Skocz do zawartości

Wędka na klenie - jazie, jaki blank wybrać?

pitt

Rekomendowane odpowiedzi

Pablo Ty nabyłeś dwa kijki F-ka 10lb i Xf-ka 6lb, a mi chodzi o złoty środek (jeśli takowy istnieje), który ogarnie 1g nieloty i 3-4 cm woblerki. Łazikowanie z dwoma kijami jest po prostu dla mnie nie wygodne i uciążliwe.

I tu Cie zasmucę.... od zawsze wiemy , że jeśli cos jest do wszystkiego to jest do .....Albo rybki albo....Nie sugeruje kupna 2 kijów , tylko wyjaśniłem Ci jak ja wybrnąlem z podobnego dylematu.

Moim zdaniem masz dwa wyjścia...albo podejdziesz lżej do uniwersała, i wybierzesz coś 6-8lb coś co przy mocniej pracujących 4cm wobach może ciut kucac , ale lepiej ciskac nielotami. Albo cięzej i wybrac np 10lb , ktore bedzie sztywniejsze w szczycie i bardziej konfortowo ogarniac wieksze przynety , ale tu pojawia sie problem z przynętami z zakresu 1-2 g. Uwierz mi kijem 10lb cięzko sie rzuca malenkimi wobkami itp. Dla mnie to była męczarnia ten świst itp

No nie wiem to jest tylko moje zdanie ....

Jesli potrzebujesz infa od bardziej zaawansowanych kolegów pytaj pytaj pytaj ...innego wyjścia nie ma.

Edytowane przez pablo208

Lami wspomniany wyżej jest jak najbardziej oki. Ciut wolniejszy od XMG a do zastosowania wobków w zakresie 3-4cm też wydaję sie oki. Natomiast zastanawia mnie czy poradzi sobie z nielotami rzędu 1g....wątpie ,tu lepszym rozwiazaniem bedzie XF-ka blaas 6lb.

POzdro

Mam ubranego w alconity, ładuje się jak muchówka i miota agrafką. 8lbs Batsona rzucał o wiele gorzej...

Edytowane przez grzegorz88

Mam ubranego w alconity, ładuje się jak muchówka i miota agrafką. 8lbs Batsona rzucał o wiele gorzej...

8LB "zmiekczony" alconitami ? No coż to też rozwiązanie....Chociaż nie widziałem kija miotającego agrafkami :) chyba ,że sumowymi :)

Proponuje przeczytać jeszcze raz mój post.

Jeśli w coś wątpisz to raczej tego nie sprawdziłeś, bo wtedy

byś wiedział, również skąd możesz wiedzieć czy alconity zmiękczają blank.

Piszesz pogardliwie, że to też jakieś rozwiazanie jakby dwa blasy były jedynym słusznym 

wyborem, w ogóle łowiłeś już swoimi nowymi kijkami?

Rodbuilder napisał, że któryś tam blank jest najlepszy na klenia.

Kto jak kto, ale osoba zawodowo doradzająca w kwesti wyboru blanku imho powinna

unikać takich uogólnień, no chyba, że ten blank najlepszy jest zawsze i wszędzie...

Edytowane przez grzegorz88

Certified Pro 10 lb małymi woblerkami potrafi rzucać dalej, niż jego "brat" 8 lb, i zmiękczanie nie ma tu nic do rzeczy - to po prostu całkiem odmienne konstrukcje. Zgadzam się, że XSH1142L może stanowić upragniony "złoty środek", pod deeprunnerami 4 cm lekko się spoci tylko w bardzo ostrym nurcie; w rzece o średnim uciągu łowiłem nim komfortowo najmniejszymi Frisky i Executorami DR, Shad Rapem 5.

Chodzi o to, że 8lb jest bardziej szczytowy? 

Z tego co miałem do czynienia organoleptycznie tak to wyglądało. Mój 10lb w tytanach gnie się zdecydowanie bardziej środkiem niż 8lb znajomego. DR zależy w jakim nurcie. W mojej brzanowej rynnie przy glapce Oleixa klęka w pół ale na spokojniejszej wodzie nie ma najmniejszych problemów.

• Like 1

Proponuje przeczytać jeszcze raz mój post.

Jeśli w coś wątpisz to raczej tego nie sprawdziłeś, bo wtedy

byś wiedział, również skąd możesz wiedzieć czy alconity zmiękczają blank.

Piszesz pogardliwie, że to też jakieś rozwiazanie jakby dwa blasy były jedynym słusznym 

wyborem, w ogóle łowiłeś już swoimi nowymi kijkami?

Rodbuilder napisał, że któryś tam blank jest najlepszy na klenia.

Kto jak kto, ale osoba zawodowo doradzająca w kwesti wyboru blanku imho powinna

unikać takich uogólnień, no chyba, że ten blank najlepszy jest zawsze i wszędzie...

Bez komentarza ...

aha tylko jedno sory za wyrażania swojego zdania...

milego dnia :)

Panowie potrzebuję jeszcze opinii na temat kijków zbudowanych na tych blankach SLXF9615-2 i SLXF10015-2, przeznaczenie to Boleń na środkowej Wiśle przy użyciu żyłki i woblerów od ok 8g do ok. 24g. Chodzi mi o ładowanie się blanków, pracy pod wobkami i jak się zachowują pod rybką. Proszę o opinię kolegów, którzy rzeczywiście mieli do czynienia z kijkami na tych blankach.

Pablo czemu niestety, bo też jestem ciekawy opinii o tym blanku, jak on się zachowuje podczas wędkowania?

Kolego chwilowo nic nie powiem mam goly blank i czeka na uzbrojenie ... na sucho wydaje sie fajna kosa boleniowa ....

Puki co tyle mogę powiedzieć...

Pozdr

• 7 miesięcy temu...

Witam,

Czytają to forum coraz bardziej przekonuje się żeby zrobić sobie wędkę zwłaszcza, że nie mogę znaleźć nic seryjnego co spełniałoby moje oczekiwania.

Doszedłem również do wniosku że chęć posiadania wędki z pracowni jest zaraźliwa.Na początek jednak bez szaleństw z wiadomych względów.

Blank jaki wybrałem to taniutki kleniowo-jaziowy Batson DSS1142. Stoję teraz przed wyborem przelotek i tu moje pytanie, czy warto zbroić ten blank w droższe przelotki?

Nie będę używał plecionki więc wymyśliłem sobię, że wystarczą mi takie przelotki jak Alps s6 zirconium. Co o tym myślicie? Czy jednak Fuji to Fuji i długo długo nic.

Pozdrawiam.

Dzięki Żbiku, orientujesz się może jaki byłby koszt wykonania takiej wędki na tych przelotkach i korku bez żadnych udziwnień. Sam też dałbym radę to zrobić ale wolę zdać się na jakiegoś roduildera.

Co do kija to rzeki Lubelszczyzny od Wisły przez Wieprz i Tyśmienice aż do Bugu no i wiadomo przede wszystkim kleń i jaź.