Skocz do zawartości

Wędka na klenie - jazie, jaki blank wybrać?

pitt

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.

Proszę o pomoc w wyborze wędki kleniowej. Łowiska to głównie średnie i małe rzeki oraz nieduże wody stojące. W związku z tym wydaje mi się iż długość 2,60-2,75m będzie optymalna. Akcja - myślę że Mod/F będzie najodpowiedniejsza.Ryby to klenie,okonie, czasami jako przyłów szczupak,boleń. Przynęty to małe kleniowe woblerki czy błystki 1-2. Rzadko używam przynęt miękkich.

Wędka będzie budowana w pracowni. Budżet do 900 zł.

Proszę o Wasze propozycje.

Zadko lowie klenie z premedytacja ale mialem w dloniach kilka klasykow patykow, chocby batsona IST1082F, talona z VI+ 90LMF2 ale te kije dla mnie zbytnio lecialy na pysk i nie mialy tej subtelnosci co lamiglas serii certified pro XSH1142LL piekny lekki subtelny blank, swietnie amortyzujacy.. I to do niedawna bylby dla mnie ideal..

Ale ostatnio kupilem na wyprzedarzy FC blank gatti srx 862-2m czyli 260cm z cw. 7-17 gr. dzis zrobilem maly rekonensans nad woda z tym patykiem i jestem zachwycony. Blank zdecydowanie najlzejszy w swojej klasie, nie ma zadnej tentencji latania na pysk, bardzo smukly, malo zbiezny, ale odpowiednia dynamike posiada. Nie jest taki szczytowy jak wpomniane wyzej, bardziej w ugieciu przypomina muchowke, choc nia nie jest. Naprawde polecam )

Ryby to klenie,okonie, czasami jako przyłów szczupak,boleń.

Właśnie ze względu na ten przyłów w postaci szczupaka i bolenia zdecydowanie postawiłbym na Phenixa FX903-2.

Blank o mocy 10lb, ciężar wyrzutu od 4-14gr z możliwością lekko przeciążenia go do 18g. Myślę, że właśnie takiego rozwiązania szukasz :D

Phenix OK, jeżeli się lubi kije ceramiczno-metaliczne w ręce. Mam FX 863-2 i jest to faktycznie bardzo fajny kij, czuły, subtelny, ale z powerem. Jednak w ręce robi wrażenie metalowego pręta. Zaznaczam, że nie chodzi mi o to, że jest pałowaty, absolutnie nie :huh: Brak mu po prostu ciepła szkła, ciepła niższego modułu. Nie każdy takie lubi. Ja nie przepadam :unsure: . Z drugiej strony nie mam zamiaru pozbywać się tego patyka. Naprawdę fajny jest. Te Phenixy, cholery jedne, widać coś w sobie mają ... :mellow:

Pzdr,

Fatso

Taaakkkk, mnie urzekły jakieś dobre pół roku temu i tak zostało :mellow:

Uuuuuuuu..., no to faktycznie szmat czasu... :unsure: <_< :lol:

Tzw. miłość od pierwszego wejrzenia, od czerwca ubiegłego roku miałem okazję pomacać sporo blanków w pracowni na żywo. Zdarzyło mi się nawet testowanie niektórych z nich. Chyba jakąś opinię mogę wysnuć?

Tak poza tym, Phenixy jakoś za długo na naszym rynku nie są :D

Phenix OK, jeżeli się lubi kije ceramiczno-metaliczne w ręce. Mam FX 863-2 i jest to faktycznie bardzo fajny kij, czuły, subtelny, ale z powerem. Jednak w ręce robi wrażenie metalowego pręta. Zaznaczam, że nie chodzi mi o to, że jest pałowaty, absolutnie nie :huh: Brak mu po prostu ciepła szkła, ciepła niższego modułu. Nie każdy takie lubi.

Pzdr,

Fatso

Nie do konca się zgodzę. Kijek jest szybki ale w nim czułem akcję muchową. Do ceramika to mu brak nieco. Szybko ,z ugięciem wyraźnie w szczyt przesuniętym. Chyba wybrałbym zamiast CTS Affinity X 4-5 wt, jakoś mi się lepiej nim rzucało. Ponieważ mi kolega zabrał, ostatniego SH1081 to sam używam muchowego w klasie 8, 4 cz. 9' i też ten ersatz sobie radzi. Nie sw z porządnej firmy, zwyczajny no name.testyu zdał pomyślnie na teczakach +50.Klenie miał mniejsze na koncie.