Skocz do zawartości

Wędka na klenie - jazie, jaki blank wybrać?

pitt

Rekomendowane odpowiedzi

Łowiłem przeważnie na przelewach górnej Narwi...Największe smużaki to żuki i mrówy Wobiego Tomiego czy Parfa ;) Wir 1-2... i z lenistwa nawet smukły gumiak 3,5-4 cale na głowie 3-6 gr ;) na jesieni łowiłęm tym kijem okonie i  miałem troche zębatych przyłowów ;)

...a tak poważnie to  waga młynka raczej do 250 gr (shimano/daiwa 2500)....przy takim łowieniu daiwa bedzie miała wieksza srednice szpuli...jak dla mnie lepiej do rzucania lekkimi wobkami  ;) 

...przy krótszym kiju bedziesz miał na pewno lepsze wyważenie ;)

To i ja zapytam, który kijek będzie lepszy pod wobki od 1g do max smużak Bromba 3 cm i nurkujących do 5cm o wadze 4-5 g. Interesuje mnie tylko MHX. Chciałbym żeby szczyt nie klękał za bardzo przy tych większych wobkach w silnym nurcie i żeby kij fajnie rzucił tymi najmniejszymi. Żeby poradził sobie z przyłowem rybki powiedzmy ze 60cm w szybszym nurcie. Mam taki mętlik w głowie, że szok. Który z tych modeli będzie odpowiedniejszy?

ST1081-MHX czy ST1142-MHX?

• 3 tygodnie później...

Używałem ST1142 MHX przez cały zeszły sezon.

Przeznaczenie kleń, jaź jako przyłów trafił się sandacz 68, bolenie 60-65, nawet sumek 70cm wyjechał z wody bez problemu.

Wędkę zbroiłem osobiście, uzbroiłem ją w Fuji Alconite ramka Y od 25 do 5,5, korkowa rękojeść + DPS17. Wędka b. lekka ważyła 135gram. Akcja szczytowa po uzbrojeniu mod/fast ale z przewagą fast.

Bardzo dobrze rzucała już 2gramowymi woblerkami, góra łowiłem ~ 10g, ale da radę na pewno więcej. Używałem ją w końcu na klenie/jazie, ale jak się pojawił  boleń w okolicy, to spokojnie można było rzucić Salmo Thrilem 7 na baaaardzo dużą odległość i jeszcze go fajnie poprowadzić.

Polecam.

Jacek powiedz mi prosze , czy znasz wagę tego blanku  St1142  ? Ciekawy jestem ...korci mnie ta chińszczyzna  :)

Poszukuję blanku na którym ma powstać wędka na klenia, sporadycznie okoń i jako przyłów może siąść brzana. I jej ma być w dwóch częściach. Wędka ma współgrać z woblerkami 2-4 cm, obrotowki 0-1 i gumki na glowkach do Max 4 gr. Jest dużo banków, ale wszystkie są długie. Myślę nad phenixem mirage, ewentualnie suzuki 6 lb. Nie chcę typowego parabolika, ale kijek musi pod obciążeniem ładnie przechodzic w pełne ugięcie,do tej pory użytkuje wędki typu umbx ale wszystko w castingu. Ma to być UL pod korbe jako uzupełnienie dołu obok kija 12 lb. Proszę o pomoc w doborze blanku. W poniedziałek mam iść pomacac suzuki, ale mam pewne obawy, czy jest to naprawdę dobry blank za taką kasę.Myślę, że nie zapomniałem jak się kręci zwykłą korbą :)

Edytowane przez Wojtasz

Byłem dziś w wędkarskim pomacac kije. 240 zdecydowanie za długi. Jednak kilka lat przy castingu z kijami +- 2m i ma się pewne nawyki. Max 220 cm...A na Wisłok u gdzie łowie klenie to głównie z wody. Reszta raczej łódka.

Edytowane przez Wojtasz

Byłem dziś w wędkarskim pomacac kije. 240 zdecydowanie za długi. Jednak kilka lat przy castingu z kijami +- 2m i ma się pewne nawyki. Max 220 cm...A na Wisłok u gdzie łowie klenie to głównie z wody. Reszta raczej łódka.

Jak z wody, jak w Rzeszowskim nie wolno brodzić :) .

Edytowane przez Jozi