Grigorij Opublikowano 8 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2014 niewygodne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo208 Opublikowano 8 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2014 (edytowane) Pablo Ty nabyłeś dwa kijki F-ka 10lb i Xf-ka 6lb, a mi chodzi o złoty środek (jeśli takowy istnieje), który ogarnie 1g nieloty i 3-4 cm woblerki. Łazikowanie z dwoma kijami jest po prostu dla mnie nie wygodne i uciążliwe.I tu Cie zasmucę.... od zawsze wiemy , że jeśli cos jest do wszystkiego to jest do .....Albo rybki albo....Nie sugeruje kupna 2 kijów , tylko wyjaśniłem Ci jak ja wybrnąlem z podobnego dylematu. Moim zdaniem masz dwa wyjścia...albo podejdziesz lżej do uniwersała, i wybierzesz coś 6-8lb coś co przy mocniej pracujących 4cm wobach może ciut kucac , ale lepiej ciskac nielotami. Albo cięzej i wybrac np 10lb , ktore bedzie sztywniejsze w szczycie i bardziej konfortowo ogarniac wieksze przynety , ale tu pojawia sie problem z przynętami z zakresu 1-2 g. Uwierz mi kijem 10lb cięzko sie rzuca malenkimi wobkami itp. Dla mnie to była męczarnia ten świst itp No nie wiem to jest tylko moje zdanie .... Jesli potrzebujesz infa od bardziej zaawansowanych kolegów pytaj pytaj pytaj ...innego wyjścia nie ma. Edytowane 8 Marca 2014 przez pablo208 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzegorz88 Opublikowano 8 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2014 (edytowane) Lami wspomniany wyżej jest jak najbardziej oki. Ciut wolniejszy od XMG a do zastosowania wobków w zakresie 3-4cm też wydaję sie oki. Natomiast zastanawia mnie czy poradzi sobie z nielotami rzędu 1g....wątpie ,tu lepszym rozwiazaniem bedzie XF-ka blaas 6lb.POzdroMam ubranego w alconity, ładuje się jak muchówka i miota agrafką. 8lbs Batsona rzucał o wiele gorzej... Edytowane 8 Marca 2014 przez grzegorz88 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo208 Opublikowano 8 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2014 Mam ubranego w alconity, ładuje się jak muchówka i miota agrafką. 8lbs Batsona rzucał o wiele gorzej... 8LB "zmiekczony" alconitami ? No coż to też rozwiązanie....Chociaż nie widziałem kija miotającego agrafkami chyba ,że sumowymi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzegorz88 Opublikowano 8 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2014 (edytowane) Proponuje przeczytać jeszcze raz mój post.Jeśli w coś wątpisz to raczej tego nie sprawdziłeś, bo wtedybyś wiedział, również skąd możesz wiedzieć czy alconity zmiękczają blank.Piszesz pogardliwie, że to też jakieś rozwiazanie jakby dwa blasy były jedynym słusznym wyborem, w ogóle łowiłeś już swoimi nowymi kijkami? Rodbuilder napisał, że któryś tam blank jest najlepszy na klenia.Kto jak kto, ale osoba zawodowo doradzająca w kwesti wyboru blanku imho powinnaunikać takich uogólnień, no chyba, że ten blank najlepszy jest zawsze i wszędzie... Edytowane 8 Marca 2014 przez grzegorz88 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chub norris Opublikowano 8 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2014 Certified Pro 10 lb małymi woblerkami potrafi rzucać dalej, niż jego "brat" 8 lb, i zmiękczanie nie ma tu nic do rzeczy - to po prostu całkiem odmienne konstrukcje. Zgadzam się, że XSH1142L może stanowić upragniony "złoty środek", pod deeprunnerami 4 cm lekko się spoci tylko w bardzo ostrym nurcie; w rzece o średnim uciągu łowiłem nim komfortowo najmniejszymi Frisky i Executorami DR, Shad Rapem 5. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
apioo Opublikowano 8 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2014 Certified Pro 10 lb małymi woblerkami potrafi rzucać dalej, niż jego "brat" 8 lb, Chodzi o to, że 8lb jest bardziej szczytowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SHIT_TLER Opublikowano 8 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2014 Chodzi o to, że 8lb jest bardziej szczytowy? Z tego co miałem do czynienia organoleptycznie tak to wyglądało. Mój 10lb w tytanach gnie się zdecydowanie bardziej środkiem niż 8lb znajomego. DR zależy w jakim nurcie. W mojej brzanowej rynnie przy glapce Oleixa klęka w pół ale na spokojniejszej wodzie nie ma najmniejszych problemów. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
apioo Opublikowano 8 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2014 Hmmm, to może w lecie wpadłbym na jakieś oględziny Lamiego jeśli nie miałbyś nic przeciwko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo208 Opublikowano 9 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2014 (edytowane) ... Edytowane 9 Marca 2014 przez pablo208 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo208 Opublikowano 9 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2014 Proponuje przeczytać jeszcze raz mój post. Jeśli w coś wątpisz to raczej tego nie sprawdziłeś, bo wtedy byś wiedział, również skąd możesz wiedzieć czy alconity zmiękczają blank. Piszesz pogardliwie, że to też jakieś rozwiazanie jakby dwa blasy były jedynym słusznym wyborem, w ogóle łowiłeś już swoimi nowymi kijkami? Rodbuilder napisał, że któryś tam blank jest najlepszy na klenia. Kto jak kto, ale osoba zawodowo doradzająca w kwesti wyboru blanku imho powinna unikać takich uogólnień, no chyba, że ten blank najlepszy jest zawsze i wszędzie... Bez komentarza ... aha tylko jedno sory za wyrażania swojego zdania... milego dnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grigorij Opublikowano 15 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2014 Panowie potrzebuję jeszcze opinii na temat kijków zbudowanych na tych blankach SLXF9615-2 i SLXF10015-2, przeznaczenie to Boleń na środkowej Wiśle przy użyciu żyłki i woblerów od ok 8g do ok. 24g. Chodzi mi o ładowanie się blanków, pracy pod wobkami i jak się zachowują pod rybką. Proszę o opinię kolegów, którzy rzeczywiście mieli do czynienia z kijkami na tych blankach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo208 Opublikowano 15 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2014 Ja mam obecinie 15lb wlasnie 10' ale niestety Wersję F..z tego co wiem XF jest szybsza..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grigorij Opublikowano 16 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2014 Pablo czemu niestety, bo też jestem ciekawy opinii o tym blanku, jak on się zachowuje podczas wędkowania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WOBI Opublikowano 16 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2014 Zapytaj parfa od roku lowi slf10015-2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo208 Opublikowano 16 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2014 Pablo czemu niestety, bo też jestem ciekawy opinii o tym blanku, jak on się zachowuje podczas wędkowania?Kolego chwilowo nic nie powiem mam goly blank i czeka na uzbrojenie ... na sucho wydaje sie fajna kosa boleniowa ....Puki co tyle mogę powiedzieć... Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zwijadełko Opublikowano 15 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2014 Witam, Czytają to forum coraz bardziej przekonuje się żeby zrobić sobie wędkę zwłaszcza, że nie mogę znaleźć nic seryjnego co spełniałoby moje oczekiwania.Doszedłem również do wniosku że chęć posiadania wędki z pracowni jest zaraźliwa.Na początek jednak bez szaleństw z wiadomych względów. Blank jaki wybrałem to taniutki kleniowo-jaziowy Batson DSS1142. Stoję teraz przed wyborem przelotek i tu moje pytanie, czy warto zbroić ten blank w droższe przelotki? Nie będę używał plecionki więc wymyśliłem sobię, że wystarczą mi takie przelotki jak Alps s6 zirconium. Co o tym myślicie? Czy jednak Fuji to Fuji i długo długo nic. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbiku Opublikowano 15 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2014 Jeśli to ma być kij do lekkich zastosowań to ja uzbroiłbym go w PB Minimy Tich. Minimalnie droższe ale lżejsze i nie obciążające zbytnio blanku. Myślę, że różnica cenowa nie przekroczy 25zł na całym komplecie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zwijadełko Opublikowano 15 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2014 Dzięki Żbiku, orientujesz się może jaki byłby koszt wykonania takiej wędki na tych przelotkach i korku bez żadnych udziwnień. Sam też dałbym radę to zrobić ale wolę zdać się na jakiegoś roduildera. Co do kija to rzeki Lubelszczyzny od Wisły przez Wieprz i Tyśmienice aż do Bugu no i wiadomo przede wszystkim kleń i jaź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mako150 Opublikowano 15 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2014 (edytowane) Z 600-700zł, jak chcesz taniej to pomyśl nad PB Minimy Hard Chome. Też są lekkie i sporo tańsze od Tich. Miałem ja na MHX St1262 i grało to fajnie Edytowane 15 Listopada 2014 przez mako150 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 15 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2014 Jeśli chcesz bardzo tanio komplet minim tich to zapraszam na privMam zestaw do wyjściaZdjety z wedki, która zmieniła przyodzienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zwijadełko Opublikowano 15 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2014 Dzięki cena do przełknięcia teraz tylko znaleźć pracownię:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbiku Opublikowano 15 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2014 Poszukaj lepiej na forum kogoś z Twojej okolicy, kto montuje kije. Jest kilku, kilkunastu rodbuilderów na forum, od których niektóre pracownie mogłoby sie wiele nauczyć 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
apioo Opublikowano 15 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2014 (edytowane) . Edytowane 15 Listopada 2014 przez apioo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majatony Opublikowano 15 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2014 Poszukaj lepiej na forum kogoś z Twojej okolicy, kto montuje kije. Jest kilku, kilkunastu rodbuilderów na forum, od których niektóre pracownie mogłoby sie wiele nauczyć co racja to racja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi