Skocz do zawartości

Wędka na klenie - jazie, jaki blank wybrać?

pitt

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Osobiscie polecal bym Batsona IST1141F ewentualnie mozesz zainwestowac troszke wiecej w XST ale ten bedzie juz mial szybsza akcje. Zadzwon do Romana Pietrzaka ( Specjalista Konin) badz do Fishing Center. Zrobili juz duzo takich wedek wlaczajac moja i na pewno doradza ci cos sensownego w tym przedziale cenowym.

Na pewno znajdziesz tez cos w ofercie innych producentow blankow badz gotowych wedek( Lamiglas, St Croix, ATC) ale nie moge sie wypowiedziec na temat ich wyrobow poniewaz nie mam z nimi doswiadczenia.

Pozdrawiam,

Bujo

Zadzwoń do pracowni i wszystko będziesz wiedział. Możesz czekać dwa tygodnie a czasem nawet dwa czy trzy miesiące - wszystko zależy czy dany blank jest dostępny w danym momencie, czy na przykład trzeba będzie czekać do natępnej dostawy blanków....Poza tym ważne jest jaką liczbą zamówień jest obciążona dana pracownia.

Pozdr.

Dzięki za odpowiedzi, jak tylko dostawa pieniędzy do mnie przyjdzie, skontaktuję się z pracownią i zlecę zrobienie wędki.

Wybór padnie najprawdopodobniej na IST1141F lub IST1081F, muszę jeszcze tylko się dowiedzieć, czy aby różnią się czymś jeszcze poza długością.

Do tego Alconity i uchwyt rezonansowy.

Pozdrowienia.

Nie zgadzam się z takim podejściem do sprawy. W kraju jest coraz więcej warsztatów, które zbroją wędki. Powoli zaczyna się walka o klienta. Jest niedopuszczalne traktowanie sprawy w ten sposób, że nie wiadomo kiedy będzie za tydzień lub za miesiąc czy dwa. To klienci rozpuścili rzemieślników do granic nieprzyzwoitości. Znam przypadki, że terminy ciągneły się nie tydodnie czy miesiące ale lata.

My jako klienci powinniśmy wynegocjować termin realizacji i cenę za usługę. W przypadku niedotrzymania terminu pomniejszamy sumę za usługę codziennie lub idziemy do innego zbrojmistrza. To jest dla mnie oczywiste.

pozdrawiam

Dzieki za wszytskie odpowiedzi!

Szczerze mowiąc to zgadzam sie z Thymallus-em

Brak dokładnej informacji o terminie odebrania wedki jest nie dopuszczalny...tu chodzi tylko o zaplanowanie pracy przez pracownie.

Wszystko da sie obliczyć.

ps. z tego co mi wiadomo blank/blanki ktore mnie interesuja juz sa na miejscu.

Jezeli chcesz przy dlugosci do 3m wedziska, ze sporej(pewnie)odleglosci naprawde dobrze wyczuwac przynety w rodzaju obrotowka 0 albo woblerek 2cm to nie zostaje nic innego, jak zbudowac wedke z wysokiego modulu. Lamiglas XMG, Talon INT, moze CD(nie znam tego akurat zupelnie), GLoomis GLX.

Zeby szzcytowka pokazywala takie paprochy musi byc najciensza, jaka sie da czyli nr4, max 4,5.

Jak z kolei trafi sie cos ladnego, to na takiej wedce (~8LB) bedzie niezla jazda, dlatego ja zrezygnowalem z takich przynet i najmniejsze co stosuje to kilkugramowe ale dlugosciowo niewielkie barylki-woblerki albo nawet wieksze niz pare gr.

Takie, zeby polecialo na spora odleglosc z plecionka 8LB.

Wedka wystarcza w tym ukladzie z niezbyt wysokiego grafitu.

Niestety taka wedka(wys. modul) to duzy wydatek...tak to juz jest, ze lowienie stosunkowo malych ryb wychodzi najdrozej... :unsure:

Gumo

Witam wszystkich! Poszukuję wędeczki do połowu kleni (przyłowem może byc brzana lub jaź co nie zmienia faktu że priorytetem jest kleń) małymi woblerkami 2 - 5cm.; 1 - 5g., w wodach Dunajca (dość

wartka rzeka) oraz jego małego dopływu rzece Biała. Szukam kijka minimum 2,90m., który posiada zapas mocy aby utrzymac takie przynęty w nurcie i nie będzie się zbytnio wyginać utrudniajac tym samym łowienie a jednocześnie dobrze

będzie pracować z tak małymi woblerkami np. 1 - 2 gramowym wabikiem. Chciałbym również aby kijkiem dało sie rzucić takie wabiki na przyzwoitą odległość. Dodam że na oku mam kilka modeli blanków: Batson SH1141-2; IST1142F; IST1141F lub Lamiglas XMG1142LL; XSH1142LL. Pozdrawiam i z góry dziękuje za pomoc.

Witam,

Do takich lowow w szczegolnosci ze w gre wchodza brzany jest fajny blank Talona ITM. Ma 10'6'' i ciezar wyrzutu do 10.5 grama. Amerykanie uzywaja takich wedek do polowu steelheadow nie koniecznie na spinning :D Bardzo delikatna szczytowka w polaczeniu z mocnym dolnikiem pozwala na hol silnych ryb przy mozliwosci operowania malutkimi wabikami.

Zadzwon do Fishing Center, gdzie zamawialem blank. Jest tez taka sama opcia z VI+, ktora moze okazac sie jeszcze lepsza ale w zwiazku z tym ze sa to blanki wylacznie na zamowienie nie sadze zeby byly na stanie.

Pozdrawiam,

Bujo

Jestem juz po wizycie w Koninie...

Nie powinienem tego pisać ale juz jest po mnie... :lol:

Mdach miałeś racje-miałem w reku same blanki póki co ale juz chyba nie chce innych wedek niż zamawiane u rod makera.

Druga sprawa to sam Romek..naprawde zajebisty gość i do tego ma reklame na telefon (Marcin) :mellow:

Naprawde jestem bardzo zadowolony (nie wiem czy nie za wcześnie)

Pozdrawiam.

pd Bujo dzieki za skierowanie mnie do Romka

Mdach miałeś racje-miałem w reku same blanki póki co ale juz chyba nie chce innych wedek niż zamawiane u rod makera.

Druga sprawa to sam Romek..naprawde zajebisty gość i do tego ma reklame na telefon (Marcin) :mellow:

Pozdrawiam.

Następny trafiony-zatopiony :lol:

Połowisz, docenisz i zamówisz kolejne...nie ma innej drogi.

Tak na poważnie uważam, że wydając 500 zł na robiony kij będziesz miał nieporównywalnie więcej radochy, niż wydając kaskę na jakiegoś jaxona. Nie wspominam tu już nawet o walorach użytkowych :mellow:

Pzdr

Pozdrawiam.

Witam,

Ciesze sie ze miales okazje porozmawiac z Romanem w jego pracowni. Jest na prawde swietnym rod builderem. Jedynie notoryczny brak czasu i duza ilosc zamowien powoduja ze nie ma czasu udzielac sie na forum.

Z wedki bedziesz na pewno zadowolony :D :D :D Znajac jego wyroby wykonanie bedzie super.

Pozdrawiam,

Bujo

Pozdrawiam.

Na pewno będziesz zadowolony. Napisz co tam konkretnie zamówiłeś - SH czy IST ?

Pozdr.