Skocz do zawartości

Wędka na klenie - jazie, jaki blank wybrać?

pitt

Rekomendowane odpowiedzi

Jak kij na zamówienie to nie lepiej zadzwonić lub podjechac do wybranej pracowni, pomacać rózne blanki i coś wybrać ? Tutaj każdy poleca i chwali swój kijek (i pewno ma rację bo taki własnie mu pasuje) a Ty się tylko zakręcisz :unsure:

Idąc tym torem rozumowania to w pracowni polecą (jak to w biznesie)to czym handlują i opłaca się sprzedać ;) A tak na poważnie to kolega Spider1987 najbliżej ma do fishingrod.pl - pewnie warto tam zaglądnąć, tym oczekiwaniom sprostają np Batsony 1142F (290cm do 14g) do wyboru w zależności od preferencji czy zasobności portfela w 3 wariantach RX6, RX7, Rx8.

Edytowane przez apioo

blank muchowy wt5-9 zalezy jak bardzo uniwersalny kij chesz mieć . Ja mam na 9 i ogarnia wszystko co plywa w wodzie i wolno łowić do czerwca :P

po taki kij zgłosic się trzeba do Wojtka Grocholi Vel Pstragman .

post-51248-0-31626600-1416741785_thumb.jpg

post-51248-0-77537100-1416741797_thumb.jpg

post-51248-0-57458000-1416741809_thumb.jpg

post-51248-0-71594500-1416741822_thumb.jpg

post-51248-0-34306900-1416741836_thumb.jpg

Edytowane przez antilag
  • Like 1

Troszkę poczytałem w necie na temat blanków pod klenio jazie smile.png i wychodzi mi, że bardzo dobrym wyborem pod te rybki i przynęty może być: -Batson xst 1141f RX8 lub -Batson ist 1141f RX7

Obydwa blanki mają długość 2,90m i cw. 2-10g . Który będzie lepszy pod klenio - jazie na Odre pod micro przynęty wobki 2-4cm i obrotówki 0-1???

Ktoś z Was użytkuję wędkę na jednym z tych dwóch powyżej wymienionych blanków smile.png i może się podzielić jak mu się sprawuje???

Dasz radę wyjąć dużego klenia z nurtu albo powstrzymać przed wejściem w zawadę na takim delikatnym blanku? Jeśli wypuszczasz rybę to taka kilkunastominutowa walka jak dla mnie jest trochę nie bardzo.

Co do tych blanków to wszystkie są dobre zależy ile chcesz wydać i z tego co wiem to blanki z wyższych modułów węgla wcale nie są bardziej kruche od tych z węgla o mniejszym module.

XST1142F

2,90m cm

CW 7-14 ... To nie za duże CW pod oddawanie dalekich rzutów na dużej nizinnej rzece micro przynętami rzędu  woblery 2-4cm np Bonito oraz blaszkami obrotówkami rzędu 0-1 np. mepps??? Skoro jak widzę waga tyc. przynęt to ok. od 1,5 g - do 5g???

Józek to jest tak. Ja mam blank z pierwszej serii. Potem K.Zieliński wprowadzał kilkukrotnie zmiany dla tych blanków, z resztą porówlanismy to na pokazie w Lublinie. Ten nowszy wtedy bardziej pracował szczytem. Ale tak jak pracuje mój bardzo mi pasuje, z resztą chłopaki wtedy też stwierdzili, że jakoś fajniej :)

Józek to jest tak. Ja mam blank z pierwszej serii. Potem K.Zieliński wprowadzał kilkukrotnie zmiany dla tych blanków, z resztą porówlanismy to na pokazie w Lublinie. Ten nowszy wtedy bardziej pracował szczytem. Ale tak jak pracuje mój bardzo mi pasuje, z resztą chłopaki wtedy też stwierdzili, że jakoś fajniej :)

A jak po tych zmianach wygląda zakup częsci zamiennych?

Myślę że nie będzie problemu, aby uzyskać cześć blanku o wcześniejszej specyfikacji :)

No ale jest jedna specyfikacja blanku. Nie ma blanków z opisem rev. 1, rev. 2 itp. Co będzie jak kupie wędkę z 3 rąk? Nie wiem czy są numery seryjne blanków, ale nawet jeżeli tak, to mało kto je nanosi.

No nic, mniejsza z tym, ale jak to Guzu gdzieś wspomniał, ma FA bardzo dużo szczecią, bo ja to raczej bym jednak inaczej określił.

eot.

Dasz radę wyjąć dużego klenia z nurtu albo powstrzymać przed wejściem w zawadę na takim delikatnym blanku? Jeśli wypuszczasz rybę to taka kilkunastominutowa walka jak dla mnie jest trochę nie bardzo.

Co do tych blanków to wszystkie są dobre zależy ile chcesz wydać i z tego co wiem to blanki z wyższych modułów węgla wcale nie są bardziej kruche od tych z węgla o mniejszym module.

mialem tą rx7ke i nie daje rady zatrzymac tam gdzie  chcesz , kij na dorosłe klenie i jazie musi miec kolo 15g-17g , dla tego kolejny plus dla blanków muchowych , taka np 7-8 jest przeznaczona pod duże waleczne ryby i takim daje rade .

Atak 60cm bolenia pod nogami nie konczy się fiaskiem , powiem więcej często nie  wybierze wiecje jak 3-4m linki, zapracuje po rękojeść i zmeczy rybe w pare sekund , naprawde fajne to wyglada :P

A smuzakami  i wobkami 2-3cm rzuca się nie bliżej jak klasycznym kijem do 10g.

• Like 1

Kuba o tych parametrach machałem tylko jednym blasem, dokładnie tym co masz Ty, na pokazach w Lublinie była wersja 305cm. Zresztą już kiedyś Ci mówiłem, że mi to nie leży-wędka ma moim zdaniem za słaby dół względem góry i czuć to zarówno przy wymachu jak i tym jak wędka gaśnie, a sam rzut jest dla mnie zbyt wysiłkowy jeśli chcemy posłać lekkiego wobka na większą odległość.

Jednak to tylko moje zdanie, a w sumie ważniejsze, że Tobie, a nie mi leży :P :P

Moja propozycja to St. Croix Avid do 18g i dlugi na 2,9m.

Będziesz łowił na Odrze, tam mieszkają duże ryby więc jak chcesz mieć szansę wyholować to i żyłka musi być odpowiednia 0,20 albo i 0,22mm. Nie wybierałbym kija o niższym cw bo może być za delikatny... no chyba, żę Talon, którego ma A. Lipiński to wędka do 14g (a nie wygląda) i długa na 3,05m - niestety nie pamiętam modelu.