Skocz do zawartości

Wędka na klenie - jazie, jaki blank wybrać?

pitt

Rekomendowane odpowiedzi

Wielkie dzięki Seb :) , za Twoje porady i rekomendację blanku, które pozwoliły mi zgłębić temat i wybrać blank jakiego potrzebuję :) !

Co do Odry to faktycznie na odcinku na którym ja spinninguję , wędkuję również Andrzej Lipiński z hunter Polska, także odcinek rzeki ma duży potencjał jeśli chodzi zwłaszcza o klenie , jazie i bolenie. Myślę, że zacznę swoją przygodę z klenio - jaziami od kwietnia, zdam relację z testów, ale myślę, że jest to blank jak najbardziej szyty pod moje potrzeby :), wielkie dzięki. Pozdro!

Panie, nad jakąś inną Wisłą w Warszawie Pan mieszkasz..???

Rybostanu "w mieście", to trochę, faktycznie, można się czepiać ale żeby "Odrzakom" zazdraszczać kleniojaziowych miejscówek, to grzeszysz Pan ciężko... :rolleyes: :lol: :lol:

Oo tak grzeszy kolega ...wystarczy poszukać. Może, nie będą tam stały rekordowe klenie ,ale zapewniam , że są okazy całkiem przyzwoite   :)

Nie no chłopaki macie rację, trochę z tą Odrą odpłynąłem :doh: Wisła ma potencjał i tu się zgodzę.

A tak już zupelnie serio ..jest jeszcze troszkę rafek nie poznanych przez mięsiarzy , nawet w centrum :) Klenie tam są łowione nawet nocą !  :) Tak czy inaczej są  :)

Pozdrawiam P

A tak już zupelnie serio ..jest jeszcze troszkę rafek nie poznanych przez mięsiarzy , nawet w centrum :) Klenie tam są łowione nawet nocą !  :) Tak czy inaczej są  :)

Pozdrawiam P

Nawet przede wszystkim nocą... :)

I nie mam na myśli takich kilóweczek-czterdziesteczek tylko kleniki przez duże "K".

• 5 miesięcy temu...

Cześć, wiem że podobnych tematów jest dużo ale zwykle podowane są ogólnikowe odpowiedzi. Bez uzasadnienia. Jako, że casting powoli mnie wciąga czas zacząć myśleć o lżejszym zestawie.

Poszukuję blanku w okolicy 2,3-2,4m i 8-10lb mocy. Generalnie kleniojazie, okonie i okazjonalnie pstrąg z małych ciurków. Wędka raczej szybka z tendencją do głębokiej pracy, miło by było gdyby od około 2g dobrze się ładowała kończąc na mniej więcej 6-8g.

Co do producenta, fajnie gdyby znalazło się coś ze stajni StC aczkolwiek innym sprawdzonym też nie pogardzę, budżet...myślę że więcej jak 7 stówek na ten blank nie wyłożę.

Pozdrawiam

Bartosz

Phenix Elixir FX 802-2

Fajny blank i fajne patyki na tym wychodzą.....ma 2,44 ale można od dołu śmiało skrócić do 2,3m i wtedy teleskop kończy się idealnie nad rękojeścią

Blank ok 450pln  http://spinningshop.pl/elixir/4919-blank-fx-801-1x.html

Edytowane przez minecjusz

Trochę krótko...chodząc ze spinem nie schodziłem niżej jak 2,7m. Łowiąc z brzegu, odra..wielka woda. Jaka długość wg Was byłaby takim złotym środkiem?

Jak załozysz dobry młynek ( ja mam revo lt) dlugosc nie ma znaczenia.2,10 kompletnie nie męczy ręki,2,7 juz niekoniecznie.

Odradzam chińską produkcję . Podobnie Wietnam , Bangladesz oraz Północną Koreę .. To zawsze jest tuzinkowa , wycwaniona oferta dla klientów wędkarskiego Tesco :)

Lamiglas XMG 50 - np LSJ 861 albo 862 - bo to Woodland niezmiennie jest dostawca wzorów dla reszty świata , czy StC 5S76 MF oraz 3S76MLFX gwarantują nie tylko wysoką jakość , ale także rozpoznawalne pochodzenie . No szanujmy się Panowie , nawet radząc ..

• Like 1

Mam tu takiego FX 863-2 ( 8'6 4-10lb,1/8-1/2 oz) Cast w spiralce ( minimy +chyba SIC) rękojeść Eva , Bardzo schludnie wykonany stan Bdb . Pozyskany w ramach wymiany tu u nas na forum .W kręgu moich poszukiwań Blank FX 802-2 , Tatula . Wszelkie wymiany , zamiany, dopłaty we wszystkie strony wchodzą w grę, więc jakby co to jestem otwarty na propozycję  ;) . 

• 2 tygodnie później...
  • 3 miesiące temu...

Kolego zobacz Savage Gear Parabellum spin 2 79m  3-16g, a jeśli za słaby to oczko mocniejszy. Możesz jeszcze zobaczyć serie Team Konger. Fajne kijki pod wobki.

SGP pod jazia i klenia jak najbardziej , bolek to już tylko na bardzo lekko.Miałem ten kij , tyle że z wcześniejszego wypustu , ten nowszy macałem tylko w sklepie i miałem wrażenie , że jest bardziej spolegliwy. Największą rybą jaką na niego zdjąłem był boleń 72cm , ale o jakimkolwiek panowaniu nad rybą w silnym nurcie nie ma mowy , bolek robił co chciał.

Witam. Możecie polecić jakiś kijek pod klenia, jazia, ale też żeby ogarnął bolenia? Przedział cenowy 300-400 zł rzeka Warta

Odżałuj raz i dołóż trochę , a dostaniesz to : Nowy MHX ST-1081  3-10gr  275cm - poradzi sobie z przyłowem bolenia i szczupaka.

post-47757-0-70778900-1442668818_thumb.jpgpost-47757-0-20300300-1442668824_thumb.jpgpost-47757-0-56229800-1442668865_thumb.jpgpost-47757-0-25835100-1442668875_thumb.jpg

Edytowane przez miramar69
  • Like 1

SGP pod jazia i klenia jak najbardziej , bolek to już tylko na bardzo lekko.Miałem ten kij , tyle że z wcześniejszego wypustu , ten nowszy macałem tylko w sklepie i miałem wrażenie , że jest bardziej spolegliwy. Największą rybą jaką na niego zdjąłem był boleń 72cm , ale o jakimkolwiek panowaniu nad rybą w silnym nurcie nie ma mowy , bolek robił co chciał.

Kolega w sumie podał za mało informacji jaki odcinek rzeki, jakimi przynętami będzie łowił i na który z tych gatunków częściej będzie się nastawiał. Jeżeli w większości bolki to nie ma uproś trzeba mocniej, a jeżeli małe przynęty i w większości kleń/jaz to SGP może być dobrym wyborem.

Pozdrawiam

ps tej konstrukcji dragona nie znam

Edytowane przez gringo