo. Zdarzyło mi się nawet testowanie niektórych z nich. Chyba jakąś opinię mogę wysnuć?Tak poza tym, Phenixy jakoś za długo na naszym rynku nie są Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fatso Opublikowano 25 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2012 No, panie, maniak Po prostu maniak A takie piórko, to ten mój nie jest Nie jest pół kila kija ale i nie morska piana.Pzdr,Fatso Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblerwz Opublikowano 25 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2012 Phenix OK, jeżeli się lubi kije ceramiczno-metaliczne w ręce. Mam FX 863-2 i jest to faktycznie bardzo fajny kij, czuły, subtelny, ale z powerem. Jednak w ręce robi wrażenie metalowego pręta. Zaznaczam, że nie chodzi mi o to, że jest pałowaty, absolutnie nie Brak mu po prostu ciepła szkła, ciepła niższego modułu. Nie każdy takie lubi. Pzdr,Fatso Nie do konca się zgodzę. Kijek jest szybki ale w nim czułem akcję muchową. Do ceramika to mu brak nieco. Szybko ,z ugięciem wyraźnie w szczyt przesuniętym. Chyba wybrałbym zamiast CTS Affinity X 4-5 wt, jakoś mi się lepiej nim rzucało. Ponieważ mi kolega zabrał, ostatniego SH1081 to sam używam muchowego w klasie 8, 4 cz. 9' i też ten ersatz sobie radzi. Nie sw z porządnej firmy, zwyczajny no name.testyu zdał pomyślnie na teczakach +50.Klenie miał mniejsze na koncie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fatso Opublikowano 25 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2012 No ja Cię sorry, ale mnie to metalicznie wibruje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblerwz Opublikowano 25 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2012 Jest taki w dole z kolei góra ciepła ma duzo jak ,,mięciutka blondynka. Fajny ale trzeba się z nim oswoić na co brakło mi czasu i z pierwszych rzutów nie leżał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniak Opublikowano 25 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2012 No, panie, maniak Po prostu maniak A takie piórko, to ten mój nie jest Nie jest pół kila kija ale i nie morska piana.Pzdr,FatsoNie wiem jak masz go uzbrojonego...mam krótszego brata 7'9'' waży ~90g. Tak właściwie to zależy jaką kto ma rękę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fatso Opublikowano 25 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2012 Jak go zacząłem używać, to miałem wrażenie, że paskudnik każde ździebełko mi do łapki przekazuje. Wrażenie pozostało a i tak go lubię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bert Opublikowano 25 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2012 I się zgadzam z Piotrem, druga propozycja stare SH1081-2 Batsona 2,7m do 14g. Niestety już nie produkowany (i komu to przeszkadzało).Dłuższy 2,9 mniej mi pasuje. Ale produkują DSS1082-2 . Zastanawiam się jak wygląda porównanie:- DSS1082-2 Batson- IST1082F Batson- ST1022-MHX Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi