apioo Opublikowano 22 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2014 (edytowane) Jak kij na zamówienie to nie lepiej zadzwonić lub podjechac do wybranej pracowni, pomacać rózne blanki i coś wybrać ? Tutaj każdy poleca i chwali swój kijek (i pewno ma rację bo taki własnie mu pasuje) a Ty się tylko zakręcisz Idąc tym torem rozumowania to w pracowni polecą (jak to w biznesie)to czym handlują i opłaca się sprzedać A tak na poważnie to kolega Spider1987 najbliżej ma do fishingrod.pl - pewnie warto tam zaglądnąć, tym oczekiwaniom sprostają np Batsony 1142F (290cm do 14g) do wyboru w zależności od preferencji czy zasobności portfela w 3 wariantach RX6, RX7, Rx8. Edytowane 22 Listopada 2014 przez apioo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majatony Opublikowano 22 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2014 (edytowane) . Edytowane 23 Listopada 2014 przez majatony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pisarz Opublikowano 22 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2014 Polecam Blaas SLF 9610-2 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
antilag Opublikowano 23 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2014 (edytowane) blank muchowy wt5-9 zalezy jak bardzo uniwersalny kij chesz mieć . Ja mam na 9 i ogarnia wszystko co plywa w wodzie i wolno łowić do czerwca po taki kij zgłosic się trzeba do Wojtka Grocholi Vel Pstragman . Edytowane 23 Listopada 2014 przez antilag 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zwijadełko Opublikowano 23 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2014 Ja zamówiłem Batsona 1143-2 na Fuji alconite KR pod większe klenie na Wisłę z małymi bajerami za mniej niż 1000 zł, ot taki prezent pod choinkę. 1142-2 byłby za delikatny łowię klenie nawet 5-6 cm woblerami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spider1987 Opublikowano 23 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2014 Troszkę poczytałem w necie na temat blanków pod klenio jazie i wychodzi mi, że bardzo dobrym wyborem pod te rybki i przynęty może być: -Batson xst 1141f RX8 lub -Batson ist 1141f RX7Obydwa blanki mają długość 2,90m i cw. 2-10g . Który będzie lepszy pod klenio - jazie na Odre pod micro przynęty wobki 2-4cm i obrotówki 0-1???Ktoś z Was użytkuję wędkę na jednym z tych dwóch powyżej wymienionych blanków i może się podzielić jak mu się sprawuje??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zwijadełko Opublikowano 23 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2014 Dasz radę wyjąć dużego klenia z nurtu albo powstrzymać przed wejściem w zawadę na takim delikatnym blanku? Jeśli wypuszczasz rybę to taka kilkunastominutowa walka jak dla mnie jest trochę nie bardzo.Co do tych blanków to wszystkie są dobre zależy ile chcesz wydać i z tego co wiem to blanki z wyższych modułów węgla wcale nie są bardziej kruche od tych z węgla o mniejszym module. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
apioo Opublikowano 23 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2014 Bardzo fajne blanki, jedyny minus XST1141f jest taki, że jest już nieprodukowany. Moim zdaniem pod wobki do 4cm blanki oznaczone jako 1142 będą lepszym wyborem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spider1987 Opublikowano 23 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2014 XST1142F 2,90m cm CW 7-14 ... To nie za duże CW pod oddawanie dalekich rzutów na dużej nizinnej rzece micro przynętami rzędu woblery 2-4cm np Bonito oraz blaszkami obrotówkami rzędu 0-1 np. mepps??? Skoro jak widzę waga tyc. przynęt to ok. od 1,5 g - do 5g??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubaS 1 Opublikowano 23 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2014 Celuj w blaasa XF 9"6 6lb Powinieneś zmieścić się w podanym budrzecie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pisarz Opublikowano 23 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2014 Posiadam kij na blanku Batson 1141- F, to blank bardziej pod jazia o bardzo głębokim ugięciu. Według mnie wędka bardzo specjalistyczna. Blanki Blaas potrafią pozytywnie zaskoczyć , mam wędkę na SLF 9610-2. Na pewno jest to większy uniwersał . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
apioo Opublikowano 23 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2014 (edytowane) Kuba, co do tego Blasa to myślę, że nie każdemu musi pasować, mi osobiście nie przypadł do gustu, kijek dziwnie pracuje podczas rzutu dolnikiem, a nie górnym składem co nie każdemu musi pasować. Edytowane 23 Listopada 2014 przez apioo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubaS 1 Opublikowano 23 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2014 (edytowane) Dolnikiem pracuje? o kurde, to ja nie wiem co mam chyba haha Tu coś więcej o blankach http://jerkbait.pl/topic/5103-fishingart-pracownia-rodbuildingowa/page-70#entry1556383 Edytowane 23 Listopada 2014 przez kubaS 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 23 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2014 Kuba może masz inny blank jak zamawiałeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 23 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2014 Wojtek też by dostał inne niż zamawiał? no bez jaj... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubaS 1 Opublikowano 23 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2014 Józek to jest tak. Ja mam blank z pierwszej serii. Potem K.Zieliński wprowadzał kilkukrotnie zmiany dla tych blanków, z resztą porówlanismy to na pokazie w Lublinie. Ten nowszy wtedy bardziej pracował szczytem. Ale tak jak pracuje mój bardzo mi pasuje, z resztą chłopaki wtedy też stwierdzili, że jakoś fajniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romeo7 Opublikowano 23 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2014 Blaas SLF9010-2 ogarnie jazia, klenia a i bolka na lekko tez da rade. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychun Opublikowano 23 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2014 Józek to jest tak. Ja mam blank z pierwszej serii. Potem K.Zieliński wprowadzał kilkukrotnie zmiany dla tych blanków, z resztą porówlanismy to na pokazie w Lublinie. Ten nowszy wtedy bardziej pracował szczytem. Ale tak jak pracuje mój bardzo mi pasuje, z resztą chłopaki wtedy też stwierdzili, że jakoś fajniej A jak po tych zmianach wygląda zakup częsci zamiennych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubaS 1 Opublikowano 23 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2014 Myślę że nie będzie problemu, aby uzyskać cześć blanku o wcześniejszej specyfikacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychun Opublikowano 23 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2014 Myślę że nie będzie problemu, aby uzyskać cześć blanku o wcześniejszej specyfikacji No ale jest jedna specyfikacja blanku. Nie ma blanków z opisem rev. 1, rev. 2 itp. Co będzie jak kupie wędkę z 3 rąk? Nie wiem czy są numery seryjne blanków, ale nawet jeżeli tak, to mało kto je nanosi.No nic, mniejsza z tym, ale jak to Guzu gdzieś wspomniał, ma FA bardzo dużo szczecią, bo ja to raczej bym jednak inaczej określił.eot. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubaS 1 Opublikowano 23 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2014 Ja mam nr naniesiony na blanku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
antilag Opublikowano 23 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2014 Dasz radę wyjąć dużego klenia z nurtu albo powstrzymać przed wejściem w zawadę na takim delikatnym blanku? Jeśli wypuszczasz rybę to taka kilkunastominutowa walka jak dla mnie jest trochę nie bardzo.Co do tych blanków to wszystkie są dobre zależy ile chcesz wydać i z tego co wiem to blanki z wyższych modułów węgla wcale nie są bardziej kruche od tych z węgla o mniejszym module.mialem tą rx7ke i nie daje rady zatrzymac tam gdzie chcesz , kij na dorosłe klenie i jazie musi miec kolo 15g-17g , dla tego kolejny plus dla blanków muchowych , taka np 7-8 jest przeznaczona pod duże waleczne ryby i takim daje rade .Atak 60cm bolenia pod nogami nie konczy się fiaskiem , powiem więcej często nie wybierze wiecje jak 3-4m linki, zapracuje po rękojeść i zmeczy rybe w pare sekund , naprawde fajne to wyglada A smuzakami i wobkami 2-3cm rzuca się nie bliżej jak klasycznym kijem do 10g. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
apioo Opublikowano 23 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2014 Kuba o tych parametrach machałem tylko jednym blasem, dokładnie tym co masz Ty, na pokazach w Lublinie była wersja 305cm. Zresztą już kiedyś Ci mówiłem, że mi to nie leży-wędka ma moim zdaniem za słaby dół względem góry i czuć to zarówno przy wymachu jak i tym jak wędka gaśnie, a sam rzut jest dla mnie zbyt wysiłkowy jeśli chcemy posłać lekkiego wobka na większą odległość.Jednak to tylko moje zdanie, a w sumie ważniejsze, że Tobie, a nie mi leży :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubaS 1 Opublikowano 23 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2014 305 inaczej zachowuje się niż 290 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jack__Daniels Opublikowano 24 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2014 Moja propozycja to St. Croix Avid do 18g i dlugi na 2,9m.Będziesz łowił na Odrze, tam mieszkają duże ryby więc jak chcesz mieć szansę wyholować to i żyłka musi być odpowiednia 0,20 albo i 0,22mm. Nie wybierałbym kija o niższym cw bo może być za delikatny... no chyba, żę Talon, którego ma A. Lipiński to wędka do 14g (a nie wygląda) i długa na 3,05m - niestety nie pamiętam modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi