Skocz do zawartości

Wędka na klenie - jazie, jaki blank wybrać?

pitt

Rekomendowane odpowiedzi

Slima 10lb będę robił niedługo, jak kolega chce pogadać o Blaasach to niech dzwoni

Przerobilem tego dużo i co nieco mogę podpowiedzieć

Tel 668 453 ***

Pozdrawiam

Bardzo dziękuje ale chyba nie będzie takie potrzeby :) Jeśli będe miał jakieś nurtujące pytanie to nieomieszkam i zadzwonie z zapytaniem. Swoje już wiem i teraz tylko musze wziąść w łapki blank i zatwierdzić decyzje. Na tą chwile wybieram slima 9010-2N i jeżeli nic nadzwyczajnego nie stanie się przy oglądaniu tego blanku to właśnie na nim będe miał wędeczke. Bardzo dziękuje za pomoc i Pozdrawiam.

• 6 miesięcy temu...
  • 2 miesiące temu...

Witam. Wpadl do glowy taki pomysl zeby poganiac troche za kleniem i jaziem po Wiśle. Potrzebuje porady jaki niezbyt drogi blank wybrac zeby nie nadal pod wislane klenie -.jazie na wszelkie mikro woblerki , obrotowki. Fajnie bylo by gdyby dal rade przylowic bolenia, brzanke w średnim rozmiarze

• Like 1

Witam. Wpadl do glowy taki pomysl zeby poganiac troche za kleniem i jaziem po Wiśle. Potrzebuje porady jaki niezbyt drogi blank wybrac zeby nie nadal pod wislane klenie -.jazie na wszelkie mikro woblerki , obrotowki. Fajnie bylo by gdyby dal rade przylowic bolenia, brzanke w średnim rozmiarze

Watek polaczony. Proponuje najpierw uzyc wyszukiwarki, lub naszej listy:

http://jerkbait.pl/topic/101967-linki-do-tematów-technicznych-rb/?p=2285018

Co do przylowow boleniowych to watek tez o tym jest:

http://jerkbait.pl/topic/2912-boleń-kleń-jaki-blank/

To teraz masz troche czytania ;)

• 7 miesięcy temu...

Witam,
Proszę o porady, sugestie dotyczące wyboru przede wszystkim blanku pod kij na klenia ale i komponentów.

Chcę zlecić budowę kijaszka w jednej z pracowni. Moje dotychczasowe wybory opierały się na wyborze poprzez macanie wędziska w sklepie, projektując trudno mi się zdecydować i wyobrazić końcowy efekt. Na pewno jednak wiem, czego chcę, ma to być kij długi - ok 3m, na średnie rzeki, rzadziej duże. W 99% przypadków przynętą będzie wobler 2,5-3,5 cm. 

Zależy mi by kij był sztywny i dawał super kontakt z przynętą i rybą i był szybki, natomiast by po zacięciu bardzo szybko i lekko przechodził w pełną parabolę i był typową kluską. Jakieś podpowiedzi?

Czy sądzicie, że może jakiś topowy kij seryjny - np. HM Dragona można jeszcze brać pod uwagę, czy jednak to nie będzie to samo ? 

Pozdr  ;)   

Noto teraz rozpeta si burza ,bo takich postów była masa i kazdy rzuci cos ciekawego.Masz dosc jasno ukierunkowane co chcesz wiec niepowinno byc problemu.Chyba tylko z długoscia kijka.Noi mamy wielu speców którzy zrobia ci super wedeczke i pieknie wykonana.Noi zalezy jaki budzet masz na wedzisko.Dragon hm ma teraz ciekawe promocje z seri hm 80.

Dziękuję za porady - wszystko co mi podrzucacie rzetelnie sprawdzam, szukam jakichś filmów na YT. 

Macałem dzisiaj blanki i pod obciążeniem zdecydowanie najbardziej pasował mi NFC ST962-2 Delta i taką też zaproponowano mi na początku w pracowni. Może ktoś coś o tym? Zdecydowanie praca pod obciążeniem jest tutaj idealnie taka jaką lubię. 
Natomiast wędka nie jest szybka, za to pięknie będzie ładowała małe przynęty. 

Decyzja podjęta, będzie to blank NFC ST962-2 Delta oprawiony mega klasycznie i elegancko w całości w korek, zwieńczony tulipanami z dwóch stron + przelotki torzite mocowane na nici w kolorze blanku. Jedyny akcent kolorystyczny to będzie polska flaga wypleciona nad parametrami wędki i podpisana "2018".  ^_^ 

Decyzja podjęta, będzie to blank NFC ST962-2 Delta oprawiony mega klasycznie i elegancko w całości w korek, zwieńczony tulipanami z dwóch stron + przelotki torzite mocowane na nici w kolorze blanku. Jedyny akcent kolorystyczny to będzie polska flaga wypleciona nad parametrami wędki i podpisana "2018".  ^_^ 

to jak będzie gotowa to nie zapomnij się nią nam pochwalić :)

Witam,

Proszę o porady, sugestie dotyczące wyboru przede wszystkim blanku pod kij na klenia ale i komponentów.

Zależy mi by kij był sztywny i dawał super kontakt z przynętą i rybą i był szybki, natomiast by po zacięciu bardzo szybko i lekko przechodził w pełną parabolę i był typową kluską. Jakieś podpowiedzi?

Możesz dojaśnić czego oczekujesz? Sztywnej i szybkiej, czy kluski? Padło tu parę pomysłów. Ale przynajmniej blanków Phenixa nie potrafiłbym określić jako sztywna - szybka - kluska.

Edytowane przez Koincydencja
  • Like 1

Może napisałem nieprecyzyjne. Najważniejsza jest dla mnie praca wędki pod rybą. Musi być ona bardzo spolegliwa i nie pozwolić zgubić ryby, nawet leciutko zahaczonego jazia.

Druga ważna sprawa to odległość wyrzutu lekkimi woblerkami i smużakami. Tutaj ryba zacina się praktycznie sama natomiast często baaardzo lekko, na ostatnim kiju miałem wiele spadów że smużaków. Nie nietrafionych brań a spadów podczas holu.

Poprzez sztywność chciałem powiedzieć, że oczekuję dobrego kontaktu z przynętą i wygodnego i jej czucia ale to bardziej mój wymysł bo wiadomo, że nie potrzebuję tego tak bardzo jak przy łowieniu na gumę, stukaniu o dno itp. ja albo mam strzał na kiju albo nie.

Szybkość- szybkość gaśnięcia po wyrzucie, nie lubię jak mi się dynda ???? to raz a dwa że czasami łowimy na dużej odległości więc potrzeba by kij szybko przekazał branie i pozwolił na przycięcie. Tutaj mam wątpliwości lekkie ale zaufałem rodbuilderowi że mi ten kij wystarczy. Kilka wypadów i będę mógł mam nadzieję mu podziękować.

• Like 1

Opisz wrażenia z użytkowania, bo Phenix SP-962-XUL jest opisany jako extra fast, Phenix SP-962-UL jako fast, a Twój jako slow.  

Jasne, opiszę cechy tego blanku bo po pierwsze jest to kij z opisu akcji "SLOW" co jest aktualnie nie modne, bo na pewno nie jest to zła praca blanku, nie zawsze nam są potrzebne wszelkie "fasty". Gdybym nie machał blankiem to oceniłbym jego pracę jako średnią, poza tym rodbuilder stwierdził, że ten blank ma taką cechę, że po uzbrojeniu przyspieszy, szczególnie na torzite-ach. A praca blanku pod obciążeniem jest urzekająca i przez to się zdecydowałem. Wiem czego chcę od kija, co będę nim łowił i na co. Rozumiem, że "slowy" popularne nie są ale one są jakby skreślone przez masę wędkarzy a po drugie nie znalazłem w sieci żadnych informacji użytkowych o tym blanku więc czuję się w obowiązku podzielić.  

Czy są niemodne? Niekoniecznie. Miałem Phenixa SP-962-UL i do podawania lekkich woblerków nadawał się wg mnie średnio. Nie miałem nigdy tak długiego wędziska o akcji slow, więc zastanawia mnie jak się faktycznie zachowuje? 

Edit: bo wymagania postawiłeś przed wędziskiem i rodbuilderem wysokie. Jeżeli rzeczywiście będzie się zachowywało jak oczekujesz, to zaskoczyło mnie, że blank jest tak opisany.

Edytowane przez Koincydencja

W tych parametrach Lamiglas ma świetne blanki

Jeżeli masz jakieś doświadczenia z tymi blankami to bardzo proszę podziel się nimi z osobami czytającymi ten wątek. Niby są o jakieś informacje o wędkach zbudowanych na tych blankach (z przeznaczeniem do łowienia kleni) ale jakieś takie bardzo "oszczędne".  Czasami mam wrażenie, że blanki "kleniowwe" to tylko Batson, MHX, i Phenix .....

• Like 1