mk77 Opublikowano 1 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2020 No to trafiło i mnie, a więc zachciało mi się wędki z pracowni A więc najpierw łowisko. Wędka będzie łowić tylko i wyłącznie na Odrzańskich główkach i przelewach. Długość jaka mnie interesuje to 2.9 ewentualnie 2,7 ale raczej skłaniam się do dłuższej. Przynęty to tylko i wyłącznie woblerki od 2 do powiedzmy 4-5 cm w ciężarze od 1 do 5-6 gr czyli głównie wszelkiego rodzaju smużaki typu bromba , czy inne juniorki, instincty, bullety. Rybki to wiadomo przy takich przynętach głównie kleń, ewentualnie jaź. No i taki mój mały kaprys, chciał bym też aby ten kij choć nie wiem czy taki kompromis jest możliwy obsłużył też tylko i wyłącznie 9 cm spiryty i łowienie boleni. Po prostu lubię też łowić bolenie a na razie na dwa kije z pracowni mnie nie stać. Przeczytałem całe 43 strony tego wątku i wstępnie wybrałem blankST1142-MHX, rozważam też 1142 z batsona ale kompletnie nie wiem czym oprócz ceny różnią się blanki batsona z grafitu rx8 a rx7 i rx6. Skumałem tylko że czym wyższy moduł węgla tym kij będzie szybszy ale jak to się ma do zalet użytkowych i moich wymagań nie mam pojęcia. Co lepsze ten mhx czy batson jak batson to który moduł. I czy w ogóle takim kijem da rade łowić spiritami bolenie, czy raczej nie bardzo? I jak będzie się taki kij spisywał przy rzutach tymi mniejszymi gramaturami smużaków tymi powiedzmy dwu gramowymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J-O-K-E-R Opublikowano 1 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2020 (edytowane) Wymienione przez Ciebie blanki, czyli MHX ST1142 i Batsony 1142 (DSS jest z najniższego modułu węgla, ST - "środkowego", XST z najwyższego) są bardzo podobne, ale najlepiej sprawdzą się do klasycznego kleniowania. Bolenie, nawet łowione na smukłe przynęty, będą na siłę. Może ewentualnie 7 cm Siga Siek-M byłaby lepsza od spirita? Miałem XST1142 i był super do kleniowych drobiazgów i smukłych piątek. Wyżej dyskomfort podczas prowadzenia. Dyskomfort był już nawet przy 3-4 cm pękatych wobkach SDR w nurcie. Rzucić się da i klasycznym boleniowym przecinakiem, bo amerykaniec wytrzyma, ale potem trzeba to jeszcze przeciagnąć przez nurt. No chybaże chcesz łowić w klatkach na Odrze w okolicach Wrocławia. Tam rosną grążele i nie ma uciągu, bo woda zamknięta stopniami wodnymi. Wybór konkretnego modułu to sprawa indywidualna i zasobnośći portwelowej... Najbardziej uniwersalny będzie moim zdaniem najwyższy modułowo Batson RX8. Ten RX6 to już klucha raczej wyłącznie do kleniowania. Będzie się mocniej bujał, wolniej gasł, lepiej ładował pod mikrusami, bardziej poddawał w nurcie podczas prowadzenia przynęty. Kompromisem i chyba najlepszym wyborem pod katem koszt/efekt mógłby być MHX. Nie łowiłem nim, ale miałem w ręku wędkę zbudowaną na tym blanku i minimach. Charakterystyka była bardzo podobna na sucho do mojego Batsona XST. Różnica była w przelotkach. U mnie były trochę cięższe tytanium SIC. Prawdopodobnie uzbrojony w lżejsze od nich minimy XST byłby jeszcze szybszy.Zainteresuj się może jeszcze blankami Blaasa. Podobny segment ale minimalnie mocniejszy to SLF9610. Swego czasu na tym blanku Tomek Wielgus z Tarnowa uczynił kilka wędek z przeznaczeniem na klenie/bolenie. Chyba celowo kręcił na SLF a nie wyższym module czyli SLXF, ale możesz go zapytać sam o szczegóły. Jest tu na forum.http://jerkbait.pl/topic/9646-moje-patyki/ Edytowane 1 Stycznia 2020 przez J-O-K-E-R Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 1 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2020 Precedens blanków wygląda tak, że najlepsze blanki kleniowe powstawały w czasach kiedy nie było na rynku odpowiednich przelotek do ich dobrego zbrojenia. Obecnie mamy już odpowiednie przelotki ale gorzej z dostępnością starych blanków 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DiddoR Opublikowano 2 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2020 (edytowane) Miałem MHX ST1142 zbrojonego w PB Minima, dla mnie był to idealny kij pod klenia i jazia jaki Miałem, przy czym muszę zaznaczyć że dużo kijów nie przerzuciłem. Łowiłem nim dokładnie takimi przynętami jak opisujesz a jak trzeba było posłać coś boleniowego to np. Raptor 7cm nie stanowił problemu, ale nurt na Wiśle gdzie łowie jest raczej wolny Edytowane 2 Stycznia 2020 przez DiddoR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekp29 Opublikowano 2 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2020 (edytowane) Mam xst i ist , moim zdaniem ist jest tylko ciut wolniejszy ale troszkę mocniejszy . Na warkoczowe bolenie 60-70 na spokojnie daje rade. Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka Edytowane 2 Stycznia 2020 przez jacekp29 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MatB Opublikowano 3 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2020 Mam Batsona rx8. Jakikolwiek nurt wyklucza użycie spirita 9. Takie moje zdanie. Wędka ma bardzo spolegliwy szczyt i kładzie się bardzo głęboko.Jeżeli bolki wchodzą w grę to tylko takie co ganiają za sieczką. Ja łowię na najmniejsze thrile i sigi. Super pracuje też za najmniejszymi wob-artami. Nic ponad to nie daje już komfortu w prowadzeniuTak ty chciałem kij na klenie plus boleń na lekko i szybko mi przeszło. Ten kij się do tego nie nadaje. Dodam, że łowię głównie na Wiśle wiec nurt mam spory. W przypadku tej wędki ma bardzo to duże znaczenie. A co do kleni to dla mnie bajka. Kij pracuje po całej długości i ryby na nim głupieją. Hol jest spokojny i bardzo bezpieczny bo ryby nie szaleją . Mimo pozornej wiotkości moc w dolniku jest wystarczająca do wyjęcia każdej kluchy. Trzeba tylko zaufać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Batory Opublikowano 11 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2020 Szukam blanku podobnego do Batson RX6 DSS1082-2 ale ciut szybszy.Blank zbrojony pod klenie i jazie. Wyżej wymieniony blank daje sobie radę doskonale ale brakuje mu szybkości która by pomogła w uzyskaniu dłuższej odległości rzutu przynętami 3-5g.Było by też super aby blank miał długość w przedziale 2,80 - 2,90Co polecicie?Dodam że kij musi sobie radzić doskonale z kleniami 50+ jak i przyłowem boleniowym 70+. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Tomek O Opublikowano 11 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2020 Lamiglas ISS1142L Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 11 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2020 Wystarczy uzbroić tego DSS1082-2 w Torizty i będziesz piał z zachwytu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Batory Opublikowano 11 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2020 Wystarczy uzbroić tego DSS1082-2 w Torizty i będziesz piał z zachwytu...Rozbieranie go i składanie od nowa wydaje się bezsensem, szukam czegoś podobnego ale trochę innego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MajKar Opublikowano 11 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2020 Phenix SP-962-UL to doskonały uniwersał gdy łowiąc klenie trafi się natrętny boleń i trzeba dać mu w dziąsło. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sandacz23 Opublikowano 12 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2020 Blaas F lub oczko wyżej w module Batsona czyli RX 7. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Batory Opublikowano 18 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2020 Jak widać słabiutkie alternatywy dla tego blanku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 19 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2020 Alternatyw jest mnóstwo, tylko musisz najpierw wiedzieć czego potrzebujesz. Zwiększanie szybkości działa w odwrotnym kierunku niż zakładasz...Twoje założenia co do łowionych gatunków spełniają kije na blankach o mocy 12lb (Talony MLXF 10lb, CTS 8lb) długości 9'6" i CW do 3/4 oz a reszta to własna wizja lub przemyślenia. Chcesz lekki uniwersał więc poczytaj na ich temat jest tu specjalny wątek, niejeden... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 20 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2020 Jak juz znajdziesz odpowiedz na swoje pytanie to pewnie polacze z tym watkiem: http://jerkbait.pl/topic/5897-wędka-na-klenie-jazie-jaki-blank-wybrać/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Batory Opublikowano 24 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2020 Jak juz znajdziesz odpowiedz na swoje pytanie to pewnie polacze z tym watkiem: http://jerkbait.pl/topic/5897-wędka-na-klenie-jazie-jaki-blank-wybrać/Ty to lubisz pomóc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psd27 Opublikowano 26 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2020 Jak widać słabiutkie alternatywy dla tego blanku Jakie pytanie i współpraca w wątku, takie alternatywy Ty to lubisz pomóc. A czego się Kolego spodziewasz? Że każdy użytkownik forum napisze Ci po 3 "alternatywy"? A nawet jeśli, to co wtedy - wybierzesz blank, który się najczęściej powtarza?Napisałeś, że chcesz "czegoś szybszego od Batsona DSS". Żeby udzielić wartościowej odpowiedzi, musiałby znaleźć się ktoś, kto łowił klenie tym kijem, (w dodatku uzbrojonym tak samo, jak Twój, chociaż jak Twój jest uzbrojony nie napisałeś) i w dodatku łowił jeszcze innymi kijami, które mógłby polecić. Wprawdzie ten Batson to stara konstrukcja, ale pewnie takich osób jest niewiele, a sam nie wysilasz się, aby jakkolwiek prowadzić dyskusję w sensownym kierunku...Sam klenie łowiłem na: NFC ST 962x-2(HM); NFC ST 964-2(IM); Batson RX7 IST1142F. Zgaduję, że są szybsze od RX6 DSS 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maju91 Opublikowano 3 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2020 Cześć,Mam w planach złożyć wędke pod klenie oraz bolenie na lekko. Posiadam blaasa slim 9' i jestem z niego super zadowolony, chciałbym mieć blank o podobnej charakterystyce tj. praca blanku na całej długości oraz mała grubośc blanku na dole( jak w blasie okolo 8mm), szczerze to ta druga rzecz jest dla mnie bardzo ważna, lubie takie "wykałaczki" w rekach . Celuje w blank o długości około 8' i moc 10-15lb. Czy istnieją podobne blanki do blass slim innych producentow? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert91 Opublikowano 3 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2020 Cześć,Mam w planach złożyć wędke pod klenie oraz bolenie na lekko. Posiadam blaasa slim 9' i jestem z niego super zadowolony, chciałbym mieć blank o podobnej charakterystyce tj. praca blanku na całej długości oraz mała grubośc blanku na dole( jak w blasie okolo 8mm), szczerze to ta druga rzecz jest dla mnie bardzo ważna, lubie takie "wykałaczki" w rekach . Celuje w blank o długości około 8' i moc 10-15lb. Czy istnieją podobne blanki do blass slim innych producentow? Ilu funtowego masz tego Blaasa? Skoro jesteś z niego super zadowolony to czego właściwie jeszcze szukasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maju91 Opublikowano 3 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2020 mam 9' i 10lb sprawdza się super jednak szukam czegoś troszku mocniejszego pod cieższe przynęty i większy nurt no i o stope krótszego. Pewnie wybiore blassa 8015 ale zastanawiam się czy nie ma podobnych blankow innych marek. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOFIX99 Opublikowano 3 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2020 Celuje w blank o długości około 8' i moc 10-15lb. Czy istnieją podobne blanki do blass slim innych producentow?Jeżeli jesteś zadowolony ze slima 9' to "zrób se" blank 8011-2N.Pan Krzysztof takie robi. Będziesz miał 2 w jednym. Blank będzie krótszy i "deko" mocniejszy od 10 Lb. ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wislokowy88 Opublikowano 5 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2020 (edytowane) Panowie, piszecie o blanku 9010-2 N 6-10 lb? 2-14 g. c.w Jak tak, to co mozecie powiedziec na temat tej wedki? Nada sie na klenia i bolenia na lekko na srednie wielkosci rzeki? Ilu gramowe przynety na bolenie ogarnie komfortowo? Edytowane 5 Lutego 2020 przez wislokowy88 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maju91 Opublikowano 6 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2020 Tak, chodzi o ten blank. Wg mnie super blank, do kleniowania i boleń na lekko dla mnie ideał. Kijek się ładuje pod sobą, także wszystko co nie jest "styropianem" naprawde fajnie lata. Bardziej lotnymi smużaczkami razem z pletką momoi 8lb da sie rzucić nawet koło 30m (czasem aż się dziwiłem), i tu nie mówie tu o brombie. Co do boleniowych to dużo nie łowiłem ale z tych co pamietam to przewaznie uleja RH i spirity. Kijek najprawde fajny, gdyby nie to, że troche zmieniam podejście do kleni i chciałbym coś więcej poboleniować to bym nie szukał innego. Ale i tak pewnie wezmę jego mocniejszego kolege 15lb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Asper Opublikowano 6 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2020 Panowie czy ktoś posiada kijek blaasa SLF 9610-2N i jest w stanie napisać od ilu z dołu lata komfortowo ? Smuzaki polecą na jakieś w miarę sensowne odległości ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 6 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2020 Polecą, to jest długi sprężysty kij choć ma dość mocną szczytówkę, która pozwala dźwigną również większe woblery. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi