pablo208 Opublikowano 31 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2012 Hej. Jedynym rozwiazaniem jest posiadanie min dwóch kijków , jeden do 10 lb na delikatniejsze lowy kleń jaz, drugi do 15-16lb pod rapke i ew sandaczyka z opasek . Tak mi ktoś doradził i najwyrazniej miał rację A tak w ogóle to najlepiej by było miec ich z 16 ale mnie na to nie stac Narazie najprawdopodobniej skonczy sie na dwóch Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychun Opublikowano 1 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2013 Albo jeden - mocne 10lb lub słabe 12 z delikatna szczytówka. Zawsze to mniej noszenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gringo Opublikowano 28 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2013 Witam wszytskich serdecznie,z góry przepraszam jeżeli napisałem w złym temacie Będzie to mój pierwszy kijek z pracowni więc potrzebuje porady co i jak. Łowię głównie na woblerki 1-2cm max 3 cm, wstępnie wybrałem MHX ST1141 tylko pytanie czy blank podoła zadaniu? No i oczywiście pytanie w co go ubrać? Myślałem nad przelotkami minima szcztowa sic, uchwyt DPS 16, korek z róry dziękuje za pomocGrzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychun Opublikowano 28 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2013 Witam wszytskich serdecznie,z góry przepraszam jeżeli napisałem w złym temacie Będzie to mój pierwszy kijek z pracowni więc potrzebuje porady co i jak. Łowię głównie na woblerki 1-2cm max 3 cm, wstępnie wybrałem MHX ST1141 tylko pytanie czy blank podoła zadaniu? No i oczywiście pytanie w co go ubrać? Myślałem nad przelotkami minima szcztowa sic, uchwyt DPS 16, korek z róry dziękuje za pomocGrzegorzJa wczoraj łowiłem wędką na tym blanku i jest on w rzeczywistości dużo mocniejszy niz opisy podpowiadają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WOBI Opublikowano 29 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2013 Zadaniu podoła i mocy mu nie zabraknie na klenio/jazie i ewe. jakieś przyłowy w opstaci bolka czy szczupaka 2-3kg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo208 Opublikowano 10 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2014 Witam kolegów. Kolejna zima i kolejny dylemat , na temat wyboru nowego kija Proszę o opinie na temat 3 blanków jaziowo-kleniowych. Tak więc. Lamiglas 10lb XMG 1142LBatson 8lb XST1141FBlaas 10lb SLF10010-2 Którys z kolegów lowił na kijki z tych blanków ? Można je w jakis sposób porównac ze sobą itp ? Dodam , że najczęsciej będe lowił na woblery od 2 do 5cm na przelweach i opaskach nad wisłą Z góry dziekuje za opinie . Pozdrawiam Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzegorz88 Opublikowano 10 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2014 Batson nie uciągnie 5cm poza Rapala Orginal(i innymi drobno pracujacymi) przy srednim uciągu.Czasem agresywniejsze 4cm za dużo.Witka co pod rybką 25cm pracuje już głęboko.Uniwersalniejszy jest Xst1142. Ty chyba miałeś już XMG1142L? Nie myślałeś o XMG1142LL? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konrad79 Opublikowano 10 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2014 Ósemka batsona to rzeczywiście trochę mało .Sam łowię 10 RX7 i jestem mega zadowolony.Cena też jest przyzwoita. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skippi66 Opublikowano 10 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2014 Batson w nurcie klęka pod byle czym. Ale ja go bardzo lubię pod okonia w jeziorze. Jeśli już to raczej 1142. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 10 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2014 Z tych trzech to Lamiglas 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo208 Opublikowano 10 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2014 Owszem miałem xmg 1142L -słusznie zauważył jeden z kolegów Miałem , ale już nie mam Nic o blankach blaas ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacosław Opublikowano 10 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2014 Moim zdaniem spośród całej trójki prym wiedzie Blaas, później Lami a dalej Batson.Charakterystyka pracy identycznie uzbrojonych lamiglasa i blaasa będzie bardzo podobna, z mniejszym 'wychylaniem się' tego drugiego. Batson będzie miał lekkie problemy z pięciocentymetrowym woblerem przedzierającym się pod prąd rzeki.Nie zmienia to faktu, że wszystkich trzech może powstać dobra kleniojaziówka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 10 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2014 Podobnie jak Daniel uważam iż najlepszym i najbardziej uniwersalnym wyborem z tej trójcy będzie Lamiglas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 10 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2014 Moim zdaniem spośród całej trójki prym wiedzie Blaas, później Lami a dalej Batson. A czy mógłby kolega troszkę rozjaśnić i uzasadnić ww zdanie?Może jakieś doświadczenia znad wody?Ciekaw jestem bo dotychczas docierające do mnie informacje z wiarygodnych (dla mnie) źródeł troszkę się mijały z tym co kolega pisze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DarekM Opublikowano 10 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2014 Ja mam tego Lamiglasa od kol.pablo 208 i mam też Batsona Rx 8 8lb. Według mnie Batson a Lamiglas to zupełnie rużne blanki. Lamiglas jest dużo sztywniejszy,szybszy i czulszy od Batsona ,ale to tylko moja opinia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo208 Opublikowano 10 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2014 Mam nadzieję , że dobrze służy Darku Ja najprawdopodobniej powróce do tego blanku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DarekM Opublikowano 10 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2014 Powiem szczerze że mi bardzo służy ,na początku niemogłem się przyzwyczajić do szybkosci tego kija,ale teraz uwazam że jest to bardzo fajny kij. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzegorz88 Opublikowano 10 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2014 Batson w nurcie klęka pod byle czym. Ale ja go bardzo lubię pod okonia w jeziorze. Jeśli już to raczej 1142. Okonki albo jakaś leniwa rzeczka i łowienie niewielkich ryb daje mega frajdę, pracuję jak muchóweczka. Może ktoś machał XMG1142LL 8LBS? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 10 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2014 Grzegorzu pod jazia z kleniowym przyłowem to świetna alternatywa np dla Phenixa o którym pisaliśmy wcześniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forecast Opublikowano 10 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2014 Dobrze Pablo pomyśl nad tym SLF10010-2. W minimach wychodzi szybka kosa w ugięciu nie ma stanów pośrednich ... stopniowo pogłębiające się ładne pełne ugięcie. Po rzucie szybciej gaśnie od wszelakich konkurentów tychże mocy. Szczyt 1,8 mm w tym module nie będzie poddawał się przynętom stawiającym większy opór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 11 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2014 (edytowane) Po rzucie szybciej gaśnie od wszelakich konkurentów tychże mocy. Szczyt 1,8 mm w tym module nie będzie poddawał się przynętom stawiającym większy opór.A może kilka słów jak obsługuje wobki 2-3 cm czyli 1-3g ? W sensie zasięg,- bo to że szczyt pod nimi nie klęknie to już wiemy Co do tego, że górny zakres cw w Krzyśkowych kijach jest najczęściej poprawnie opisany to już zdążyliśmy przywyknąć. Edytowane 11 Stycznia 2014 przez Rheinangler Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychun Opublikowano 11 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2014 A może kilka słów jak obsługuje wobki 2-3 cm czyli 1-3g ? W sensie zasięg,- bo to że szczyt pod nimi nie klęknie to już wiemy Co do tego, że górny zakres cw w Krzyśkowych kijach jest najczęściej poprawnie opisany to już zdążyliśmy przywyknąć.Akurat ten F 10lb to rzuca i 18g bez problemu. 1-3 gramy (ze względu na opisany wyżej szczyt) nie są chętnie obsługiwane). No i ma prawie tyle mocy co 12lb+ CD Exclusive do 18g. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciek_7 Opublikowano 11 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2014 Akurat ten F 10lb to rzuca i 18g bez problemu. 1-3 gramy (ze względu na opisany wyżej szczyt) nie są chętnie obsługiwane). No i ma prawie tyle mocy co 12lb+ CD Exclusive do 18g.W 100% potwierdzam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WOBI Opublikowano 11 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2014 Jeżeli chodzi o gramatury 1-3g to do tego z blaasow jest 6lb. Dla f-ki 10lb. 2,5-3g to minimum,góra do 16-18g.Ja łowię swoim (slf10010-2) jazi/klenie na wobki3-5cm i bolki na na przecinaki 5-7cm (7-12g).Jest czulszy i o wiele szybszy niż rx7 12lb. (którym robiłem to wcześniej). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pisarz Opublikowano 11 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2014 (edytowane) Panowie a co to znaczy "nie chętnie obsługiwane", można prosić o rozwinięcie tego stwierdzenia. Czy da się rzucić , ale bez komfortu? . Czy rzuty to tragedia i rozpacz . Pytam bo przymierza się do tego kija , jako uniwersał kleniowo - boleniowy. Widzę że się trochę spóźniłem z pytaniem i kolega częściowo już odpowiedział. Edytowane 11 Stycznia 2014 przez pisarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi