Skocz do zawartości

Wędka na klenie - jazie, jaki blank wybrać?

pitt

Rekomendowane odpowiedzi

Hej.

Jedynym rozwiazaniem jest posiadanie min dwóch kijków , jeden do 10 lb na delikatniejsze lowy kleń jaz, drugi do 15-16lb pod rapke i ew sandaczyka z opasek .

Tak mi ktoś doradził i najwyrazniej miał rację :)

A tak w ogóle to najlepiej by było miec ich z 16 ale mnie na to nie stac :)

Narazie najprawdopodobniej skonczy sie na dwóch :)

• 3 miesiące temu...

Witam wszytskich serdecznie,

z góry przepraszam jeżeli napisałem w złym temacie  :)

Będzie to mój pierwszy kijek z pracowni więc potrzebuje porady co i jak. Łowię głównie na woblerki 1-2cm max 3 cm, wstępnie wybrałem MHX ST1141 tylko pytanie czy blank podoła zadaniu? No i oczywiście pytanie w co go ubrać? Myślałem nad przelotkami minima szcztowa sic, uchwyt DPS 16, korek  

z róry dziękuje za pomoc

Grzegorz

Witam wszytskich serdecznie,

z góry przepraszam jeżeli napisałem w złym temacie  :)

Będzie to mój pierwszy kijek z pracowni więc potrzebuje porady co i jak. Łowię głównie na woblerki 1-2cm max 3 cm, wstępnie wybrałem MHX ST1141 tylko pytanie czy blank podoła zadaniu? No i oczywiście pytanie w co go ubrać? Myślałem nad przelotkami minima szcztowa sic, uchwyt DPS 16, korek  

z róry dziękuje za pomoc

Grzegorz

Ja wczoraj łowiłem wędką na tym blanku i jest on w rzeczywistości dużo mocniejszy niz opisy podpowiadają.

• 8 miesięcy temu...

Witam kolegów. 

Kolejna zima i kolejny dylemat , na temat wyboru nowego kija :) Proszę o opinie na temat 3 blanków jaziowo-kleniowych. 

Tak więc. 

Lamiglas 10lb  XMG 1142L

Batson  8lb  XST1141F

Blaas 10lb SLF10010-2 

Którys z kolegów lowił na kijki z tych blanków ? Można je w jakis sposób porównac ze sobą itp ?

Dodam , że najczęsciej  będe lowił na woblery od 2 do 5cm na przelweach i opaskach nad wisłą :) 

Z góry dziekuje za opinie .

Pozdrawiam Paweł

Batson nie uciągnie 5cm poza Rapala Orginal(i innymi drobno pracujacymi) przy srednim uciągu.

Czasem agresywniejsze 4cm za dużo.

Witka co pod rybką 25cm pracuje już głęboko.

Uniwersalniejszy jest Xst1142.

Ty chyba miałeś już XMG1142L? Nie myślałeś o XMG1142LL?

Moim zdaniem spośród całej trójki prym wiedzie Blaas, później Lami a dalej Batson.

Charakterystyka pracy identycznie uzbrojonych lamiglasa i blaasa będzie bardzo podobna, z mniejszym 'wychylaniem się' tego drugiego. Batson będzie miał lekkie problemy z pięciocentymetrowym woblerem przedzierającym się pod prąd rzeki.
Nie zmienia to faktu, że wszystkich trzech może powstać dobra kleniojaziówka.

Moim zdaniem spośród całej trójki prym wiedzie Blaas, później Lami a dalej Batson.

A czy mógłby kolega troszkę rozjaśnić i uzasadnić ww zdanie?

Może jakieś doświadczenia znad wody?

Ciekaw jestem bo dotychczas docierające do mnie informacje z wiarygodnych (dla mnie) źródeł troszkę się mijały z tym co kolega pisze.

Dobrze Pablo pomyśl nad tym SLF10010-2. W minimach wychodzi szybka kosa w ugięciu nie ma stanów pośrednich ... stopniowo pogłębiające się ładne pełne ugięcie. Po rzucie szybciej gaśnie od wszelakich konkurentów tychże mocy. Szczyt 1,8 mm w tym module nie będzie poddawał się przynętom stawiającym większy opór.

Po rzucie szybciej gaśnie od wszelakich konkurentów tychże mocy. Szczyt 1,8 mm w tym module nie będzie poddawał się przynętom stawiającym większy opór.

A może kilka słów jak obsługuje wobki 2-3 cm czyli 1-3g ? W sensie zasięg,- bo to że szczyt pod nimi nie klęknie to już wiemy ;)

Co do tego, że górny zakres cw w Krzyśkowych kijach jest najczęściej poprawnie opisany to już zdążyliśmy przywyknąć.

Edytowane przez Rheinangler

A może kilka słów jak obsługuje wobki 2-3 cm czyli 1-3g ? W sensie zasięg,- bo to że szczyt pod nimi nie klęknie to już wiemy ;)

Co do tego, że górny zakres cw w Krzyśkowych kijach jest najczęściej poprawnie opisany to już zdążyliśmy przywyknąć.

Akurat ten F 10lb to rzuca i 18g bez problemu. 1-3 gramy (ze względu na opisany wyżej szczyt) nie są chętnie obsługiwane). No i ma prawie tyle mocy co 12lb+ CD Exclusive do 18g.

Jeżeli chodzi o gramatury 1-3g to do tego z blaasow jest 6lb. Dla f-ki 10lb. 2,5-3g to minimum,góra do 16-18g.Ja łowię swoim (slf10010-2) jazi/klenie na wobki3-5cm i bolki na na przecinaki 5-7cm (7-12g).Jest czulszy i o wiele szybszy niż rx7 12lb. (którym robiłem to wcześniej).

Panowie a co to znaczy "nie chętnie obsługiwane", można prosić o rozwinięcie tego stwierdzenia. Czy da się rzucić , ale bez komfortu? :) . Czy rzuty  to tragedia i rozpacz :( . Pytam bo przymierza się do tego kija , jako uniwersał  kleniowo - boleniowy.                   Widzę że się trochę spóźniłem z pytaniem i kolega częściowo już odpowiedział.

Edytowane przez pisarz