Skocz do zawartości

Wędka na klenie - jazie, jaki blank wybrać?

pitt

Rekomendowane odpowiedzi

Jei nie będą to przynęty stawiające duży opór w wodzie to sls 10lb będzie ok

http://jerkbait.pl/topic/32466-jerkbaitowa-baza-ugięć/?p=2933507

Czy do takich przynęt zaliczyłbyś Horneta 3,5 i 4 cm Dorado Lake 4cm?

Łowię 90% czasu na Bzurze poniżej i powyżej Łowicza.

Czy do takich przynęt zaliczyłbyś Horneta 3,5 i 4 cm Dorado Lake 4cm?

Łowię 90% czasu na Bzurze poniżej i powyżej Łowicza.

Nie. Do takich przynęt dobry będzie SLS 15 lb. Do tego obleci Ci bolka, brzanę, szczupaka na lekko, sandacza na wobkery, o ile te sandacze nie będą gigantami. Ale masz przecież 20lb w razie co ????.

Edytowane przez drakmen
  • Like 1

Po przemyśleniach i zaglądnięciu w portfel oddam Batsona do reanimacji do Fishing Center a projekt SLS 15 lb poczeka na przyszły sezon.

Dziękuję wszystkim za konsultacje.

Mam Batsona ist 1142 , miałem xst 1142.

Ist jest minimalnie wolniejszy i głębiej się ładuje. Moim zdaniem bardziej uniwersalny. Szybkości i mocy mu nie brakuje. Zdecydowanie bardziej mi pasuje ist.

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka

• 2 lata później...
  • 4 miesiące temu...
  • 4 miesiące temu...
Może ktoś zdoła pomóc. 

Czy istnieją blanki kleniowe o mocy między 10-12 lb, które mają charakterystykę "hotshotów".

Dostałem taki temat do zgłębienia przez znajomego, którego łowisko wymaga podawania małych i lekkich przynęt i bardzo forsownego holu "pod nogi" bez miejsca na ceregiele przy holu. W użyciu są i tantopodobne na główkach 2-5g i woblerki typowo kleniowe (max to hornet 4cm).

To, co mi przychodzi do głowy to jakieś blassy xf, ale są absolutnie poza zasięgiem. 

Może jakieś gotowe kije o zbliżonej charakterystyce?
Edytowane przez MatB

Może ktoś zdoła pomóc. 
Czy istnieją blanki kleniowe o mocy między 10-12 lb, które mają charakterystykę "hotshotów".
Dostałem taki temat do zgłębienia przez znajomego, którego łowisko wymaga podawania małych i lekkich przynęt i bardzo forsownego holu "pod nogi" bez miejsca na ceregiele przy holu. W użyciu są i tantopodobne na główkach 2-5g i woblerki typowo kleniowe (max to hornet 4cm).

To, co mi przychodzi do głowy to jakieś blassy xf, ale są absolutnie poza zasięgiem. 
Może jakieś gotowe kije o zbliżonej charakterystyce?

Można pomyśleć o https://photos.app.goo.gl/oeu6F63FdAQhYZ9j6

Szybki, ze szczytowym ugięciem i delikatnym szczytem. Mocy mu nie zabraknie

Edytowane przez popper
  • Like 1

Można pomyśleć o https://photos.app.goo.gl/oeu6F63FdAQhYZ9j6

Szybki, ze szczytowym ugięciem i delikatnym szczytem. Mocy mu nie zabraknie

2,29 to jakieś 50 cm za mało i jakies 1000 pln za drogo. Nie napisałem ale kij 270 lub dłuższy i musi się zmiescić w 700 PLN.

Za to dobry trop z kijami "japońskich" marek. Nie mam tu rozpoznanego tematu i może coś tam się wynajdzie.

Dzięki!

Edytowane przez MatB

Jak woblery nie za male to Batson xst1143. Pewnie idzie uzywke za tyle trafic.

Dzięki!

A co powiecie na taki blank REVS90L-2 do takich zastosowań. Nie wiem na ile tablela prawdę mówi ale wygląda jak długi lekki hotshot? Tylko te szczyt jakiś taki gruby....

Edytowane przez MatB

Hej. Najwiekszym problemem w doborze blanku o jakim zapominamy to : zylka czy plecionka. Jak ma byc Revelation to wersja 9'6", szczytowka 4. Do plecionek, do zylki xst1143. Jak nie trzeba daleko rzucac to taki delikatny top da sobie rade.

Cos jak w stylu blaas slim 25 lbs to najlepszy blank na trocie czy lososie, jak kto lowi na plecionki to moze i tak,moze i nie. Jak sie uzywa zylki to takie ugiecie jest do d.. y jak wszystkie Stelle :) Moze oprocz hybrydy 3000 cos tam :)

A piszcie co chcecie ...dla mnie najlepszym blankiem pod takie  łowienie (nawiązując do tytułu wątku)   jest Sp 962 UL :-)  Poślę 2-3gramową przynętę daleko i i przyłowy sumowe mu nie straszne . Prawda Piotrek K.?     

Dawno dawno temu, w odległej galaktyce, albo tuz za wielką wodą, zarówno Talon, jak i Loomis czy Lamiglas, mieli kije tzw. Noodle Rod. Stosunkowo długie, dośc miękkie kije do łowienia dużych ryb na małe przynety i cienkie żyłki/linki (max 6-8lb). Nie bały się przyłowów, bo byly i modele do łwoienia steelheadów,

Poszukujemy jakiegos świętego graala, a prawda jest taka ze kazdemu co innego pasuje.

Stoi u mnie za szafą starusienki Anos GI+, 11', 10lb preznaczzony do przynet 4-14g.

Gdynym miał iśc nad dużą rzekę za kleniem, to wziąłbym własnie jego. Spokojnie rzuci i kleniowym smużakiem, jak i boleniowym wobkiem. Z obrotówka #3 też sobie od biedy poradzi,a przyłowów się nie boi. Ma na koncie i metrowego szczupaka i 80+ trotkę. Nie gubi tez małych okonków.

Tak że każda ocena jakiegoś kija, jak i doradztwo będzie zawsze subiektywne. Precyzując oczekiwania możemy dostac satysfakcjonujące odpowiedzi, unikając jednocześnie tych które nam nie pomogą.

• Like 4

• 4 miesiące temu...

Blaas SLS9610-2N vs Phenix elixir 902.

Ma ktoś porównanie? Możliwości elixira 902 znam. Wiosną przy podniesionej wodzie, zbyt bardzo szczyt klęka w nurcie pod bulletem 2.5-3.5 cm. Na letnie łowienie elixir 902 to bajka ale potrzebuję czegoś na wiosnę z ciut mocniejszym szczytem ale żeby komfortowo rzucał woblery 2-5 gram.

Najlepej coś o charakterystyce podobnej do Dragona HM Impulse :-)

Edytowane przez przemo_w