Skocz do zawartości

Wędka na klenie - jazie, jaki blank wybrać?

pitt

Rekomendowane odpowiedzi

Raz wolno raz nie... Często łowie na 2 kilometrowym odcinku za domem rodzinnym. Przez 20 lat nikt tam mnie nie kontrolował... Tak więc krótki kijek. Miał ktoś do czynienia z phenixem mirage ??

Edytowane przez Wojtasz

Raz wolno raz nie... Często łowie na 2 kilometrowym odcinku za domem rodzinnym. Przez 20 lat nikt tam mnie nie kontrolował... Tak więc krótki kijek. Miał ktoś do czynienia z phenixem mirage ??

Trochę do czynienia z Mirage miałem, wprawdzie więcej z prawie bliźniaczym Mosquito. Blank fajny, jednak pod tytułowego klenia widział bym raczej FX 601-2, FX 701-2 czy FX 761-2, zależy jaką długość preferujesz. Mirage według mnie będzie za słaby i pod wabie i ryby o których piszesz. Kleń i jako przyłów brzana hmm, przynęty do 6-7 g do tego w jakimkolwiek nurcie, nie da rady. Seria FX w dwóch kawałkach będzie pracowała tak jak oczekujesz i obsłuży takie przynęty.

• Like 1

Teraz tak naprawde doczytalem..

Przynety owszem ale czy ryby?

Mam 701-2 i ani na grubego klenia ani tym bardziej na brzane z ta wedka raczej bym sie nie porywal.

Do duzych klusek uzywam 802-2 a i to latem przy szybkiej wodzie czasem jest zaledwie w sam raz; moja jedyna brzana 60+, jaka udalo mi sie do tej pory pojmac, wygiela mi dwunastofuntowy kij po sama rekojesc w ciagu kilkunastu sekund od zaciecia..

Wydaje mi sie, mowiac szczerze, ze powinienes celowac w 10 lbs z miekkim szczytem, ktory bedzie sie dobrze ladowal pod mala przyneta i tyle w temacie.

Moze to?

http://www.mudhole.com/Rainforest-II-RF2SP843-2

Uprzedzajac - mam w arsenale i Tradition i Rainforesta.. Nada sie.

Edytowane przez madmatt

jakiś czas temu będąc w FC macałem blanki kuznków właśnie długości 2,20.... szybkie opisane do 8lb, dwa rodzaje grafitu i jeden szklak. zabij nie pomnę numerów ale te akurat łatwo namierzyć... na sucho bardzo fajne, wydają się delikatne, smukłe ale z kleniem dadzą sobie radę bez problemu. brzana i to ta przez duże B to już chyba inny kaliber...

• 4 miesiące temu...

Pomóżcie Panowie w kwestii, jaki wybrać blank na Wisełkę. Długość to 290 - 305cm, przynęty woblerki 4-8cm i 4-10g, rybki klenio-jazie ale kijek musi dać sobie radę z przyłowem w postaci brzany.

W oko wpadły mi blanki, MHX ST 1142 I 1143, BLAAS F 10010-2

Co wy na to?

Oj jest tego do wyboru do koloru. Z delikatniejszych steelheadówek świetne sa Batsony XST (RX8), Lamiglasy, Loomisy, Talony, Composite i wiele nowszych marek powstalych w ostatnich latach :)

Podaj może też maksymalny budżet na wedke łatwiej będzie ograniczyć wybór

Ja w tamtym roku stałem przed takim wyborem żeby mieć kijek do kleni a jak pokażą się bolki to żebym miał pewność że blank sobie z nimi poradzi.. Wybór padł na blank muchowy Hardy 3.05 w dwóch sekcjach, w wątku Wojtka (Pstragmana) są fotki. Spełnia swoje zadanie w 100% mięta już ładnie wobki 3 gramy a jak zachodzi potrzeba to zakładam wózka 15 gram i bawię się z boleniami i mam pewność że mocy nie zabraknie na chol. Blank był bodajże w #9 klasie sznura. Jak go brałem Wojtek miał jeszcze 2.90 cm ale czy go ma nie wiem.

Jeśli 600zł jest nieprzekraczalne to nie mam nic do powiedzenia ale jeśli 10% przekroczenia było by strawne to proponuję wg powyższych założeń Phenix M-1 UL...

Moim zdaniem lepszy od przywoływanego Lamiego pod względem:

- zakresu obsługiwanych przynęt

- rzutowo bardziej wydolny i mniej wysiłkowy

o reszcie nie wspominam bo to sprawa upodobań i preferencji itd...

Wada,- jest jedna za to wyraźna - nazywa się Phenix a nie Lamiglas...

• Like 3

No to jeśli o kwotę banku chodzi to płaciłem 350zł za blank, a co do walorów użytkowych wyszedł na tym banku mega czuły spin gdzie czuć pracę mepsa comect 01(blank ubrany w minimy, startowa od 25..a wytrzymałość tej konstrukcji przewyższa wszystkie batony rx8 i dalej bez porównania ;-) grunt to nie brać wedziska w ciemno tylko skonsultować to z osobami co sporo banków przerobiły i wiedzą o czym mówią :-) bo większość osób i tak szuka sprawdzonych konstrukcji które niczym nie odbiegają dzisiejszym konstrukcją a i tak są dużo wytrzymalsze na urazy mechaniczne i takie tam..pozdrawiam Łukasz:-)

Posiadam oba MHX-y

1143 używam pod bolenia

1142 był zbudowany z myślą o odrzańskich kleniach ale  bez problemu ogarniam nim też bolki , woblerkami od Spirita 7,9 po Panica 8

myślę że 1142 z tych dwóch byłby odpowiedni ,pod warunkiem że te woblery 8cm to nie będą  jakieś sdr-y