Skocz do zawartości

Wędka na klenie - jazie, jaki blank wybrać?

pitt

Rekomendowane odpowiedzi

Tak czytam ,analizuję......Wygląda na to że lamiglass i blass mają bardzo podobną prace. Skoro tak ,to po co przepłacać :) Teraz pytanie , który waszym zdaniem  zdaniem jest sztywniejszy ? Szybszy ?

Lami byl super , ale wobkami 2cm rzucało sie śrenio nie ładował odpowiednio :( Jeśli Blaas jest sztywniejszy to chyba mi nie podejdzie ....

Kolega napisał że będzie wobami 2-5 cm chlastał. To 3 metrowy blank który cały pracuje przy wyrzucie wiec na cienkiej żyłce z pewnością poleci nawet gramowy wabik. Można go ubrać w trochę cięższe przelotki np alpsa s-6 i bedzie się głębiej bujał. Przy takim łowieniu ważne jest aby blank nie kucał przy prowadzeniu przynęty w silnym nurcie i dobrze było czuć co się z nim dzieje tam pod wodą a 5 cm to już sporo choć moje 2,5 cm grochy DR potrafią też dobrze napiąć żyłkę w czeluściach nurtu.

Jakieś 2 lata temu łowiłem batsonem 2,9 rx 8 do 21 gr i z żyłką 0.12. Wabiki skrajnie małe do 2,3 cm. Dawał sobie rade tylko trzeba było lżej ustawić hamulec. Był ubrany w alconity w ramkach v na starcie i dobrze nim miotało się nawet przy małych wobkach. Kumpel złożył ten sam blank na minimach i raczej nie rzuciłbym nim tak samo moimi pchłami.

Warto tez pomyśleć nad SLM1008-2 ubrać w minimy nie szukać miodu po forach i iść łowić.

Edytowane przez Forecast
  • Like 2

Kuba widziales Blasa 10lb u mnie, przynasz, ze to nie jest kij do wobkow tych najmniejszych. Nawet Twoje grochy, 2.5cm ciezsze nie ladowaly go dobrze. Mom zdaniem to konstrukcja typowo kleniowo-boleniowa na duza rzeke i wieksze przynety. Ani F ani XF 10lb do malych gramatur sie nie nadaje, co innego moze byc z M jak zauwazyles, wiec to jest juz lepszy kierunek wyboru.

Ja też zaryzykowałem. Mam pierwszy egzemplarz 3.05 xf 6 lb. Też były jakieś zabiegi na nim i kumpel ma poprawiony. Różnicy nie widzę ;) nadal wolę swój model.

@Grzegorz88 który to ??

Podziwiam takie podejście, ja chyba jestem za stary na takie eksperymenty. Wygląda to jakby pierwsze egzemplarze były do bani, dlatego coś trzeba zmienić. Jaka jest pewność że poprawiony model będzie odpowiedni? I co z powtarzalnością produktu? 

Podziwiam takie podejście, ja chyba jestem za stary na takie eksperymenty. Wygląda to jakby pierwsze egzemplarze były do bani, dlatego coś trzeba zmienić. Jaka jest pewność że poprawiony model będzie odpowiedni? I co z powtarzalnością produktu? 

To był czas kiedy Krzysztof dogrywał wersje XF bo leciała do przodu. M i F były od początku powtarzalne. Głównym powodem przemawiającym za tym że zaryzykowałem na początku było podejście Krzysztofa do klienta. Obecnie mam 3 blanki którymi łowię 6 lb XF , 20 lb F , 25 lb F. W planach pstrągówka M.

To był czas kiedy Krzysztof dogrywał wersje XF bo leciała do przodu. M i F były od początku powtarzalne. Głównym powodem przemawiającym za tym że zaryzykowałem na początku było podejście Krzysztofa do klienta. Obecnie mam 3 blanki którymi łowię 6 lb XF , 20 lb F , 25 lb F. W planach pstrągówka M.

No to już mały arsenał Blaasów zaczynasz tworzyć ;) . W sumie ja też się nie zarzekam na 100% że nie spróbuję czegoś z krajowego podwórka, człowieka ciekawość zżera. Jak spisuje się 25lb F? Za jakiś czas będzie potrzebna strzelba na wiślaną orkę.

Maciek zadzwoń do Krzysztofa Ci wszystko opowie.

Tego 25 LB mam w wersji 2,4 metra. Bolek 70 ma problem go przygiąć w pełni. Nie miałem na razie godnego przeciwnika by go porządnie prężył. Na wąsa z ręki dla mnie jak znalazł bo blank jest lekki i można machać cały dzień.

Tego 25 LB mam w wersji 2,4 metra. Bolek 70 ma problem go przygiąć w pełni. Nie miałem na razie godnego przeciwnika by go porządnie prężył. Na wąsa z ręki dla mnie jak znalazł bo blank jest lekki i można machać cały dzień.

Alconite następnym razem na rapy zabieraj tego 20lb zamiast 25lb, przynajmniej będzie wiadomo co holujesz ;)  :P

No chyba, że będziemy organizować mały turniej skoków o tyczce, to ten 25lb będzie w sam raz ;)  ;)  :D  :D  

Edytowane przez tasiek321
  • Like 1

Mój second time. Ciagle niesmiały

xmg 1142LL mam od ponad 2 lat, tzn mnostwo czasu nad woda

Pomijajac techniczne analizy, troche moich ...

Łowie nim głownie na Odrze

Woblerami 1.5  - 5 cm trafiam bardzo celnie na napływy szczyty i tu mam niesamowita skutecznosc przy cieciach, ryby nie spadaja a długos jest na plus, mozna swietnie przytrzymac wabik  w samym warkoczu, i nic sie od niego nie odbija.

Uwielbiam nim łowic na prostkach, wypuszczajac woblera na duze odlgłosci, szybkosc kija pozwala, w  połaczeniu z nanofilem ciac rybe z naprawde duzych odległosci

Mimo swokj sztywnosci, jakiejs tam, nie pamietam abym zgubil rybe podczas  cholu, raczej spozniałem , przez :unsure:

Duzy plus za zasieg woblerami okolo 6 - 8g. Jezeli moim kijem boleniowym nie siegam dalekich boleni, to na żyłce 16,a sytacja wymaga lekkiego wabika, lami jest niezastapiony. Bolen letni, okolo 70 nie jest wyzwaniem, dolnik jest wystarczajaco mocny.

Moje skromne ,zdanie ;) 

• Like 1

Nie :) tzn tak, ale pozniej. Na pierwszy ogień idzie f-ka 10lb blaasa :)

Jeśli okaże sie po uzbrojeniu , że jest za mocna wtedy pomyślę nad  batsonem ew  blaas z tym ,że XF 6lb :)

Generalnie F- ka ma być lekkim uniwersałem.... jeżeli sie sprawdzi zostanie a ja pomyślę nad typową jaziówką w postaci batsona rx8 8lb lub własnie wspomnianą wyżej xf-ką blaas. 

Edytowane przez pablo208